Solutii Constructive

Fațade double skin: alegerea sticlelor potrivite pentru obținerea unor beneficii maxime

Atunci când se proiectează o fațadă double skin, este importantă alegerea sticlelor potrivite, scopul fiind maximizarea beneficiilor acestora în ceea ce privește consumul de energie, selectivitatea, izolarea termică și confortul acustic, reducând în același timp posibilele probleme cum ar fi condensul, spune Ralf Greiner, Product Application Manager pentru Guardian Glass în Europa.

O fațadă double skin este o fațadă tradițională, căreia i se adaugă un înveliș exterior, care în mod normal este din sticlă. Cele două fațade, deseori denumite „straturi”, sunt separate de un spațiu gol (spațiu de aer), a cărui lățime poate varia de la câțiva centimetri până la câțiva metri. Dacă se instalează sisteme de umbrire mecanice în spațiul de aer, atunci stratul exterior de sticlă are și rolul de a le asigura acestora protecție împotriva vântului și a murdăriei.

O fațadă double skin poate fi aerisită fie mecanic, fie natural, în funcție de sistemul de ventilație utilizat în spațiul de aer, de unde și denumirea de fațade ventilate active sau pasive.

Sistemele active au un înveliș exterior de sticlă izolată etanș, cu un flux de aer indus artificial în spațiul dintre cele două sticle care compun fațada double skin. Utilizarea invertoarelor de căldură pentru generarea acestui flux are și avantajul de a ajuta, pe timpul iernii, la economisirea energiei prin recuperarea căldurii. În cazul sistemelor active, tendința este de a utiliza tipuri de sticlă tradiționale pentru învelișul exterior.

Fațadele ventilate pasive sunt cele mai întâlnite în Europa, cu precădere în clădirile comerciale. Un aport de aer este generat de zone deschise, care în mod normal se găsesc deasupra și sub panourile de sticlă exterioară. De asemenea, pot exista, pereți de sticlă montați în fața unei fațade convenționale.

Cristallin_ Boulogne Billancourt France_ Architect – AZC

Beneficiile unei fațade double skin

Datorită standardelor din ce în ce mai înalte privind protecția împotriva aportului de căldură și, prin urmare, a transmisiei reduse de energie solară, fațadele double skin care combină o sticlă eficientă energetic cu dispozitivele de umbrire mecanice devin din ce în ce mai populare. Instalată pe fațadele clădirilor de mai bine de 20 de ani, sticla a progresat considerabil în această perioadă, ceea ce a contribuit la creșterea utilizării acesteia. În prezent, o gamă largă de produse din sticlă și pelicule inovatoare sunt disponibile pentru fațadele double skin, oferind numeroase beneficii.

Numărul de combinații și posibilitățile de vitraje disponibile în prezent este uimitor. Acest lucru le oferă arhitecților opțiuni diferite de sticlă atât ca performanță cât și ca design; ei pot alege vitrajul cel mai potrivit în ceea ce privește transmisia luminoasă, factorul solar, dimensiunile, rezistența termică și mecanică (durabilitate), culoarea, etc.

E8 Building_ Vitoria-Gasteiz Spain_ Architect Coll-Barreu Arquitectos

Aleasă corect, sticla poate oferi avantaje în ceea ce privește îmbunătățirea consumului de energie, izolarea fonică, izolarea termică, precum și aportul de aer proaspăt prin ferestrele deschise și, prin urmare, îmbunătățirea confortului pentru ocupanții clădirii. În plus, pot fi amplasate sisteme de umbrire suplimentare între vitrajele exterioare și interioare, asigurându-se astfel o selectivitate dinamică (adică raportul dintre luminozitatea maximă de pe timpul zilei și protecția solară maximă).

Peliculele care reflectă radiațiile solare pot reduce semnificativ aportul de căldură atunci când jaluzelele sunt complet retrase în comparație cu o soluție convențională cu sticlă nepeliculizată. Utilizatorii pot folosi sistemele mecanice de umbrire mai inteligent (fie în poziție deschisă, fie intermediară) și să se bucure de priveliști fără bariere pentru o perioadă mai lungă, fără a se teme de supraîncălzire. Este vorba despre găsirea unui echilibru adecvat pentru clădire; iar soluțiile din sticlă vă ajută să obțineți echilibrul aproape perfect.

FGS Campus

Sticla cu control solar

Sticla cu peliculă de control solar avansat poate, de exemplu, să optimizeze în mod activ factorul de lumină naturală, precum și reglarea termică a clădirii. Sticla poate ajuta la creșterea eficienței energetice a acesteia, reducând astfel nevoia de aer condiționat, încălzire și iluminat artificial, contribuind la un mediu de lucru sau de viață mai confortabil pentru ocupanții clădirilor. În consecință, aceste soluții de vitraj pot ajuta, de asemenea, la obținerea certificărilor de mediu precum LEED, BREEAM, HQE, DGNB etc.

La fațadele pasive ventilate, scopul este de a reflecta o parte a energiei solare la impactul cu vitrajul exterior astfel încât căldura acumulată în spațiul din interior să fie redusă. Folosirea sticlei cu peliculă este în mod semnificativ întărită atunci când se combină cu protecție solară și anti-reflexie în spațiul interior. Valori g excelente sunt de asemenea obținute atunci când jaluzelele sunt ridicate complet sau într-o poziție intermediară. Selectivitatea dinamică, care poate fi obținută în acest mod, face ca sistemul de ventilare să fie deosebit de atractiv.

Un alt avantaj al utilizării peliculelor cu control solar pentru vitrajul exterior este posibilitatea “jocului” cu diferite grade de reflexie a luminii. Aceasta permite arhitectului să proiecteze construcții foarte transparente și aparent „ușoare” sau să utilizeze reflexii ridicate pentru a crea un aspect uniform și pentru a ascunde un mozaic de dispozitive de umbrire ajustate individual.

Provocarea unor pelicule durabile, cu control solar

În timp ce fața interioară a unui sistem pasiv este reprezentată de un vitraj termoizolant dublu sau triplu standard, pentru cea exterioară se utilizează în mod obișnuit o sticlă laminată (sau securizată și laminată), care asigură o siguranță maximă în caz de spargere. Provocarea atunci când se utilizează sticlă peliculizată de înaltă performanță este aceea că stratul de acoperire trebuie să fie atât durabil, cât și adecvat pentru utilizarea monolitică sau laminată cu pelicula spre interior. Cele mai multe pelicule existente pe piață sunt foarte sensibile la umiditate și elementele climatice externe, ceea ce înseamnă că acestea trebuie adesea sigilate ermetic, limitând astfel, în mod evident, flexibilitatea.

Combinația de pelicule durabile pentru controlul solar pentru a reflecta o parte din radiația solară cu straturi intermediare speciale PVB de absorbție a energiei îmbunătățește și mai mult eficiența energetică. În special, selectivitatea spectrală (raportul dintre energia solară și lumina zilei) poate fi semnificativ îmbunătățită.


Posibile probleme

Deși arhitecții sunt la curent cu avantajele fațadelor double skin, există unele dezavantaje care necesită o atenție deosebită. Din nou, este importantă alegerea sticlelor potrivite care reduc aceste posibile probleme, optimizând în același timp toate beneficiile posibile.

O fațadă double skin cu o combinație nepotrivită de sticle poate, de asemenea, să scadă cantitatea de lumină naturală care pătrunde într-o clădire, crescând în același timp temperatura din spațiul de aer dintre cele două sticle (ceea ce poate avea ca rezultat o durată de funcționare mai scurtă a motoarelor electrice, a invertoarelor de căldură etc.) și producând condens pe învelișul exterior.

Condens

La fațadele ventilate pasive – în funcție de poziția clădirii și a condițiilor climatice nefavorabile – condensul poate apărea pe partea interioară a panoului de sticlă exterior. Cel mai probabil este ca acest lucru să se întâmple la orele dimineții, în sezonul de primăvară și toamnă, iar condensul să împiedice vizibilitatea clare din interiorul clădirii. Din nou, acest lucru nu trebuie să fie o problemă, deoarece soluțiile din sticlă disponibile acum pot preveni apariția acestui fenomen natural.


Sticlele peliculizate anticondens sunt special concepute, extrem de durabile, fiind aplicate pe panoul din sticlă exterior, ceea ce reduce în mod semnificativ probabilitatea de condens. Testele efectuate în condiții reale de construcție au arătat că aceste peliculizari anticondens ă asigură temperaturi la suprafață ușor mai ridicate comparativ cu o suprafață exterioară nepeliculizată. Această diferență de temperatură reduce în mod semnificativ formarea condensului. În timp ce sticla fără peliculă, utilizată în testele de comparație, formează condens timp de mai multe ore, în aceleași condiții, sticla peliculizată rămâne curată și fără picături de apă pe toată perioada. Este esențial să luați în considerare utilizarea sticlei cu pelicule anticondens în etapa de planificare a proiectului, deoarece aplicarea unor astfel de straturi de acoperire după instalare nu mai este posibilă.

Alte posibile probleme care trebuie luate în considerare în etapa de planificare a proiectului, în cazul fațadelor double skin, includ cheltuieli și investiții operaționale mai ridicate, o greutate mai mare pe suprafața terenului sau o posibilă atenuare fonică mai scăzută între camerele apropiate din clădire, dacă ferestrele sunt lăsate deschise.

Asistență

Pentru sfaturi și consultanță privind alegerea sticlelor potrivite pentru fațada double skin, Guardian Glass dispune de o echipă de experți care vă poate ajuta. Gama de sticlă peliculizată cu control solar Guardian SunGuard® oferă o varietate de produse atractive atât din punct de vedere estetic cât și tehnic, care ajută la optimizarea performanțelor fațadelor double skin și la reducerea problemelor asociate uneori cu acestea.

Pentru a solicita asistență, contactați Guardian Glass.

Related posts

Recomandarile expertilor SECURIT pentru selectarea unor geamuri termopan de calitate

Adina Meyers

Crește valoarea de vânzare a proprietății prin amenajarea cu pavaj!

Adina Meyers

Ce alternative exista la termoizolarea cu polistiren?

Adina Meyers