In zilele noastre locuintele amenajate in stil minimalist au inceput sa fie din ce in ce mai populare. Motivele sunt unele cat se poate de evidente. Un astfel de stil ne ajuta sa obtinem un spatiu luminos si aerisit, modern si elegant, in care sa ne simtim foarte bine.
Acestui stil i-a fost atribuit, de catre arhitectul Ludwig Mies van der Rohe, expresia „Less is more”, adica putin inseamna mai mult. Formele sunt rectangulare, masive, atragand atentia privitorului asupra contrastelor intre plin si gol, iar totul se reduce la strictul necesar. Nici nu avem nevoie de un buget foarte mare la dispozitie pentru a putea obtine un decor minimalist.
Trebuie mentionat chiar de la inceput ca este gresit sa ne gandim ca stilul minimalist este acelasi lucru cu cel modern, chiar daca se aseamana din mai multe puncte de vedere. Acesta a aparut in secolul XX, asadar cu ceva timp in urma, insa abia de curand au inceput tot mai multe persoane sa opteze pentru amenajarea locuintelor in acest stil.
Stilul minimalist se potriveste de minune mai ales atunci cand vorbim de apartamentele mai mici, deoarece se va crea impresia ca ele sunt mult mai mari decat in realitate. In continuare vom incerca sa iti oferim cateva sfaturi care sa te ajute sa iti decorezi locuinta in acest stil, fara insa a face sacrificii in ceea ce priveste functionalitatea sa.
Paleta de culori este bine sa fie una neutra. Pana la urma interioarele minimaliste sunt cele care au legatura cu liniile simple si curate, iar alegerea culorii care sa predomine trebuie facuta tinand cont de acest lucru. Pentru a evita ca incaperea sa devina monotona, plictisitoare, e recomandat sa adaugam si suficient de multa varietate. Cel mai bine este sa aplici aici regula 60 / 30 / 10 (care sunt procente). Mai exact, alege o nuanta predominanta, inca una secundara, care sa vina in completarea celei care predomina, si o a treia culoare pe care o rezervam accentelor.
Atentia ta trebuie sa se indrepte si catre alegerea obiectelor de mobilier potrivite. Ele reprezinta elementul de baza al acestui stil, punctul central in jurul caruia vom amenaja o incapere eleganta, dar si functionala in acealsi timp. Nu evita sa investesti ceva mai mult in mobilier, astfel incat sa nu faci compromisuri in ceea ce priveste calitatea, dar si pentru a te putea bucura de functionalitate.
Nicio incapere nu poate fi considerata functionala daca lipsesc spatiile de depozitare. In cazul decorului minimalist, aceste spatii de depozitare trebuie sa fie unele cat mai bine ascunse, dar asta nu inseamna ca vom renunta la unele doar pentru ca avem noi impresia ca nu le gasim un loc potrivit. Ideea din spatele acestui sfat este urmatoare: dezordinea trebuie sa lipseasca cu desavarsire.
Nu te abtine de la a „amesteca” texturile. Daca stii cum sa faci asta in mod corect o sa adaugi un plus de valoare estetica incaperii si vei mentine interesul privitorului crescut.