Practic Recomandat de Editor

Cum să alegi un ciocan potrivit

Un ciocan pare a fi o unealtă care poate fi achiziționată foarte rapid și simplu. În ciuda acestui lucru, ciocanul este o unealtă destul de complexă. În acest articol îți vom prezenta mai multe tipuri de ciocane, dar și cum să alegi modelul potrivit pentru nevoile tale.

 

Deși majoritatea oamenilor sunt obișnuiți cu modelul clasic de ciocan, există mult mai multe tipuri. Evident, fiecare dintre ele are o anumită întrebuințare. Ciocanul este una dintre puținele unelte utilizate în ziua de azi care nu au nevoie de baterii, fire, cabluri sau încărcătoare.

 

Așadar, de abia dupa ce ai achiziționat un ciocan de la eMAG, îți poți rezolva rapid treburile. Fie că este vorba de bătut sau de scos cuie, ciocanul este un instrument foarte util.

 

Tipul de ciocan

1.   Ciocanul dulgherului

 

Acesta este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de ciocan. De asemenea, este și cel mai utilizat. Ciocanul dulgherului sau ciocanul clasic are o parte plană și un vârf mai ascuțit sub forma unei cozi de rândunică. El este utilizat pentru mai multe operațiuni, printre care baterea panelelor.

 

Un astfel de ciocan poate varia ca greutate, de la 300 până la 800 de grame. În funcție de nevoile tale, poți opta pentru un ciocan mai ușor, dacă știi că nu este necesar să îl folosești pentru a bate materiale foarte dure. În schimb, ciocanele mai grele sunt potrivite pentru operațiuni care necesită mai multă forță.

 

2.   Ciocan de tâmplărie

 

Ciocanul de tâmplărie este similar cu ciocanul dulgherului în partea cu vârful ascuțit. Ciocanul de tâmplărie are un model diferit și un spațiu special destinat pentru a scoate cuiele.

 

Partea destinată pentru a baie cuie este ușor rotunjită, nu pătrățoasă cum este cea de la ciocanul de dulgherie.

 

Mânerul unui ciocan de tâmplărie poate fi atât din lemn, cât și din metal sau alt material cu funcție anti vibrație.

 

Ciocanul de tâmplărie este cel mai des utilizat pentru activități casnice. Dacă nu aveți nevoie de un ciocan pentru un material special, ciocanul de tâmplărie este cel potrivit pentru dumneavoastră.

 

3.   Ciocanul de lăcătuș

 

Un alt ciocan de pe lista noastră este cel de lăcătuș. Și acest model este destul de cunoscut, la fel ca modelele anterioare. Este un ciocan simplu, cu un capăt pătrat și un vârf mai ascuțit. Vârful ascuțit este utilizat pentru a bate cuie mai mici fără a le rupe.

 

Și ciocanul de lăcătuș este disponibil cu mâner de metal, lemn sau mâner cauciucat. Acest tip de ciocan este mai ușor decât ciocanul pentru tâmplărie.

 

4.   Ciocan pentru plăci ceramice

 

Deoarece este vorba despre un material mai sensibil, care are nevoie de mai multe precizie și atenție, pentru plăcile ceramice există un ciocan special. Acesta are două capete identice, mult mai subțiri decât la un ciocan de dulgherie sau de tâmplărie.

 

Este utilizat pentru a bate și a prinde plăcile ceramice. Ciocanul pentru plăci ceramice este mai ușor decât restul tipurilor de ciocane pentru a degrada materialul sensibil.

 

5.   Ciocan cu capăt de cauciuc

 

Acest ciocan este cel care utilizează cea mai puțină putere. Ciocanul cu capăt de cauciuc este potrivit pentru a fixa plăcile de parchet sau gresia și faianța. În general, un ciocan cauciucat are o greutate medie de 500-600 de grame.

 

Este mai ușor de mânuit decât restul modelelor. Ambele capete un puțin rotunjite pentru a evita vibrațiile prea puternice.

 

Acestea sunt principalele tipuri de ciocane. Desigur, mai există și alte modele, printre care și ciocanul rotopercutor care este electric.

 

Așa cum poți observa, fiecare model este diferit, prezintă anumite particularități care te ajută să rezolvi treburi specifice prin casă.

 

Cum alegi ciocanul potrivit?

 

Dacă vrei să achiziționezi un ciocan trebuie să te gândești pentru ce urmează să îl folosești. Așa cum am menționat anterior, ciocanul de tâmplărie este cel mai comun model și poate fi utilizat pentru mai multe activități casnice.

 

Dacă știi că ai de-a face cu materiale care se degradează ușor, apelează la un ciocan cu capăt de cauciuc sau ciocan pentru plăci ceramice.

Related posts

Conceptele nordice KUMA pentru proiectele rezidențiale

Adina Meyers

6 sfaturi de siguranță și întreținere a aragazului

Adina Meyers

Top plante care purifica aerul

Adina Meyers