Alege un brad de Crăciun în ghiveci pentru că așa nu doar că te vei bucura de el atât timp cât îl vei ține în casă, dar apoi vei putea să îl redai pădurii.
Proveniența bradului contează
Dacă totuși optezi pentru un brad tăiat, ai în primul rând în vedere proveniența lui: acesta trebuie să aibă actele în regulă, să provină dintr-o pepinieră unde a fost crescut special pentru a fi tăiat și să fi fost tăiat cât mai curând de momentul cumpărării. În al doilea rând, întreabă vânzătorul care dintre speciile comercializate are o durată de viață mai mare.
Protejează-l pe drumul către acasă
Pentru a-l proteja cât mai bine pe drumul de la magazin acasă, roagă vânzătorul să îl înfolieze în plastic. În acest fel, coronamentul lui va rămâne intact, exact așa cum l-au cumpărat de la magazin.
Taie jumătate de centimetru din tulpină
Odată ajuns acasă cu bradul, taie jumătate de centimetru de la baza tulpinii – asta pentru că după ce a fost tăiat, bradul începe un proces care durează aproximativ trei ore, prin care seva lui etanșeizează tulpina. Dacă tulpina este acoperită de sevă, aceasta nu va mai putea absorbi apă ulterior.
După ce ai realizat această operațiune, îl poți pune într-un vas cu apă, de unde el va mai absorbi apa necesară pentru perioada următoare în care va sta în casă. Ține-l acolo până în momentul în care te-ai hotărât să îi găsești locul în casă și să îl împodobești.
Unde îl depozitezi
Locul în care îl depozitezi până în momentul împodobirii este și el important: acesta trebuie să fie ferit de ger, dar și de surse de căldură precum șemineele sau caloriferele. Dacă în casă la tine, aerul este constant uscat, atunci și bradul se va usca mai repede. O soluție eficientă în acest caz este utilizarea unui umidificator.
Dacă este posibil, pune două degete de apă și în suportul de brad. Există unele obiceiuri populare care spun că bradul se menține mai mult timp dacă în apa din suport adaugi zahăr, aspirină, sirop de porumb, vodcă sau alte substanțe din gospodărie. Specialiștii spun totuși că apa este de ajuns.
Unde îl pui în casă
Locul din casă unde urmează să stea bradul de Crăciun trebuie să fie ferit de lumina directă a soarelui sau de sursele de căldură.
Urmând aceste sfaturi, bradul ar trebuie să rămână verde aproximativ o lună. Strânge-l înainte să se usuce de tot și nu îl arunca la gunoi. Încearcă să găsești un loc în orașul tău unde îl poți recicla.
Foto: Pinterest