Amenajari Exterioare

Cum organizati corect curtea – partea I

Organizarea curtii este un aspect pe care trebuie sa il luati in serios pentru a evita irosirea spatiului sau instaurarea haosului pe proprietatea dumneavoastra. Asa cum aveti nevoie de un proiect pentru construirea casei, la fel trebuie sa procedati si in ceea ce priveste amenajarea spatiului din jurul constructiei.

Proiectarea gradinii trebuie realizata cu maxima seriozitate, tinand cont de cateva elemente standard care va vor ajuta sa delimitati corespunzator spatiul, sa profitati de fiecare metru patrat de teren si, nu in ultimul rand, sa va simtiti bine in afara locuintei, acolo unde, vara, veti ajunge sa petreceti o mare parte a timpului liber.

Suprafata terenului si pozitionarea casei sunt elementele de la care trebuie sa porniti in delimitarea si amenajarea curtii. Regula de baza este eficienta, cea care va va ajuta sa nu irositi spatiul. Cu cat terenul este mai mare, cu atat veti avea mai multe posibilitati si va veti putea gandi la un proiect mai elaborat. La fel de adevarat este ca un teren de mici dimensiuni nu este o scuza pentru o curte aglomerata si inestetica.

Peisajul si clima sunt alte doua elemente de baza in amenajarea curtii. Aceste doua lucruri vor dicta stilul de amenajare (rustic, montan, modern, urban, mediteranean etc.), dar vor influenta si deciziile dumneavoastra in ceea ce priveste speciile de plante pe care urmeaza sa le alegeti.

Bugetul, la fel ca in cazul unei case, este cel care va va limita (sau din contra) alegerile. Este important ca acesta sa fie eficient impartit de la inceput, inca din stadiul de proiect, in functie de prioritati pentru toate zonele de interes ale gradinii. In primul rand, este bine sa construiti baza, pentru ca, asa cum se spune din batrani, in curte va fi mereu ceva de facut, de amenajat sau de reparat.

In aceste conditii, nu este obligatoriu sa aveti toti banii de la inceput. Bugetul poate fi suplimentat in timp, astfel incat, in final, sa aveti gradina la care ati visat mereu si in care va veti petrece timpul cu placere. Daca bugetul alocat amenajarii curtii nu este prea generos, credem ca a venit timpul sa fiti creativi si sa incercati sa construiti singuri, in zilele libere, decoratiuni pentru gradina

In amenajarea gradinii nu uitati sa tineti cont de expunerea spatiului la lumina soarelui si de vecinatati. Primul criteriu este cel care va influenta plantarea diferitelor specii, in functie de afinitatile acestora pentru lumina soarelui, iar cel de-al doilea este important din punctul de vedere al crearii intimitatii proprietatii cu ajutorul plantelor si al constructiilor peisagistice.

Armonia dintre casa si gradina este un aspect extrem de important de care trebuie sa tineti seama. Indiferent daca porniti amenajarea gradinii din perioada santierului sau dupa finalizarea lucrarilor de constructie a casei, este important ca intre cele doua sa existe o armonie perfecta si o compatibilitate din punct de vedere stilistic. Cu alte cuvinte, arhitectura si finisajele exterioare ale casei vor fi cele care vor dicta stilul de amenajare a gradinii. Sfatul nostru este sa demarati lucrarile de amenajare a gradinii abia in momentul in care constructia casei a intrat pe ultima suta de metri, pentru ca altfel riscati ca materialele de constructie, praful si neglijenta muncitorilor sa va strice munca. 

Related posts

Sfaturi pentru cumpărarea de mobilier de exterior. Cum faci cea mai bună alegere

Adina Meyers

Peisaj montan în mijlocul oraşului

Adina Meyers

Construirea unui alpinariu in gradina

Adina Meyers