Cu siguranta despre amenajarea unei locuinte in stil nordic nu mai trebuie sa spunem nimic. Nu doar pentru ca s-au spus atatea de-a lungul timpului, dar si pentru ca nu exista suficient de multe cuvinte care sa descrie complet sentimentul pe care ni-l poate oferi o astfel de casa.

Daca la inceput amenajarea unui apartament in stil nordic era ceva specific tarilor… nordice, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial tot mai multe persoane au inceput sa imbratiseze acest design. Popularitatea sa se datoreaza liniilor simple si curate care il definesc, minimalismului si ambiantei calduroase pe care o creaza. Stilul scandinav se integreaza si mai bine in cazul locuintelor de mici dimensiuni, iar motivul este unul cat se poate de evident: mareste din punct de vedere vizual spatiul, facandu-l sa para mult mai mare decat este in realitate.

Cel mai probabil acum te intrebi ce trebuie sa faci pentru a avea si tu un astfel de apartament. Ei bine… am pregatit pentru tine o mica lista care sa cuprinda principalele modificari pe care trebuie sa le aduci locuintei astfel incat aerul scandinav sa predomine.

Alegerea culorilor

Primul pas, precum si unul dintre cele mai importante, este alegerea culorii predominante, precum si a culorilor secundare. Evident, acest lucru este valabil in cazul oricarui stil, insa in ceea ce il priveste pe cel scandinav trebuie sa avem in calcul cateva aspecte. Accentul trebuie pus pe oferirea senzatiei de spatiu deschis, luminos si aerisit.

Paleta cromatica caracteristica este compusa din culori deschise, nuante pastel. Aici includem albul, tonurile de bej, crem, galben, gri deschis si asa mai departe. Putem aduce si cateva accente cromatice discrete, prin intermediul unor nuante deschise de verde, albastru deschis sau chiar roz.

Alegerea mobilierului

Un alt element care defineste stilul nordic este mobila. Aici atentia ta trebuie sa se indrepte catre obiectele de mobilier cu linii cat mai simple. Mobila contribuie semnificativ la oferirea senzatiei de spatiu. La fel de important ca mobila propriu zisa este si locul in care o amplasam. Va trebui sa te asiguri ca obiectele de mobilier vor fi punctul central al incaperilor, ca vor atrage atentia chiar din momentul in care trecem pragul usii.

In ceea ce priveste materialele, aici noi vom opta pentru cele naturale. Fara nici o urma de indoiala lemnul natural reprezinta elementul de baza al interioarelor amenajate in stil scandinav. Tine cont de faptul ca nuantele trebuie sa fie unele deschise (mobila poate fi chiar vopsita in alb simplu). Mai putem opta de asemenea pentru piatra decorativa, fier forjat sau sticla.

Tonurile calde cresc nivelul de confort

Elementul care face diferenta intre stilul minimalist si cel scandinav este reprezentat de nivelul de confort si „caldura” pe care il ofera. In tarile nordice conceptul care sta la baza acestui stil poarta denumirea de „hygge”. Pe langa alegerea unor tonuri calde, o alta metoda foarte eficienta prin care putem creste nivelul de confort este folosirea unor textile. Prezenta pernelor si paturilor colorate vor oferi o pata de culoare binevenita.

Related posts

Amenajări interioare: artificii de decor pentru un plus de stil – FOTO

Adina Meyers

Cateva lucruri pe care e bine sa le stii inainte de a cumpara un congelator

Adina Meyers

Toalete inteligente pentru o igienizare în detaliu

Adina Meyers