In prima parte v-am povestit despre elementele de baza pe care sa le luati in considerare atunci cand amenajati spatiul din jurul casei, in partea a doua am discutat despre zona de relaxare si bucataria de vara, iar in cea de-a treia despre aleile de acces, spatiul tehnic, garajul si carpot-ul. In ultima parte dedicata organizarii curtii vom povesti despre livada, zona decorativa, locul de joaca si spatiile pentru animale.
Livada si/sau gradina de zarzavaturi trebuie luate in calcul doar de cei care au o gradina de mari dimensiuni si de cei pasionati de gradinarit, dispusi sa isi foloseasca o buna parte din timpul liber in acest sens. Livada sau gradina de zarzavaturi trebuie delimitata de restul spatiilor, fiind de preferat sa fie pozitionata intr-o zona cat mai retrasa, in imediata apropiere a unei surse de apa.
Zona decorativa este cea care nu trebuie delimitata in niciun fel, asigurand valoarea estetica a unei gradini. Pentru inceput, faceti (singuri sau impreuna cu un inginer persagist) o lista cu plantele pe care doriti sa le aduceti in gradina. Este indicat sa alegeti plante diverse, specifice pentru fiecare sezon, dar si plante perene. In plus, pentru ca gradina sa aiba viata in orice sezon, optati si pentru mai multe specii de conifere si plante care rezista la temperaturi scazute. Alte alegeri inspirate, in functie de stilul gradinii, sunt: ierburile ornamentale si aromatice, plantele medicinale sau cele exotice.
Locul de joaca se va transforma imediat in cea mai animata zona din gradina. Aveti grija ca acest spatiu sa beneficieze de groapa cu nisip sau de un gazon des care sa previna posibilele accidente ale celor mici. Alegeti jucarii specifice varstei copiilor dumneavoastra, iar daca sunt mici nu ii lasati niciodata nesupravegheati. Acesta este motivul pentru care locul de joaca trebuie amplasat in imediata vecinatate a spatiului de relaxare sau a bucatariei de vara, locuri in care in mod normal petreceti cel mai mult timp in exteriorul casei.
Spatiile pentru animale sunt necesare in cazul in care aveti caini de companie de talie mare sau extrem de jucausi, tentati sa distruga plantele si obiectele din gradina. Daca dimensiunile terenului va permit, amenajati cainelui un tarc special, adaptat dimensiunilor si fortei sale. Daca pentru cainii de talie mica puteti alege un tarc portabil din plastic, caruia sa ii schimbati amplasamentul in functie de activitatile pe care le desfasurati in exterior, pentru cei mari este nevoie de o constructie solida, care sa cuprinda si o cusca unde sa se poata refugia de intemperii.