Stilul romantic a aparut ca o gura de aer proaspat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ca o reactie la stilul greoi si riguros al neoclasicismului. Culorile pastelate, texturile delicate si, in special, lumina sunt principalele detalii care construiesc un ambient romantic.

Adesea denumit si neoclasic, stilul romantic se refera in principal la perioada din ultima jumatate a secolului al XVIII-lea pana la finalul secolului al XIX-lea. Cum stilul complicat al barocului si rococoului devenise usor invechit, privirile s-au indreptat catre clasicism.

Simplitatea si subtilitatea formelor clasice erau din ce in ce mai apreciate de catre arhitecti, acestia fiind denumiti romantici pentru incercarea de a replica anumite structuri si forme din perioada antica (isi indreptau atentia cu precadere catre Grecia Antica si perioada Imperiului Roman).

Declansarea acestor preferinte ale epocii a derivat din descoperirea unor mari situri arheologice, iar primul adept al stilului a fost bancherul Lalive de Jully, care a vrut sa construiasca un ambient integral inspirat din arta greceasca.

Elementecheie

Atat din punctul de vedere al arhitecturii, cat si al interioarelor, acest stil se remarca prin imbinarea unor elemente greco-romane, ce ofera un aer curat, clasic, sobru, neincarcat de prea multe detalii decorative, accesorii sau culori tipatoare. De asemenea, se pune accent pe simetrie si pe echilibrul formelor.

Un element specific stilului este paleta cromatica folosita, axata pe alb, crem, bej si tonuri foarte pastelate, redate de tesaturi si tapiserii de lux – damasc, matase sau brocart, cu printuri si broderii discrete, neincarcate excesiv.

O alta caracteristica importanta este stilul mobilierului, ce aminteste de formele monumentale si elegante ale arhitecturii clasice. Astfel, se merge pe linii curate, riguroase, decorate cel mult cu aplicatii de-a lungul picioarelor si cotierelor scaunelor. 

Pont

Daca vreti sa aduceti in interior un aer romantic, alegeti scaune cu spatar rotund, picioare drepte si striatii verticale.

Cum redati un interior romantic?

In toate spatiile decorate intr-un stil romantic, un impact foarte mare il are lumina. Cu ajutorul luminii naturale, interioarele pot capata un aer diafan, gratios, elegant. Pentru a obtine o astfel de atmosfera, este insa foarte importanta alegerea gamei cromatice, care trebuie sa fie deschisa, fara contraste foarte mari. (Puteti afla mai multe detalii despre importanta luminii naturale in amenajarea interioara in materialul de la pagina …) Accentele de culoare sunt binevenite pe alocuri, insa acestea trebuie sa fie tot intr-o gama pastelata – o perna decorativa, un covor, o draperie, un buchet de flori in vaza.

De asemenea, un efect deosebit il creeaza texturile. Incercati sa combinati mai multe materiale din aceeasi familie, dar fara a utiliza mai mult de trei pattern-uri (altfel, veti obtine un stil mai degraba cottage, rustic, nu romantic). Stilul romantic are o eleganta subtila, ce se obtine prin suprapunerea unor texturi diferite, chiar ton pe ton sau cu diferente mici.

Unul dintre imprimeurile preferate ale romanticilor sunt florile, brodate sau imprimate, care se pot asorta cu dungile late sau variante de materiale uni.

Mobilierul romantic

Cand vine vorba de mobilier, preferintele se indreapta clar spre finisaje deschise: alb sau crem, cu patina sau fara. Scaune si fotolii tapisate, tablii de pat cu bumbi si masute rotunjite, toate sunt obiecte cu ajutorul carora puteti crea un decor romantic.

Desi stilul se preteaza in incaperile largi, unde exista suficient spatiu pentru piesele voluminoase, asemenea accente de forma se pot insera fara probleme si in spatiile mai mici.

Detalii decorative

Asa cum am mentionat deja, stilul romantic se bazeaza pe detaliile decorative. Cateva elemente ce pot transforma un interior simplu intr-unul romantic sunt cornisele decorative. Simplu de montat, acestea se gasesc intr-o gama foarte variata, atat pentru tavan, cat si pentru pereti. De exemplu,  puteti crea chenare decorative, in care sa montati tapet sau pe care pur si simplu sa le colorati intr-un ton mai deschis. Astfel, peretele va avea o personalitate a lui.

Un alt detaliu ce da o eleganta fina incaperilor sunt plintele. Alegeti o plinta alba inalta, iar spatiul va capata brusc un alt aer.

O alta zona unde puteti obtine foarte multe efecte spectaculoase este cea a geamurilor, pe care le puteti decora cu perdele si draperii. Exista foarte multe solutii si combinatii de materiale si sisteme – de exemplu, storuri romane in locul perdelelor, draperii cu borduri si bride. O recomandare ar fi repetarea texturilor in restul ambientului – cateva perne decorative pe canapea, confectionate din materialul draperiei, vor da un sens unitar amenajarii.

Pont

O „vedeta” a stilului este secretaire-ul, ce poate fi tratat fie ca o piesa centrala in incapere, fie ca un obiect care sa delimiteze o zona separata. Astfel, daca spatiul va permite, puteti crea un colt de citit, intim, cu un fotoliu adecvat.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea.

Text: Cristina Darie

 

 

 

Related posts

Casa ca o primavara

Adina Meyers

Interviul din biroul angajatorului s-a mutat la tine în sufragerie. Cum să-ți amenajezi spațiul productiv. Idei practice

Adina Meyers

Omnires – colecția Contour de Paulina Shacalis

Adina Meyers