O casa frumoasa este frumoasa nu numai pe interior, ci si pe exterior. Bunul gust joaca intotdeauna un rol mai important decat marimea unei cladiri, iar daca arhitectura este una reusita, ar fi si pacat sa nu alegi cele mai bune materiale de constructie si decorative. Unul dintre materialele importante care asigura frumusetea exterioara a casei este tencuiala decorativa.

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenii, tencuiala decorativa este acel ultim strat pe care il aplicam la exteriorul cladirii. Acesta poate fi mai zgrunturos sau mai fin, de diferite culori, in functie de preferinte. Tencuiala decorativa este cea care asigura aspectul estetic al cladirii.

Din ce este obtinuta tencuiala decorativa?

In general, tencuiala decorativa este un amestec de rasini, ingrediente minerale, pigmenti, aditivi si apa, folositi in primul rand pentru a asigura protectia constructiei impotriva intemperiilor, dar si pentru a-i oferi acesteia un finisaj deosebit.

Pe langa rezistenta in timp a cladirii pe care este aplicata, tencuiala decorativa permite zidurilor sa “respire”, asigurand circulatia constanta a vaporilor de apa si prevenind astfel aparitia igrasiei in interior.

Tipuri de tencuiala decorativa

Asa cum am precizat si mai inainte, exista mai multe tipuri de tencuiala decorativa, destinatia fiecaruia fiind conditionata de continut. Tocmai de aceea, este bine ca inainte de a achizitiona materialele necesare sa te consulti cu un specialist pentru a lua cea mai buna decizie de cumparare. Ca sa-ti faci o idee mai clara despre aceste tipuri de tencuiala decorativa, ti-am pregatit o lista cu cele mai cunoscute dintre acestea si caracteristicile lor:

Tencuiala decorativa acrilica este probabil si cel mai intalnit model de tencuiala. Aceasta are o aderenta foarte buna la suport, fiind pe baza de rasini acrilice, cu adaos de cuart, aditivi si granule de marmura de diverse marimi, pentru finisarea superioara a tencuielilor exterioare si obtinerea de efecte decorative deosebite, cu aspect striat.

Tencuiala decorativa mozaic, denumita popular „mozaicata”, contine granule minerale colorate si rasini sintetice. Este un material deosebit de rezistent la actiuni mecanice si la intemperii, fiind recomandat zonelor celor mai expuse precum soclurile si gardurile.

Tencuiala decorativa siliconica este un material pe baza de rasini acrilice si siliconice, aditivi specifici, dar si adaos de cuart si granule de marmura de diverse marimi. Se remarca prin rezistenta mare la apa, flexibilitate si este recomandata in special pentru protectia monumentelor, restaurarea caselor vechi sau pentru termosistemul caselor noi.

– Tencuiala decorativa silicatica are in compozitie cantitati mari de silicat de potasiu (sticla solubila de potasiu), ingrediente minerale, pigmenti acrilici, microfibre, adaosuri, apa, etc. Este rezistenta la umezeala, nu arde, nu se murdareste si este foarte permeabila la vaporii de apa.

Este bine sa stii ca fiecare tip de tencuiala dispune de granulatii diferite. Cu alte cuvinte, grosimea stratului de tencuiala decorativa este data, practic, de marimea acestor granulatii. Un strat prea subtire reduce insa gradul de protectie oferit, iar unul prea gros poate impiedica structurarea optima a materialului.

In functie de optiunile si de cerintele estetice ale casei tale, poti alege 3 tipuri de granulatii, fara a pica in extremele de mai sus:

Tencuiala decorativa fina – are granulatii de 0,5 -1,5 mm, iar rezultatul final este un model „periat”, usor neted.

Tencuiala decorativa „bob de orez” – are granulatii de 1,5 – 2 mm si un aspect uniform.

Tencuiala decorativa „coaja de copac” – are granulatii de 2 – 3 mm si un aspect striat sau zgariat.

De asemenea, toate tipurile de tencuiala decorativa se pot colora in diverse nuante. Un truc de design pe care ar trebui sa-l stii este acesta: culorile deschise dau senzatia de lumina si spatiu, deci casa ta va parea mai mare, insa nu va rezista la murdarie; culorile inschise, in schimb, se pot deteriora mai usor prin actiunea razelor ultraviolete. Totul tine de preferinte si indiferent de culoarea aleasa, important e ca rezultatul final sa fie pe masura asteptarilor.

Tu ce fel de tencuiala decorativa ai ales si cat de multumit esti de rezultatul final?

Related posts

Decor simpatic si tineresc intr-o vila din Bucuresti

Adina Meyers

Wizmo.ro: Apartamentele cu 2 camere au înregistrat cele mai multe anunțuri de vânzare și închiriere în 2017

Adina Meyers

Tapet în baie: 10 idei spectaculoase

Adina Meyers