Amenajare baie

Cum alegi obiectele sanitare din baie

Dotarea cu obiecte sanitare reprezintă o etapă-cheie în procesul de amenajare a băii. Pentru a asigura o funcţionare optimă şi a oferi suficientă libertate de mişcare, este important ca acestea să fie alese şi montate corect.

Datorită formelor diverse (pătrate, dreptunghiulare, rotunde, scoică, retro, atipice, cu spaţii pentru şezut etc.), căzile se pot integra în orice tip de baie. Modelele pe colţ au avantajul că lasă mai mult spaţiu de mişcare, atât de important mai ales în băile de mici dimensiuni. În mare măsură, suprafaţa băii „dictează” forma căzii: astfel, dacă baia este dreptunghiulară, cea mai indicată este o cadă pe colţ; dacă este pătrată, se recomandă un model clasic, dreptunghiular. Înainte de amplasare, se impune ca spaţiul să fie foarte bine măsurat. De asemenea, este necesar să fie luată în calcul forma obiectului şi să fie lăsate spaţii pentru finisaje. Căzile au nevoie de suporturi speciale din metal sau de cadre din cărămidă şi nisip. Există căzi care au un loc prevăzut special pentru robineți, dar şi modele cu montare în afara căzii, pe perete.

Dacă optaţi pentru o cabină de duş, aceasta poate fi amplasată în locul căzii. Şi în acest caz, este obligatorie măsurarea spaţiului în care va fi montată. Etanşeitatea cabinei de duş reprezintă un aspect foarte important. În acest scop, pereţii cabinei trebuie prevăzuţi cu un sistem de garnituri incolore elastomerice şi cu bandă magnetică. Sunt de preferat cabinele de duş ale căror uşi dispun de rolete cu rulmenţi. Acestea permit uşii să se deplaseze şi să fie manevrată uşor şi fără zgomot. O altă operaţiune pe care trebuie să o aveţi în vedere este izolarea suplimentară a peretelui pe care montaţi cabina, mai ales dacă este vorba despre un perete exterior.


Achiziţionarea unui lavoar este strâns legată de spaţiul disponibil, de numărul de persoane care îl utilizează (dacă baia este folosită în mod constant de două persoane, se poate instala un lavoar dublu), de vârsta destinatarilor, de înclinaţiile estetice ale acestora şi de geometria căzii de baie (în cazul în care aceasta există deja, pentru a păstra linia aceluiaşi stil). În băile mai puţin spaţioase (sau în cele de serviciu), cel mai indicat este un lavoar de colţ, subdimensionat, cu picior scurt. Dacă suprafaţa sălii de baie permite, se poate alege un model de lavoar complet, care are în dotare oglindă, mobilier de pardoseală şi suspendat. În cazul în care nu doriţi să apelaţi la un specialist pentru a monta lavoarul, este bine să ştiţi că înălţimea (de la sol) variază între 80-85 cm şi 1 m, în funcţie de talia persoanelor care îl folosesc. Dacă optaţi pentru două lavoare, distanţa dintre ele trebuie să fie de minimum 40 cm. Nu în ultimul rând, asiguraţi-vă că în faţa lavoarului există un spaţiu de minimum 1 mp.

În ceea ce priveşte corpul de wc, puteţi monta bazinul în perete, dacă vreţi să economisiţi spaţiu.

La capitolul baterii, dacă baia este amenajată în stil minimalist, vă puteţi orienta spre un robinet/baterie de tip cascadă din sticlă. O altă variantă ar fi un model din alamă, crom şi sticlă, care să ofere spaţiului eleganţă şi originalitate. În cazul în care baia este monocromă, achiziţionaţi o baterie cu LED-uri termosensibile, iar astfel veţi aduce o pată de culoare în ambient. Desigur, pentru o baie cu decor contemporan, puteţi lua în calcul varianta futuristă, adică baterii/robineţi cu un design abstract. Trebuie menţionat faptul că bateriile sanitare au nevoie de o îngrijire specială pentru a-şi menţine un timp îndelungat calităţile şi funcţionalitatea. Sunt recomandate curăţarea lor constantă, verificarea perlatoarelor, utilizarea filtrelor şi a instalaţiilor de dedurizare. Pentru curăţare, puteţi apela la substanţe neutre sau la agenţi pe bază de acid citric. În cazul spray-urilor, substanţa trebuie mai întâi pulverizată pe un material textil şi abia apoi aplicată pe baterie. De asemenea, vă încurajăm să întrebuinţaţi filtrele de 80-100 μm, dacă vreţi să prelungiţi durata de viaţă a bateriei. Acestea au rolul de a reţine impurităţile din apă şi de a evita blocarea/deterioarea cartuşului, a perlatorului sau a celorlalte componente. Filtrele trebuie curăţate/ schimbate regulat, în funcţie de calitatea apei – o dată la 6, maximum 12 luni, în situaţia în care presiunea apei din instalaţie este scăzută. În zonele cu apă dură, este obligatorie montarea instalaţiilor de dedurizare a apei, întrucât calcarul poate fi un inamic periculos pentru bateriile sanitare de baie sau bucătărie. 

Foto: Pinterest

Related posts

Alege nisele in perete pentru a nu aglomera marginile cazii

Adina Meyers

Bai atipice

Adina Meyers

Depozitarea prosoapelor. 4 idei pentru o baie frumoasa

Adina Meyers