LifeStyle

Cum alegi cărțile potrivite pentru copii în funcție de vârsta lor 

Cărțile pot contribui la dezvoltarea vocabularului, imaginației, curiozității și gândirii celor mici. Iată care sunt recomandările pentru volumele dedicate copiilor, în funcție de etapele din copilărie. Află care sunt principalele criterii de selecție și cum poți face cele mai potrivite alegeri. 

Alegerea cărților pentru copii în funcție de vârstă

Pentru achiziționarea volumelor pentru copii, vârsta și nevoile acestora sunt principalele aspecte de care să ții cont. De asemenea, preferințele și zonele lor de interes sunt importante pentru sporirea plăcerii de a citi. 

Spre exemplu, cei mici îndrăgesc anumite cărți pentru copii scrise de autori români, precum seriile: Cronicile Domnișoarei Poimâine, aventurile Olguței, investigațiile Detectivilor Aerieni, peripețiile lui Rostogol și multe altele. Subiectele captivante, personajele curajoase și ilustrațiile sunt criterii de bază pentru selectarea volumelor. 

Acordă o atenție deosebită temei abordate și construcției personajelor, precum și limbajului folosit de autor. Acestea ar trebui să fie la nivelul copiilor și ușor de înțeles de aceștia, astfel încât după lecturarea unei pagini să nu aibă mai mult de una-două nelămuriri. Iată cum să alegi cărțile în funcție de vârstă.

 ● Cărți pentru copii între 0-2 ani

Cărțile destinate copiilor foarte mici pot fi din materiale textile, astfel încât să le creeze experiențe tactile. De asemenea, foile ar trebui să fie din carton sau plastic, care să reziste curiozității bebelușilor. Mai mult, atenția lor poate fi atrasă mai ușor dacă paginile au butoane de diferite culori și mărimi, care luminează și scot sunete. 

Fotografiile și ilustrațiile trebuie să fie cât mai simple și de dimensiuni mari, cu un contrast puternic. Acestea pot înfățișa forme familiare: oameni, animale domestice, alimente (fructe, legume), plante și flori, îmbrăcăminte, obiecte din casă etc. 

● Cărți pentru copii între 3-5 ani

Pentru copiii între trei și cinci ani sunt importante, în primul rând, ilustrațiile, însă pot fi introduse și cuvinte sau propoziții scurte, scrise cu litere mari. Aceștia pot fi atrași de poveștile inspirate din realitate, cu o acțiune scurtă și cu un final fericit. 

Alege cărți despre diverse împrejurări pe care aceștia le cunosc, cu protagoniști de vârsta lor sau cu animale. În plus, le poți citi volume despre mașini, cosmos, spațiu și timp sau care le dezvăluie culturi noi. 

● Cărți pentru copii între 6-11 ani

În această etapă a copilăriei, școlarii pot începe să îndrăgească lumea basmului și povestirile cu învățături. Ilustrațiile încep să aibă un rol secundar, explicativ pentru anumite momente ale acțiunii. 

Cărțile sunt împărțite pe secțiuni sau capitole, cu un text relativ simplu, dar care să le stimuleze imaginația și vocabularul. Personajele devin mai complexe, iar acțiunea poate fi structurată pe momentele subiectului. 

● Cărți pentru copii peste 12 ani

De la această vârstă, copiii pot avea o libertate mai mare de alegere a cărților. Acestea corespund preferințelor și subiectelor de interes pentru aceștia, însă trebuie să fie adecvate vârstei și trecute prin filtrul părinților. 

Romanele recomandate pentru adolescenți sunt cele science fiction, fantasy sau cu subiecte inspirate din viața lor. Mai mult, aceștia pot fi direcționați către cărțile de cultură generală, despre perioade istorice, personalități, știință, tehnologie sau alt domeniu care îi atrage. 

Dezvoltarea armonioasă și plăcerea de a citit pot fi influențate de cărțile pe care le achiziționezi pentru copii. Alege volume potrivite vârstei lor, care tratează subiecte atractive pentru cei mici și care se pliază pe personalitatea lor.

Sursă foto: Shutterstock

Related posts

Intre ochi si infinit

Adina Meyers

3 retete gustoase si sanatoase de toamna

Adina Meyers

Elis Pavaje a contribuit la amenajarea Theodora Golf Club

Adina Meyers