Practic

Cum să creezi spaţii de depozitare în baie

Spaţiile de depozitare din baie sunt un punct extrem de delicat în amenajarea interioară a unei case, pentru că, deşi e posibil să nu fie evident în faza de montaj, în momentul în care începe utilizarea propriu-zisă a băii, lipsa unui cuier, plasarea greşită a unui mâner sau accesul dificil la o priză devin probleme.

De aceea, este bine ca baia să primească o atenţie specială în procesul de proiectare.

Rezervoare încastrate şi vase de wc suspendate

În băile pe care le amenajăm folosim rezervoare încastrate în perete şi vase de wc, (respectiv bidee) suspendate. Este o regulă de la care nu ne abatem sub (aproape) niciun pretext. Sistemul permite o igienizare mult mai facilă a spaţiului, pentru că pardoseala este uniformă şi, în acelaşi timp, ne dă posibilitatea să creăm tot felul de nişe şi locuri de depozitare, care pentru baie sunt la fel de importante ca apa caldă.

Trucuri de design interior

Unele băi au şi duş, şi cadă, însă există şi băi de serviciu care au doar toaletă şi un mic lavoar, şi nu mai e loc pentru nimic altceva. În ambele situaţii, avem nevoie de spaţii de depozitare, pe care le putem obţine folosind mici trucuri şi tehnici de design interior. Totul porneşte din faza de proiectare. Dacă peretele pe care este montat vasul de wc nu prezintă niciun fel de nişă, este uniform, plat, nu ne oferă nicio oportunitate pentru a crea un loc de depozitare, ne putem folosi de pretextul rezervorului de wc încastrat pentru a obţine o diferenţă de nivel – o nişă, pe care o transformăm în raft.

Cel mai adesea, raftul se prelungeşte pe toată lungimea peretelui, chiar dacă rezervorul are nevoie de doar 40 cm lăţime pentru montaj, rezultând astfel o linie elegantă, nefragmentată, care amplifică senzaţia de spaţiu.

Dacă spaţiul permite, montăm deasupra rezervorului un dulăpior cu uşi, în care păstrăm prosoapele de schimb, cosmeticele şi celelalte lucruri necesare unei băi cochete. Pe cât posibil, dulapurile sunt la acelaşi nivel cu nişa rezervorului („la faţă”), pentru o linie cât mai „curată”.

Uneori, ieşim mai mult decât este necesar cu nişa rezervorului, pentru a obţine un dulap mai adânc. Nu putem face asta mereu, ci numai atunci când lăţimea băii permite. Uşile dulapurilor pot fi cu mânere sau fără mânere, cu sistem push sau cu mânere frezate. Oricum ar fi, trebuie să fie cât mai retrase, să nu încurce trecerea şi nici să nu se „planteze” dureros în umerii locatarilor, mai ales dimineaţa, când graba e mare.

Aceste nişe sau dulăpioare pot include una sau chiar două prize pentru aparatele de îngrijire personală care au nevoie de curent electric. Prizele pot fi ascunse în interior sau vizibile – depinde de felul în care e concepută amenajarea băii.

În băile mici, de serviciu, am folosit nişa de deasupra rezervorului wc-ului ca loc de depozitare de tip poliţă, deschis, fără să mai montăm un dulap. Este suficient având în vedere că spaţiul este deja foarte mic, iar un dulăpior cu uşi ar încurca teribil atunci când uşile sunt deschise. În plus, această poliţă deschisă ne dă mereu impulsul să menţinem ordinea şi disciplina între produsele şi obiectele de pe ea.

Dulap îngust în băi mici

În aceste băi mici, cel mai adesea amplasăm un dulăpior îngust, placat cu oglindă deasupra zonei de lavoar. Este o soluţie obişnuită, dar extrem de practică.

Sub lavoar se va găsi întotdeauna o zonă de depozitare, suspendată (prinsă în perete) sau cu picioare, care deserveşte foarte bine o baie indiferent de dimensiuni, fără să sufoce spaţiul (de multe ori, este invizibilă datorită poziţiei joase). Acolo unde se vede mai bine (în băile ceva mai generoase ca dimensiuni), locul de depozitare de sub lavoar poate deveni chiar un element de bază în conceptul de design interior al băii – poate avea o formă interesantă sau o culoare îndrăzneaţă.

Nişele pentru rezervoarele de wc ne ajută şi în amenajare, având în vedere că pot fi placate cu un finisaj diferit de restul pereţilor – adesea plini de găuri date pentru baterii sau port-prosoape. Acest finisaj poate fi un tapet special pentru spaţiile umede, un mozaic, plăci ceramice rectificate sau chiar o vopsea lavabilă pentru baie. Astfel, atragem atenţia asupra unei zone care în mod obişnuit ar fi doar utilitară, dar care, printr-o decorare inspirată, devine un punct de greutate al acestei încăperi.

Spaţii de depozitare în băi mari

În ceea ce priveşte spaţiile de depozitare din băile ceva mai mari, putem să ne jucăm –de pildă, în cazul în care cada este mai scurtă decât peretele pe care este montată, spaţiul rămas (de regulă, zona unde se vor aduna toate recipientele cu şampon, fixativ, periile de păr şi prosoapele) poate găzdui un dulap mai mare, care va ascunde dezordinea şi în acelaşi timp va asigura un mediu uscat pentru obiectele depozitate în el. Atenţie, dulapul trebuie fixat de perete!

PONT

Un loc de depozitare închis poate avea uşile din MDF vopsit sau placate cu oglindă (un finisaj excelent pentru amplificarea senzaţiei de spaţiu). MDF-ul este foarte rezistent la abur şi la picăturile de apă, nu se umflă şi îşi păstrează mult timp culoarea.

Atenţie la sistemele de închidere push! Dacă acţionăm uşa sau sertarul respectiv cu mâna udă sau când suprafaţa este aburită, rămân amprente greu de scos. Mânerele sunt mult mai practice din acest punct de vedere.

Pentru mai multe imagini accesaţi galeria foto.

Text: designer Luciana Georgescu

SpotOnDesign, tel.: 0745.622.840,

luciana@spotondesign.ro, www.spotondesign.ro

Related posts

15 tipuri de amenajari moderne de baie

Adina Meyers

Elimină insectele din casă şi grădină în mod natural

Adina Meyers

Un altfel de a gandi amenajarea bucatariei

Adina Meyers