Amenajari Exterioare

Cum organizati o petrecere in gradina

Ce faceti daca intentionati sa organizati o petrecere din scurt, pentru care nu aveti un buget prea mare sau nu gasiti o locatie conform preferintelor in ziua in care vreti?

Renuntati la idee sau va repliati si urmati exemplul familiilor de peste Ocean, pentru care garden party-urile in propria curte sa gradina sunt evenimente obisnuite? Acum vacantele s-au terminat si toata lumea este doritoare de distractii fara sa plece mai departe, iar copiii au inceput scoala si pot fi si ei participa la aceste activitati, ceea ce aduce un plus de fun.

Va fi o adevarata provocare pentru voi, intrucat veti fi gazda pentru ceva mai multi prieteni decat primiti de obicei la cina. In plus, va trebui sa organizati de la zero petrecerea, fara a beneficia de ajutor din partea reprezentantilor unei locatii specializate. Provocarea este cu atat mai mare atunci cand e vorba de un eveniment important, de genul: onomastica, botez, cununie civila sau o petrecere surpriza pentru un prieten apropiat/membru al familiei.

Citeste si: 18 idei ingenioase de iluminare a gradinii

Daca intreaga responsabilitate a organizarii petrecerii cade pe umerii vostri, atunci luati o agenda si faceti un plan, pentru a avea siguranta ca nu va scapa ceva din mers. In primul rand, aflati cati invitati vor veni, apoi lansati invitatiile si cereti confirmari (prin sms sau e-mail), pentru a nu avea parte de surprize. Centralizati confirmarile pentru a sti de cate locuri va fi nevoie la petrecere. Daca ati rezolvat aceasta problema, puteti trece mai departe. Stabiliti impreuna cu celelalte persoane direct implicate (sarbatoriti, parinti, prieteni apropiati etc.) tema si specificul party-ului. Aflati daca va fi o petrecere relaxata sau una cu pretentii, in care va fi nevoie de un dress cod, de aranjamente florale si de fete de masa apretate. Daca vor participa mai mult de 10-15 invitati, este clar ca aveti nevoie de ajutor de specialitate pentru pregatirea meniului si servirea invitatilor. Vestea buna este ca exista firme de catering care va aduc preparatele pregatite sub forma de bufet suedez sau portionate, cu doar cateva minute inainte de a incepe evenimentul. La fel, exista firme de la care puteti inchiria (la ora) ospatari profesionisti si un barman. In plus, daca invitatii vor veni insotiti de copii, apelati la un animator si la un ospatar special pentru ei, care sa le serveasca meniurile personalizate.

Citeste si: Cum poti mentine gradina atragatoare in lunile de toamna

Daca bugetul petrecerii este ceva mai mic si credeti ca puteti pregati meniul pe cont propriu, cu ceva ajutor din partea celorlalti membri ai familiei, luati in calcul aspecte precum: aprovizionarea cu ingrediente, stabilirea meniului, alegerea retetelor pentru fiecare preparat, procesul tehnologic si servirea. In acest caz, aproape sigur va trebui sa achizitionati sau inchiriati mai multe seturi de farfurii, tacamuri si pahare.

Daca alegeti sa preparati meniul in propria bucatarie sau la gratarul din curte, va trebui sa ganditi totul in detaliu, astfel incat sa va incadrati in timp si sa nu descoperiti ca va lipsesc ingrediente, pentru care veti fi nevoiti sa mergeti de fiecare data pana la supermarket. La final, tinand cont ca firmele de catering au meniuri dintre cele mai variate, daca veti face un calcul pragmatic (inclusiv timpul alocat si efortul depus), veti descoperi ca este mai avantajos sa contractati servicii de specialitate decat sa va puneti bucataria la bataie.

Citeste si: 13 modalitati de a infrumuseta pergola

Daca ati pus la punct inclusiv detaliile legate de meniu si de procurarea/prepararea lui, puteti trece mai departe, la amenajarea gradinii: cel mai probabil, va trebui sa inchiriati mobilier pentru bufetul suedez, dar si mese si scaune pentru invitati. Puteti opta pentru mese clasice, de patru-opt persoane, sau pentru mese inalte, de tip bar, la care invitatii sa stea in picioare, in cazul in care preferati sa organizati o petrecere moderna, la care participa multi tineri. In afara de mobilier, mai sunt necesare fete de masa si huse pentru scaune (in functie de tema petrecerii), aranjamente florale, decoratiuni, lumini si o formatie sau un DJ care sa asigure buna dispozitie a invitatilor. Mergand mai departe, puteti angaja o hostesa care sa primeasca invitatii si sa ii conduca la locurile lor sau puteti da aceasta indatorire unei adolescente din familie.

Citeste si: 15 modalitati de a personaliza gradina cu pietris

Mai ales acum ca este toamna, puteti merge si pe un stil rustic si folosi, de exemplu, dovleci ca felinare sau sa decorati cu porumb, funii de ceapa si usturoi, etc. Nu uitati florile, acum pot fi in continuare din belsug. Pentru ca noaptea se lasa mai devreme, sistemul de iluminat devine si mai important. Ca distractii, in special pentru copii, daca nu sunteti chiar in oras, se poate da in vazduh  lampioane (aveti grija sa fie ecologice) sau chiar artificii.

Calcularea bugetului petrecerii:
– meniu per persoana x numar de invitati + 3/10 meniuri in plus
– inchiriere mobilier + vesela + decoratiuni
– plata personalului
– onorariu formatie sau DJ
– +10% cheltuieli neprevazute
– cheltuieli de curatenie ulterioara
– plata eventualelor obiecte distruse sau deteriorate (refacerea gazonului, replantarea plantelor distruse de trafic, anumite obiecte sparte sau degradate din greseala etc.)

Buget minim: 1000 euro
Buget maxim: nelimitat

La ce trebuie sa va asteptati

1. La petreceri se consuma alcool, asa ca aproape sigur vor exista si evenimente neprevazute, pentru ca este greu sa „tineti in frau” un grup mare de persoane puse pe distractie.
2. Invitatii vor veni insotiti de copii, asa ca pot aparea daune neprevazute.
3. Participantii vor depasi perimetrul destinat petrecerii, ceea ce inseamna ca trebuie sa fiti pregatiti sa va fie invadat spatiul intim.
4. Puteti stabili ora la care incepe petrecerea, dar nu si pe cea la care se va termina, pentru ca, daca se vor simti bine, invitatii vor sta mai mult decat veti preconiza la inceput.
5. Gazonul, plantele si mobilierul din gradina ar putea avea de suferit din cauza traficului intens.
6. Muzica si galagia facuta de invitati i-ar putea deranja pe vecini, care trebuie notificati in prealabil cu scuzele de rigoare. Daca unul dintre vecini nu este de acord cu organizarea evenimentului, ar putea chema politia, in cazul in care veti afecta orele de liniste ale cartierului.
7. Indiferent de efortul pe care ii veti depune, trebuie sa va asteptati la faptul ca vor exista si invitati nemultumiti de organizare. Nu este cazul sa luati nicio critica personal, chiar daca ati fost creierul intregii organizari, pentru ca este imposibil sa multumiti pe toata lumea.

Citeste si: 10 idei de amenajare a curtii in stil spaniol

Tematici pentru petreceri in gradina

1. Tema marina: alegeti fete de masa si huse pentru scaune in nuante de albastru deschis, un meniu mediteranean pe baza de peste si un decor cu ghirlande din scoici.

2. Bal mascat, petrecere specifica anilor ’50 sau hippie: scrieti pe invitatie dress cod si rugati pe toata lumea sa il respecte. Alegeti un meniu cu bufet suedez relaxat, bazat pe finger food si punch de fructe.

3. Rustic: mult lemn, mobilierul poate fi natur, mai puti rafinat, decoratii “agricole”, must, barbeque, pastrama, muzica “de pahar” sau popular de tip “Canta Napoli”.

4. Orietal party: inlocuiti mesele clasice cu masute de cafea si perne confortabile, pe care sa le  asezati direct pe gazon. Anuntati invitatii sa se imbrace relaxat (eventual tematic), alegeti muzica cu ritmuri orientale si asteaptati-i cu falafel, narghilea si baclavale.

5. Hollywood party: la aceasta petrecere, intindeti covorul rosu pe gazon; in ceea ce-i priveste pe invitati, acestia trebuie sa incerce sa imite cat mai bine cu putinta vedete de la Hollywood, atat prin vestimentatie, cat si prin comportament. Spre finalul petrecerii, cele mai potrivite doua personaje vor primi Premiul Oscar pentru cea mai buna interpretare. Muzica poate fi aleasa din albumele artistilor internationali aflati in top, iar de la bar nu trebuie sa lipseasca cocktailurile, preparatele sofisticate si fructele exotice.

 Material preluat de pe www.romanialibera.ro

Related posts

Și holurile mici pot fi decorate cu farmec

Adina Meyers

Amenajezi baia si nu stii cum sa alegi o cabina de dus? Afla de la noi cateva sfaturi utile

Adina Meyers

Mit sau realitate: „Designerul de interior o să-mi facă propuneri scumpe”

Adina Meyers