Practic

Cum să îți menții aparatul de aer condiționat în stare perfectă de funcționare, pentru cât mai mult timp

În zilele noastre, în fiecare casă sau apartament se găsește minim un aparat de aer condiționat.

Pentru că avantajele pe care acest sistem de răcire le oferă sunt multiple. De la menținerea unei temperaturi plăcute în interior, indiferent de gradele Celsius din exterior, până la purificare aerului. Un aparat de aer condiționat devine indispensabil în viața noastră.

Însă, pentru ca instalația să poată funcționa în parametri optimi pentru o perioadă cât mai îndelungată, aparatul de aer condiționat are nevoie, periodic, de îngrijire dedicată. De obicei, acest lucru poate fi realizat de către un tehnician profesionist. În anotimpurile de tranziție – primăvara, înainte de a începe folosirea intensivă a instalației. Și toamna, după perioada de utilizare frecventă.

Inspecția periodică este necesară pentru detectarea diferitelor probleme care se pot accentua. Deteriorând sistemul și pot atrage costuri mari de reparație. Practic, tehnicianul se va asigura că părțile interne ale instalației funcționează corect. Va verifica filtrul, va curăța sistemul de scurgere, unitatea externă și va reîncărca cu agent de răcire, dacă este necesar.

Însă până la inspecția periodică, poți urma tu însuți câțiva pași simpli pentru a menține aparatul de aer condiționat în stare perfectă de funcționare.

Înlocuiește filtrul o dată pe lună

Un filtru blocat cu murdărie, praf și polen va îngreuna activitatea instalației. Dacă vei schimba filtrul o dată pe lună, vei ajuta sistemul să funcționeze ușor iar acest lucru înseamnă atât prelungirea duratei de viață a aparatului de aer condiționat, cât și facturi mai scăzute la electricitate.

Păstrează nucleul instalației curat

Uneori se acumulează frunze și alte resturi din natură în jurul unității exterioare, ceea ce îngreunează funcționarea turbinei. De aceea, turbina trebuie păstrată curată, eliberată de elemente obstructive, pentru a putea funcționa bine. Folosește un furtun de grădină, însă fără presiune mare, și o mătură pentru a curăța unitatea.

Beautiful modern brunette woman is using the air conditioner while sitting on the couch and resting in the hot day

Înlătură vegetația de lângă unitatea exterioară

Dacă stai la casă și ai multă vegetație în curte, asigură-te că plantele sunt la o distanță suficient de mare față de unitate, pentru a-i permite să funcționeze cu ușurință.

Optimizează funcționarea aparatului de aer condiționat

Poți realiza acest lucru ajustând termostatul la o temperatură mai înaltă atunci când lipsești de acasă mai mult timp, pe perioada zilei. Acest lucru va reduce timpul de funcționare a sistemului și-i va spori durata de viața.

Asigură etanșeizarea conductelor și a spațiului

Atunci când pui aparatul de aer condiționat în funcțiune, ai grijă ca ușile și ferestrele să fie închise, pentru a putea eficientiza activitatea sistemului. Mai mult decât atât, verifică ocazional conductele pentru a te asigura că sunt bine sigilate. În mod contrar, aerul rece se va pierde înainte să ajungă în încăpere. Cu cât pierderile de aer rece sunt mai mici, cu atât instalația va fi mai puțin solicitată. În acest mod, vei ajuta sistemul și îi vei prelungi viața.

 

Related posts

4 idei pentru o bucătărie moderna și organizată

Adina Meyers

26 de idei geniale pentru modernizarea peretilor

Adina Meyers

Un nou utilaj inovativ pentru îngrijirea pomilor își face loc pe piața românească

Adina Meyers