Amenajari Interioare

Cum să gletuiești pereții în 5 pași simpli și eficienți

La orice renovare a interioarelor, fie că este vorba de un apartament de bloc, fie că redecorezi o casă întreagă, pereții sunt obiectul principal de interes al acestei acțiuni. Felul în care arată pereții după redecorare dau tonul întregului ansamblu rezidențial, iar pentru un efect deosebit este necesar ca aceștia să fie drepți, să nu conțină denivelări, urme sau crăpături și să aibă, în general, un aspect de ”coală de hârtie”. 

Însă, cum ajungi la un asemenea rezultat? Secretul constă în gletuirea pereților în mod profesionist și cu ajutorul unor unelte eficiente și de calitate. 

Iată ordinea operațiilor necesar epentru gletuirea apropiată de perfecțiune a unui perete

● Asigură-te că setul de unelte este perfect curățat

Deși poate părea un pas evident, există destui lucrători în domeniu care nu acordă atenție păstrării uneltelor curate de la o lucrare la alta. Unul din principiile de bază ale gleturii profesionale este evitarea așa zisei contaminări – adică folosirea unor unelte sau a unor recipienți cu resturi de glet de la alte lucrări sau care au fost folosiți pentru alte scopuri. 

Importanța curățeniei anterioare lucrului este cu atât mai mare cu cât orice mică particulă de glet vechi care va fi aplicată la o lucrare nouă are capacitatea de a reduce proprietățile materiei nou aplicate de a face masă și a se lipi de perete în mod corespunzător. 

● Nu uita de protecția suprafețelor adiacente

Zona de lucru poate deveni foarte repede un haos murdar cu resturi, praf, stropi si urme de pași dacă nu folosești de la bun început o protecție adecvată a zonei de lucru. Gletul poate zgâria sau chiar deteriora parchetul din lemn masiv sau pe cel laminat, de aceea, protecția pardoselilor este primul lucru la care trebuie să te gândești înainte de a începe lucrul. De asemenea, nu uita nici de tocurile ușilor sau ferestrelor pe care le poți înveli cu bandă adezivă specială. 

● Curăță pereții de varul și gletul anterior 

Curățenia pereților ce vor fi gletuiți este un pas important pentru obținerea unei lucrări finale de calitate. Răzuirea sau rașchetarea nu sunt operațiuni suficiente în acest sens. Mai este necesară șlefuirea atentă a suprafețelor pentru a te asigura că nu rămân resturi de la văruirea anterioară. Suprafața pe care vei aplica gletul nou trebuie să fie perfect plană, eventualele denivelări sau crăpături trebuind să fie deja astupate cu amestecuri din gama mortarului și nivelate astfel încât să nu creeze dâmburi sau ”cocoașe”. 

● Acordă o atenție specială modului de obținere a gletului

Dacă folosești gleturi care trebuie mixate la fața locului trebuie să ai grijă la modul de amestecare. Apa folosită pentru amestec ar trebui să fie curată. Nu turna apă peste glet în recipientul de amestec deoarece există riscul de a se obține un amestec neuniform. În mod ideal, se folosește un mixer specializat electric sau o bormașină cu un prelungitor de tip pale de mixer. 

● Folosește unelte adecvate pentru gletuit

Odată amestecul de glet realizat, este timpul să-l aplici pe pereți în mod uniform. Trebuie să ai grijă și la timpul în care desfășori operațiunea deoarece gletul din recipient se poate întări destul de repede și poate astfel deveni inutilizabil. Folosește o gamă de unelte profesionale pentru a-ți ușura mult munca și timpul alocat operațiuni. Poti, de exemplu să vezi gama de gletiere de la Gletiere.ro care, alături de un trafalet specializat pentru aplicarea gletului, fac ca această fază a lucrării de redecorare să aibă un randament considerabil superior față de folosirea uneltelor clasice dar și o calitate a rezultatului final net superioară. 

În concluzie, respectarea unor pași esențiali în operațiunea de gletuire poate transforma această etapă a redecorării casei tale într-o bază solidă pentru o lucrare de calitate și un aspect vizual final neprețuit.

Sursa foto:  Pixabay.com

Related posts

Holul de la intrare sau cartea de vizita a unei locuinte

Adina Meyers

Când decorul tonic întâlneşte funcţionalitatea

Adina Meyers

Glasvand sau usi culisante?

Adina Meyers