Amenajari Interioare

Cum creezi un decor de sarbatoare reusit

Reimprospatarea decorului este esentiala pentru pregatirea casei de Paste. Masa fiind in centrul preocuparilor, aranjarea ei este, de asemenea, foarte importanta. Pentru sfaturi si idei in acest sens ne-am adresat arh. Mugur Kreiss (mugur@mkdesign.ro)

Cum pregatim casa pentru sarbatorile pascale, ca ambianta generala si decoratiuni?

Totul trebuie reimprospatat si innoit odata cu Invierea si cu venirea primaverii. Ambianta generala a locuintei ar trebui inviorata cu ceva nou; intotdeauna m-am gandit ca ar trebui sa avem cel putin doua seturi de draperii, fete de pernute si cuverturi de pat, pe care sa le alternam in functie de anotimp si sarbatori. Revin cu aceasta idee, si pentru perioada Pastelui va propun sa folositi imprimeuri florale si culori vii, cum sunt rosul puternic si verdele crud. Personal, nu recomand folosirea in exces a decoratiunilor specifice pe care le gasim in magazine. Prea multi iepurasi, inimioare si oua colorate din carton, inecate in panglici de toate culorile, nu fac bine decorului. Ce-ar fi sa folosesti cele mai naturale decoratiuni, cateva ghivece cu flori de sezon si sa incerci sa le combini intre ele, alcatuind un punct de atractie pe masa, pe servanta din dining sau chiar intr-un colt al incaperii?

La moda, de cativa ani, sunt coronitele alcatuite din oua false, pene sau din nuiele, ornamentate cu flori. Poti atarna o asemenea coronita in dining, in locul unui tablou sau chiar la fereastra, insa in preajma mesei de sarbatoare. De asemenea, exista si suporturi de lumanari care au la baza aranjamente florale executate din materiale textile, iar unele dintre ele arata chiar foarte bine. Foloseste-le cu incredere, insa in niciun caz nu le combina cu florile naturale.

Masa joaca un rol important in cadrul acestei sarbatori. Cum ar trebui ea sa arate, in opinia ta?

Sarbatoare fara mancare nu s-a mai pomenit la romani. Dar asta nu inseamna ca mancarea trebuie sa decoreze masa; cateva accente care sa o faca sa fie mai speciala si din care sa rezulte ca este dedicata unei sarbatori tot trebuie adaugate. Aranjamentul te poate trimite cu gandul la clasic, la traditional, la romantic, la modern sau la orice alt stil iti propui. Incearca sa-l evidentiezi folosind culori vii, care sa aminteasca de primavara. Despre aranjamentul din flori naturale – pe care apoi le poti planta apoi in gradina sau in jardiniera, ti-am spus deja. Dar mai am o idee: intr-o tava adanca (asa cum sunt cele pentru friptura), decupeaza o bucata de iarba, cu pamant cu tot, ca un rulou de gazon. Acolo poti aseza oua rosii sau incondeiate, bomboane si oua de ciocolata. Pune-o pe masa inca de la inceput, ca un laitmotiv al Pastelui. Cele mai frumoase farfurii pe care le ai si cele mai aratoase tacamuri trebuie scoase si ele din dulap. Pune neaparat pe masa servete din panza, doar e sarbatoare! Ca o regula generala, ai grija ca atunci cand ornezi masa de sarbatoare sa nu uiti ca pe ea vei aduce si mancare, asa ca tine cont si de acest aspect atunci cand alegi ornamentele.

Daca vremea permite, am putea lua masa chiar afara. Cum ar trebui sa arate o masa pe terasa sau in gradina?

Tine cont ca este o masa asezata afara; in consecinta, asteapta-te sa fie putin vant. Asadar, nu folosi obiecte prea inalte si prinde bine fata de masa (exista carlige speciale). In rest, da frau liber imaginatiei si joaca-te! Daca alegi un stil, ai grija sa nu amesteci elemente din alte stiluri.

Eu iti propun un aranjament de masa romantic, pe care l-am pregatit special intr-un chiosc. Am ales o nuanta dulce de vernil, ca dominanta, si am folosit farfurii din ceramica dintr-o nuanta crem, tacamuri de argint si pahare colorate din sticla verde. Le-am completat cu sfesnice tot din sticla si cu o statueta de portelan, infasurata de iedera, elementul care da, de fapt, aerul romantic al acestei mese. Am inviorat compozitia cu servete din panza rosu aprins.

Poate o masa de Paste sa foloseasca elemente traditionale romanesti?

Bineinteles, chiar insist pentru acest lucru. Prea mult folosim elemente din alte culturi si e pacat de traditiile romanesti. Creativitatea mesterilor populari este mare si sunt sigur ca dupa o raita la Muzeul Satului sau la Muzeul Taranului Roman, la unul din targurile de sarbatori organizate aolo, poti gasi obiecte interesante cu ajutorul carora poti alcatui aranjamente de masa excelente. Fii atent insa ca aproape toate farfuriile pe care le cumperi acolo au strict un rol decorativ, deci nu le folosi pentru a servi mancarea in ele. Cumpara farfurii mari, intinse, pe care sa le folosesti ca suport pentru cele albe sau colorate in care pui mancarea. Asorteaza aceste farfurii cu modelul pictat al vaselor taranesti si altfel poti obtine o combinatie interesanta. Daca sunt farfurii executate special pentru a se putea manca in ele (intreaba mesterul popular despre acest aspect – este vorba despre substanta si modul in care sunt ele smaltuite), cu atat mai bine, foloseste-le cu incredere!

Stergarele traditionale pot juca rolul de placemate-uri, iar servetele din in, albe, sunt si ele perfect potrivite. Daca asezi masa afara, asterne pe scaune sau banci covoare traditionale. Crede-ma, vor fi de mare efect! Poti ornamenta masa si cu linguri de lemn, chiar daca nu le folosesti pentru mancat. Pune flori in ulcioare de lut si nu uita ouale incondeiate, care sunt atat de frumoase!

Related posts

Romantismul, o veritabila sursa de inspiratie in design interior

Adina Meyers

Cum alegi patul potrivit pentru dormitorul tău?

Adina Meyers

CASE DE VANZARE: Vila moderna in Bucuresti

Adina Meyers