Balcon si terasa

Cum construieşti pas cu pas o pergolă?

O grădină adevărată te cucereşte nu numai cu peluza îngrijită, copacii bine întreţinuţi şi straturile de flori multicolore, ci şi cu diversele sale zone funcţionale şi relaxante. Printre acestea ar trebui să se găsească şi o pergolă, care să te protejeze în sezonul cald de arşiţă şi ploaie.

Din start, este esenţial să ştii că o astfel de structură destinată terasei sau grădinii nu trebuie construită la întâmplare, ci în funcţie de aspecte precum spaţiul de care dispui şi stilul în care sunt amenajate casa şi curtea. Cu alte cuvinte, pergola trebuie să se integreze cât mai firesc în peisajul natural înconjurător, fără să facă notă discordantă cu ansamblul construit sau cu decorul exterior.

Orice proiect începe pe… hârtie

Indiferent că este de mare sau mică anvergură, orice lucrare în grădină necesită în prealabil un proiect. Aşadar, realizează o schiţă cu pergola, care să conţină măsurători precise şi un calcul elementar de rezistenţă, dar şi informaţii precum: zona în care o vei amplasa, dimensiunile pe care le va avea, materialul/materialele din care o vei construi, dacă va beneficia sau nu de acoperiş. În cazul în care te simţi depăşit de situaţie, sfatul nostru este să apelezi la un arhitect peisagist, care îţi va simplifica foarte mult misiunea.

Unde o amplasezi şi din ce material o realizezi?

Locul ideal pentru amplasarea pergolei este fie în prelungirea casei, având scopul de a proteja terasa de intemperii, fie în grădină, într-o zonă frumoasă şi uşor accesibilă. În ceea ce priveşte materialele, cele mai întrebuinţate sunt lemnul şi fierul. Aşa cum, probabil, ai ghicit, lemnul reprezintă alegerea cea mai bună, având în vedere că, spre deosebire de fier, este un material natural, cald şi foarte decorativ, care se încadrează în mod firesc în peisajul exterior. Singurul dezavantaj pe care îl are este acela că, în timp, din cauza condiţiilor meteorologice, se deteriorează. Tocmai de aceea, trebuie să ai grijă ca, an de an, să-i aplici un tratament special, pentru a-i menţine frumuseţea şi a-i prelungi viaţa.

Cu acoperiş sau fără?

Dacă îţi doreşti o pergolă funcţională, datorită căreia să te poţi bucura de relaxare în natură şi atunci când este soare arzător sau când plouă, atunci este clar că trebuie să o prevezi cu un acoperiş, preferabil cât mai uşor, pentru a nu îngreuna structura. Acesta poate fi confecţionat din materiale naturale (plăci de lemn, stuf, rogojini din fibre împletite, draperii textile), artificiale (plăci de polimer) sau plante (specii căţărătoare). În schimb, dacă alegi varianta cea mai simplă şi comodă, fără acoperiş, trebuie să-ţi asumi din start că pergola ta va juca mai mult un rol decorativ şi că timpul petrecut sub ea va fi condiţionat de vreme.

Cu siguranţă, varianta cea mai atrăgătoare este să acoperi pergola cu plante. În acest sens, apelează la specii căţărătoare, pe care ghidează-le pe construcţie, în aşa fel încât să formeze o copertină naturală, menită să te protejeze de razele arzătoare ale soarelui, să filtreze lumina puternică din timpul verii şi să ofere zonei de relaxare un plus de intimitate. Din păcate însă, pentru a obţine un astfel de acoperiş impresionant, este nevoie de timp (uneori chiar de doi-trei ani), însă merită să aştepţi. Imaginează-ţi cât de plăcut va fi să iei masa sub o pergolă acoperită de trandafiri căţărători parfumaţi sau cât de bine te vei simţi când, în zilele toride de vară, te vei refugia cu o limonadă la umbra unei bolţi de viţă-de-vie!

CUM O MONTEZI?

Ca orice construcţie, pergola trebuie montată foarte bine, pentru a evita accidentele neplăcute. Practic, fiecare picior al ei trebuie introdus într-o mică fundaţie cu adâncimea de 30-60 cm, pe fundul căreia este indicat să pui pietriş. După ce ai fixat toate picioarele, verifică perpendicularitatea acestora, iar apoi acoperă gropile cu ciment. Pentru realizarea acoperişului, combină doi stâlpi lungi şi doi mai scurţi, astfel încât să obţii un schelet. Aşază pe orizontal alţi stâlpi, după care acoperă scheletul cu materialul preferat.

Idee

Printre cele mai recomandate specii de plante la care poţi apela pentru a acoperi pergola, se numără: iedera (frunzişul ei va persista şi în perioada iernii), trandafirii căţărători şi iasomia de iarnă (umbresc, parfumează şi colorează această zonă), glicina (formează un acoperiş spectaculos de ciorchini în nuanţe deschise de mov şi albastru), Luleaua Turcului, Mâna Maicii Domnului şi viţa-de-vie.

Foto: Shutterstock și Pinterest

Related posts

Culorile din balcon

Adina Meyers

Culoarea rosie – o alegere potrivita pentru orice baie

Adina Meyers

Terasă feerică în aer liber

Adina Meyers