In urma cu 20 de ani, ferestrele moderne au intrat pe piata din Romania din dorinta de a tine pasul cu arhitectura moderna, insa pe parcurs lucrurile s-au mai schimbat, iar acum sunt privite ca solutii economice si durabile pentru atingerea standardului de casa pasiva. Marea provocare incepe abia in anul 2018, cand toate cladirile publice noi vor fi proiectate obligatoriu cu un consum energetic aproape de zero, urmand ca din 2020 cerinta sa fie respectata si de cladirile private noi.
Ferestrele eficiente energetic ocupa un rol important intr-o constructie de calitate sau intr-un proiect de renovare. Cu toate acestea, atunci cand isi aleg ferestrele, cei mai multi se intereseaza ca acestea sa se inchida bine, sa ii protejeze de frig, ploaie si zgomot, iar daca sunt proiectate cu deschideri ample si luminoase, in culori stralucitoare, totul pare perfect. Dar ce informatii trebuie sa stim pentru alegerea ferestrelor potrivite?
Pentru ca sunt furnizate o multime de informatii tehnice, care cel mai probabil nu va sunt familiare, puteti fi tentati sa credeti ca ati facut alegerea corecta, iar ulterior sa fiti dezamagiti. In primul rand, e bine de stiut ca la diferentele de temperatura intre interioarele incalzite si exterior are loc un transfer de caldura numit flux termic. In acest sens, standardul de performanta energetica si confort isi propune limitarea pierderilor de caldura, evitarea condensarii vaporilor pe suprafetele interioare si prevenirea patrunderii acestora in interiorul elementelor de constructie.
De aceea, alegerea corecta a tamplariei din punct de vedere al izolatiei termice se face coreland proprietatile de izolatie ale componentelor principale, rama si geamul, pentru care definitorii sunt valorile coeficientilor de transfer termic (Uf pentru rama si Ug pentru pachetul de geam termoizolator). Coeficientul de transfer termic (Uw) se calculeaza in baza celor doua valori si este cel mai important paramentru care arata cat de mult izoleaza fereastra. Astfel, cu cat valorile Uw sunt mai scazute, cu atat pierderile de caldura prin fereastra se diminueaza.
Prea multi coeficienti, paramentri si valori? Labirintul informatiilor tehnice poate fi usor simplificat, urmarind doar coeficientul Uw. Atunci cand va alegeti noile ferestre, tineti cont ca in Romania, conform cerintelor actuale, o fereastra standard din punct de vedere energetic este caracterizata de Uw max = 1.3 W/mpK.
In cazul in care nu reusiti sa faceti fata informatiilor si nu sunteti siguri ca alegerea este cea corecta, aveti la dispozitie specialisti care va vor ajuta sa luati cele mai bune decizii pentru casa voastra. Producatorul de ferestre Gealan ofera clientilor sai un produs unic si de calitate, care integreaza cele mai moderne tehnologii. Astfel, datorita sistemului Gealan Futura sunt reduse substantial pierderile de energie termica si implicit, sunt minimizate costurilor de incalzire sau racire a casei. Ferestrele Gealan cu eficienta de casa pasiva se pot folosi atat pentru renovarea cladirilor vechi, cat si la constructiile noi.
Mai multe informatii despre eficienta si performanta energetica a ferestrelor sunt disponibile pe www.ferestrepentrucasepasive.ro.