LifeStyle

Cum se fabrică o conservă de pește?

Peștele este un aliment important într-o dietă sănătoasă și echilibrată, fiind bogat în proteine de calitate, vitamine, minerale și acizi grași Omega 3, esențiale pentru buna funcționare a organismului. Atunci când vrei să îmbini utilul cu gustosul, la preț avantajos, conservele de pește EVA sunt întotdeauna cea mai bună alegere. Te-ai gândi, însă, cum sunt produse? EVA îți spune povestea din interiorul cutiei.

Din inima mării

Peștele la conservă este o alegere inteligentă, pentru că nu își pierde proprietățile pe care le are în stare proaspătă, devenind astfel superior celui supus procesului de înghețare-dezghețare practicat de multe supermarketuri. Odată pescuit din Marea Mediterană, peștele încă viu este adus la mal de pescari și transportat în frigidere până la fabrica de procesare, unde este trecut printr-un proces de selecție riguros și preparat respectând regulile și normele stricte de igienă și ambalare sterilă.    

Curățarea și porționarea

Desolzirea, decapitarea și eviscerarea sunt operații atent efectuate în fabrică, iar spălarea peștelui ajută la îndepărtarea sângelui, a mucusului, resturilor de viscere sau a altor impurități, dar și la eliminarea riscului de infectare cu microorganisme.     

Urmează porționarea peștelui la dimensiuni care să poată intra în cutia de conservă și sărarea, care se realizează într-o soluție concentrată. Sarea îmbunătățește consistența cărnii, deshidratează parțial peștele și dă un gust mai bun conservelor.      

Prepararea, sterilizarea și depozitarea 

Următorii pași sunt fierberea sau afumarea, în funcție de tipul de conservă. Aceste proceduri îmbunătățesc aspectul, gustul și mirosul bucăților de pește și cresc valoarea energetică prin absorbția uleiului.    

Umplerea recipientelor se realizează mecanic, iar închiderea cutiilor se execută cu ajutorul mașinilor de închis sub vid, pentru a elimina aerul. Sterilizarea este un tratament termic prin care sunt distruse microorganismele responsabile pentru alterare.    

Răcirea conservelor are loc imediat după sterilizare și este finalizată atunci când temperatura recipientelor ajunge la temperatura mediului ambiant. Depozitarea se face în încăperi uscate și răcoroase, ferite de îngheț sau de umiditate excesivă.  

Conserva de casă

Dacă dispui de timp și vrei să încerci să prepari acasă o conservă de ton, ai nevoie de 4 cepe, 2 linguri de piper, o lingură de sare, 6 frunze de dafin, 100 ml oțet, 200 ml ulei și apă. Curăță și spală peștele, apoi taie ceapa în felii. Așează un rând de ceapă într-un vas, adaugă un rând de pește, sare, piper și 2-3 frunze de dafin și repetă procesul până când termini ingredientele. La final, adaugă ulei, oțet și apă, cât să cuprindă toată compoziția. Dă la foc mic până când oasele peștelui se înmoaie, apoi așează-l în borcane și pune-l la baie de aburi preț de 20-30 de minute. Ai grijă să o depozitezi într-un loc uscat și răcoros. 

 

Related posts

Deschidem sezonul de iarnă la concerte: Pink Martini revine la București pe 1 decembrie 2018, cu o colecție specială de cântece de iarnă !

Adina Meyers

Unde puteți găsi cosmetice și parfumuri ieftine?

Adina Meyers

„Târg tradițional de Armindeni”

Adina Meyers