Daca doriti personalizarea unei incaperi sau evidentierea unui detaliu cu ajutorul tapetului, exista reguli utile cu care trebuie sa va inarmati in eventualitatea achizitionarii.

In acest an, tapetul are, la fel ca si anul trecut, un important rol decorativ in orice amenajare. Aplicarea lui chiar pe un singur perete al unei incaperi poate schimba total spatiul (in cazul in care se aleg modele in culori puternice, in contrast cu restul incaperii, sau cu forme bine delimitate) sau poate aduce o pata de culoare (cand se folosesc culori calde, combinatii de culori pastelate, texturi fine). Poate fi folosit si pentru a pune in evidenta anumite piese de mobilier. Se foloseste foarte mult tapetul de vinil, care se aplica foarte bine pe perete, are textura mai groasa si este super lavabil (grad 4 de spalare si de trafic – poate rezista si in spatii unde este umiditate sau se fumeaza). Poate avea foarte multe combinatii de culori, insertii sau aplicatii, care sunt aproape imposibil de realizat pe suport de hartie. Se foloseste, de asemenea, si tapetul textil, de matase sau bambus (nu are aceleasi proprietati ca si cel de vinil – spre exemplu nu este lavabil, este mai putin rezistent in timp), care are un rol estetic.

Tipuri

In principiu, exista doua categorii de tapet, cu suprafata imprimata si cu textura in relief ce poate fi vopsita, la care se adauga o alta impartire, in tapete lavabile sau non-lavabile. Tipul standard de tapet nu este lavabil; acesta se poate curata cu ajutorul unei carpe ude, fara sa faceti apel la detergenti, care pot deteriora serios suprafata.

Tapetele ce nu se pot spala necesita o grija speciala in cursul aplicarii, pentru a nu se pata cu adezivi speciali de lipire, caz in care scoaterea petelor va fi dificila. Tapetul lavabil este mai rezistent la apa si la pete, datorita acoperirii cu un strat protector transparent.Acesta este tolerant la uzul detergentilor usori, ramanand insa sensibil la frecare (in cazul mutarii mobilei, spre exemplu) si la detergenti concentrati.Inconvenientul principal al acestui tip de tapet este reprezentat de rezistenta intampinata la dezlipire, tocmai din pricina acoperirii protectoare ce permite impermeabilizarea suprafetei. 
Pentru a reusi scoaterea, textura trebuie perforata si zgariata inainte de dezlipire.

Cat cumparam?

Ca regula generala, necesarul de tapet se calculeaza evaluand suprafata de acoperit in metri patrati si adaugand un supliment de 15-20%, ce reprezinta eventualele pierderi si decupaje gresite ale materialului.

Ce alegem?

Oferta comerciala prezinta o paleta larga de posibilitati decorative si de calitati functionale, astfel incat un mic ghid descriptiv al varietatilor de tapet cu avantajele si dezavantajele caracteristice va va facilita, cu siguranta, alegerea.

Reguli generale de alegere

Pentru a alege bine tapetul, trebuie sa aveti in vedere incaperea ce va fi decorata si sa stabiliti care vreti sa fie rezultatul acoperirii. Daca incaperea este mica, preferabile sunt motivele delicate, fine, imprimeurile de mari dimensiuni aglomerand vizual spatiul. Aceeasi regula este valabila si daca aveti obstacole de ocolit (dulapuri incastrate, usi, ferestre etc.), pentru ca un imprimeu mare va fi segmentat in mod repetat, ceea ce va intrerupe continuitatea desenului, iar efectul nu va fi tocmai cel scontat. Pentru camerele mici, tapetul cu reflexe metalice se va dovedi o alegere inspirata, pentru ca reflecta lumina, oferind senzatia unui spatiu mai larg.

Daca plafonul este foarte jos, optati pentru o acoperire cu linii verticale, pentru ca acestea alungesc aparent peretii. Pus orizontal, acelasi tapet in dungi va crea un efect optic de augmentare a unui spatiu mic. Nu este recomandata acoperirea cu tapet a mai multor incaperi, in special cu motive si cromatica diferite, pentru ca efectul de ansamblu va fi unul haotic.

Daca ati ales imbracarea unui perete in tapet cu motive, fie ele mici sau mari, evitati sa suplimentati desenul cu un tablou. Daca totusi o faceti, aveti grija ca rama acestuia sa prezinte o cromatica neutra. Puteti evidentia cu succes cu ajutorul tapetului doar o portiune privilegiata ce trebuie pusa in evidenta.

Related posts

Nostalgie. Decorul interior care asigură legătura cu generațiile trecute

Adina Meyers

Casa contrastelor: arhitectură industrială, design interior cald

Adina Meyers

Cuvertura – un accesoriu sic

Adina Meyers