Locuinţa este prea mică, încăperile sunt prea înalte sau, dimpotrivă, prea joase, holul îngust şi întunecos devine pe zi ce trece mai apăsător, iar spaţiul de la mansardă vă dă bătăi de cap din cauza pantelor înclinate?
Acestea sunt doar câteva dintre multele neajunsuri pe care le pot avea interioarele şi care ne pot afecta nu numai gradul de confort, ci şi stilul de viaţă. Din fericire însă, există soluţii care pot rezolva cu succes problemele de acest fel. Iată câteva astfel de exemple.
Spaţiile mici
Reprezintă o provocare pentru tot mai multe persoane care trăiesc în mediul urban. Ce e de făcut în cazul unui interior mic, standard, lipsit de o arhitectură specială? Primul truc, şi poate cel mai important, este să îl vopsiţi în alb sau într-o nuanţă deschisă (crem, nisipiu, galben pai etc.), deoarece astfel va părea mai mare şi mai luminos. Al doilea truc, cu ajutorul căruia veţi obţine o locuinţă mai spaţioasă la nivel vizual, se referă la folosirea oglinzilor şi a materialelor transparente. De pildă, placaţi cu oglindă peretele amplasat vizavi de ferestre, pentru ca acesta să reflecte lumina, şi alegeţi obiecte de mobilier din sticlă transparentă. Veţi fi uimiţi de rezultat! De asemenea, apelaţi la piese de mobilier puţine, subdimensionate, cu picioare vizibile, care să permită luminii să pătrundă pe sub ele, iar astfel să se creeze impresia de aerisit. Un alt truc, menit să ofere profunzime spaţiului, este să vopsiţi unul dintre pereţi în altă culoare sau să-l acoperiţi cu un tapet frumos.
Mansardele cu pante înclinate
Spaţiile de sub acoperiş au un farmec aparte, datorită arhitecturii deosebite şi luminii naturale care intră în voie prin ferestrele oblice. Şi totuşi, în momentul în care trebuie amenajate, ele se dovedesc o adevărată piatră de încercare, din cauza pantelor înclinate. Ei bine, în aceste zone în care plafonul este jos şi riscaţi să vă loviţi, este recomandat să organizaţi spaţii de depozitare şi locuri de şedere. Tot aici puteţi monta o bibliotecă sau o bucătărie realizată pe comandă, care să valorifice la maximum geometria dificilă.
Interioarele nefinisate, cu aspect industrial
Aveţi o locuinţă al cărui aspect aminteşte mai degrabă de o fabrică sau de un hambar decât de un cămin? Chiar dacă impulsul vostru este să ascundeţi ţevile şi conductele lăsate la vedere, să finisaţi pereţii scorojiţi sau netencuiţi, să înlocuiţi duşumelele vechi din lemn masiv sau din plăci de gresie artizanală, noi vă sfătuim să vă gândiţi de două ori înainte de a face asta. Aceste elemente au un imens potenţial decorativ! Păstraţi-le şi completaţi-le cu piese de mobilier şi accesorii potrivite, şi veţi da naştere unei amenajări contemporane nonconformiste şi pline de personalitate.
Câteva trucuri
– Un hol îngust şi lung pare o cauză pierdută. Şi totuşi, există soluţii care pot face minuni. O vopsea deschisă la culoare, un parchet de bună calitate montat pe lăţimea holului, câteva tablouri mari şi oglinzi agăţate pe pereţi vor schimba radical aspectul acestui spaţiu.
– Dacă aveţi o încăpere foarte înaltă şi vreţi să corectaţi acest defect: acoperiţi pereţii cu un tapet cu dungi orizontale; apelaţi la rafturi, tablouri ori profile de tavan; vopsiţi tavanul într-o culoare închisă. O cameră joasă va părea mai înaltă dacă: utilizaţi un tapet cu dungi verticale, un corp de mobilier gen bibliotecă sau draperii lungi, care să acopere pardoseala, montate cât mai sus; vopsiţi tavanul într-o culoare deschisă; înlocuiţi lustrele cu plafoniere sau spoturi decorative.
– Uneori, open-space-urile pot fi mai mari decât vă doriţi. Pentru a gestiona eficient un astfel de spaţiu, este necesar să-l împărţiţi în zone de interes, demarcate cu ajutorul obiectelor de mobilier (canapele, rafturi etc.), pereţilor mobili sau al paravanelor decorative. De asemenea, folosiţi în amenajare culori calde şi apelaţi la contraste, iar interiorul va deveni mai intim şi mai primitor.