LifeStyle

Cum influenteaza estrogenul si progesteronul cancerul de san?

Exista mai multe tipuri de cancer de san, in functie de factorii care determina aparitia tumorii. Sunt cazuri de cancer mamar HER2 pozitiv si cancer mamar triplu negativ. Pe langa acestea, exista si forme de cancer de san cu receptori pentru hormonii estrogen sau progesteron. Aceste forme sunt numite de medici cancere cu receptori ER pozitiv sau PR pozitiv. Iata ce trebuie sa stii despre influenta hormonilor estrogen si progesteron asupra cancerului de san.

Ce inseamna ER pozitiv si PR pozitiv?

Cei doi hormoni feminini – estrogenul si progesteronul – pot alimenta dezvoltarea cancerului de san. Majoritatea cancerelor de san sunt ER pozitive. Ceea ce inseamna ca tumorile mamare se dezvolta ca raspuns la hormonul estrogen din organismul femeii. Dar exista si cancere de san PR pozitive. In aceste cazuri, celule canceroase se inmultesc ca raspuns la hormonul progesteron

Diagnosticul „ER pozitiv” sau „PR pozitiv” se stabileste dupa analiza celulelor tumorale prelevate prin biopsie sau interventie chirurgicala. Identificarea acestui status al receptorilor pentru hormonii estrogen sau progesteron este extrem de importanta in alegerea celor mai bune variante de tratament.

Cancerul de san si receptorii estrogenici sau progesteronici

Receptorii sunt proteine din celule sau de pe suprafata celulelor care se pot atasa de anumite substante din sange. Celulele normale din tesutul mamar si unele celule canceroase din tumorile mamare au receptori care se prind de estrogen si/sau de progesteron si depind de acesti hormoni pentru a se multiplica.

Celulele din cancerul mamar pot avea un singur tip de receptori, ambele tipuri sau niciunul dintre acesti receptori. In functie de prezenta/absenta acestor receptori, cancerul de san se clasifica astfel:

  • Cancer de san cu receptori estrogenici – ER pozitiv (ER+)
  • Cancer de san care NU are receptori estrogenici – ER negativ (ER-)
  • Cancer de san cu receptori progestronici – PR pozitiv (PR+)
  • Cancer de san care NU are receptori progesteronici – PR negativ (PR-)

Blocarea acestor receptori de a se atasa de hormoni ajuta la oprirea evolutiei cancerului. Exista medicamente care actioneaza pentru inhibarea acestor receptori.

De ce este importanta cunoasterea receptorilor hormonali?

Statusul receptorilor hormonali ii ajuta pe medici sa decida prin ce metoda trebuie tratat cancerul de san. In cazul unui cancer care are unul sau ambii receptori hormonali, terapia hormonala poate fi folosita atat pentru reducerea nivelului de estrogen, cat si pentru blocarea atasarii estrogenului de celulele canceroase. Aceasta optiune de tratament este indicata in cancerele de san cu receptori pozitivi (ER+ si/sau PR+), dar este ineficienta in tumorile cu receptori negativi (ER- si PR-).

Toate cancerele de san invazive trebuie testate pentru ambele tipuri de receptori hormonali, atat in cazul probelor prelevate prin biopsie, cat si prin interventie chirurgicala. Potrivit studiilor, 2 din 3 cancere de san au cel putin unul dintre acesti receptori. Procentul creste in cazul femeilor in varsta comparativ cu cele tinere.

Testul IHC in diagnosticul cancerului de san

Pentru depistarea receptorilor hormonali se face un test numit imunohistochimie (IHC), prin care se poate afla daca celulele canceroase au sau nu receptori estrogenici si progesteronici. Rezultatele testului vor arata statusul receptorilor hormonali. In cazul in care cel putin 1% dintre celulele testate au receptori hormonali pozitivi (estrogenici si/sau progesteronici), diagnosticul va fi de cancer ER pozitiv sau PR pozitiv. Rezultatele testului IHC sunt deosebit de importante pentru a lua cea mai buna decizie in privinta tratamentului.

Daca testul IHC arata ca celulele din san au receptori hormonali, atunci exista mari sanse ca boala sa raspunda la terapiile hormonale sau alte tipuri de tratamente. Medicamentele hormonale ajuta la incetinirea sau la blocarea inmultirii celulelor canceroase.

Terapia hormonala include medicamente care:

  • reduc nivelul de estrogen din organism
  • blocheaza estrogenul si impiedica inmultirea celulelor canceroase.

Terapia hormonala se instituie dupa efectuarea interventiei chirurgicale la san si dupa incheierea chimioterapiei si radioterapiei. Intreaga strategie terapeutica ajuta la prevenirea recidivei cancerului.

In cazul in care diagnosticul arata un cancer de san negativ privind receptorii hormonali – ER negativ, PR negativ sau HER2 negativ (cancer mamar triplu negativ) -, atunci terapia hormonala este inutila. Medicii vor lua in calcul alte optiuni de tratament.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Related posts

5 motive pentru care sa alegi intense Body Change, antrenamentul de grup de remodelare corporala!

Adina Meyers

Beneficiile oxigenului activ din aerul pur pentru frigiderul tau

Adina Meyers

Cornelio Cappellini un brand cu tradiţie

Adina Meyers