Decor LifeStyle Practic

Top plante care purifica aerul

Pandemia si perioada de izolare ne-au invatat multe lucruri, dar mai ales, ne-au aratat importanta confortului de acasa si a aproprierii de natura. Nu e de mirare ca multi dintre noi am folosit aceasta perioada pentru a redecora, redefini spatiul sau pentru a ne crea mici colturi verzi in casa sau pe balcon.

La toate acestea se adauga poluarea aerului, care, in orasele mari, este o problema reala. Si, de vreme ce nu putem schimba aceasta realitate, putem imbunatati calitatea aerului de acasa, prin metode cat se poate de naturale.

Cunoastem cu totii procesul de fotosinteza si aportul plantelor in ceea ce priveste aerul curat. Exista insa o lista de plante, publicata intr-un studiu intreprins de NASA, care dau o cantitate de oxigen mai mare decat majoritatea si care, tinute in incaperi, sunt recunoscute pentru faptul ca purifica aerul.

Iata care sunt acestea:

Gerbera. Este una dintre cele mai populare si mai rezistente flori, pe care o gasesti in orice florarie online, indiferent de sezon. Asadar, daca nu o vrei ca planta, poti oricand sa optezi pentru un buchet de gerbera. Insa, daca o ai acasa in ghiveci, trebuie sa stii ca se ingrijeste usor, trebuie tinuta intr-un loc cu multa lumina, iar solul trebuie sa fie umed in permanenta. Gerbera ajuta la purificarea aerului si eliminarea toxinelor din vopseluri si var. In plus, este o planta „baby friendly”, asa ca nu trebuie sa te ingrijoreze posibilele alergii ale celor mici.

Iedera. Cine a spus ca iedera este doar pentru exterior? Poate creste linistita si in casa. Ar putea fi planta perfect pentru baie, mai ales ca prefera spatiile cu umezeala si ca ajuta la eliminarea toxinelor din aer cauzate de mucegai sau toxinele din materii fecale.

Sanseveria. Cunoscuta popular si ca „Limba Soacrei”, sanseveria este un tip de suculenta care se ingrijeste usor, nu necesita multa apa, ajunge la dimensiuni mari si este perfecta pentru dormitor. Spre deosebire de majoritatea plantelor, sanseveria elibereaza oxigen in timpul noptii, ceea ce ajuta pentru un somn de calitate.

Crizantema. Deci sezonul lor incepe in lunile septembrie-octombrie, poti tine o astfel de planta tot anul in casa. Se va mentine sanatoasa mai ales daca o tii in bataia directa a soarelui. Crizantema ajuta la eliminarea toxinelor din aer cauzate de plastic, detergenti sau adezivi.

Clorophytum. Mai este cunoscuta si ca „Planta Paianjen” si este una dintre plantele cele mai prietenoase cu animalele. Se ingrijeste usor si este responsabila cu a curata aerul de toxinele eliberate de diversi solventi folositi in fabricarea cauciucului.

Aloe vera. Nu este doar o planta medicinala, folosita si in indrustria frumusetii. Ajuta si la purificarea aerului. Se va dezvolta cu usurinta daca este tinuta intr-un loc cu soare. Ajuta la eliminarea toxinelor eliberate de lacuri, vopseluri si detergenti.

Dracaena. Daca nu o ai deja acasa, o poti cumpara cu siguranta. Este una dintre cele mai populare plante de apartament, nu necesita ingrijire speciala si purifica aerul. O poti plasa intr-un loc cu lumina potrivita.

Ficusul. Din nou, o planta de apartament populara. Nu ii place foarte mult schimbarea, asa ca asigura-te ca ii gasesti un loc potrivit de la inceput. Va trai si va creste multi ani si, in tot acest timp, va purifica aerul din incapere.

Spathiphyllum. Spathiphyllum sau „Crinul pacii” functioneaza ca un adevarat filtru de aer. Pe langa faptul ca purifica aerul, acesta mentine si nivelul umiditatii dintr-o incapere. Va creste cu usurinta daca sta in lumina soarelui in prima parte a zilei.

 

Related posts

A crescut numărul românilor care toamna şi iarna pleacă în ţările calde

Adina Meyers

Cum se îngrijesc crizantemele

Adina Meyers

O primavara buna incepe cu alegerea unei cazi de baie calitative!

Adina Meyers