Gradinarit

Câte tipuri de pompe de apă sunt și cum alegi opțiunea potrivită?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/LJnRzbDFdI4

Pompele de apă sunt dispozitive care ajută la alimentarea cu apă a consumatorilor, procesul constând în pomparea acesteia de la diferite adâncimi și transportul ei către sistemele care necesită alimentare. Iată câte tipuri de pompe există, dar și ce caracteristici au fiecare dintre acestea, astfel încât tu să poți face alegerea potrivită. 

Pompe submersibile pentru apă curată

Aceste tipuri de pompe sunt și unele dintre cele mai cunoscute, ele fiind disponibile într-o mare varietate de modele. Spre exemplu, pompele de apă de pe Valbig îți oferă posibilitatea de a realiza sisteme de alimentare cu apă indiferent de situațiile întâlnite în teren. 

Poți găsi pompe submersibile pentru ape curate cu care să alimentezi o locuință, dar și pompe submersibile rezistente la nisip, care să poată fi folosite atunci când sursa de apă prezintă o granulație mai mare a patului de nisip. 

Pompe de suprafață pentru ape curate

La fel ca și pompele submersibile, pompele de suprafață pompează apa din puțuri și fântâni, însă deosebirea constă în faptul că pompele de suprafață sunt cel mai adesea montate pe un postament betonat, la suprafața terenului din care se face extracția apei. 

Pompele de suprafață oferă avantajul de a le putea verifica atunci când există defecțiuni sau mici inconveniente, fără să fii nevoit să oprești alimentarea cu apă a casei.

Pompe de apă centrifuge

Aceste tipuri de pompe de apă pot fi utilizate mai ales în situațiile în care apa folosită pentru alimentare este lipsită de particule de nisip sau de alte contaminări cu particule grosiere. 

Pentru funcționarea pompei este folosit un sistem de centrifugare ce are la bază o piesă rotativă, care folosește la transportul apei. Prin rotirea acestei piese se realizează transformarea energiei cinetice în energie hidrodinamică, iar apa rezultată în urma proceselor de pompare-centrifugare poate fi folosită într-un număr mare de aplicații, de la alimentări cu apă curată pentru locuințe la alimentarea sistemelor de irigații, aspersoare, piscine, sau pentru orice tip de necesitate la nivel de întreținere a grădinii. 

Pompe pentru ape murdare

În situația în care apa pompată nu are un grad de puritate potrivit, pot fi folosite pompele submersibile pentru ape murdare. Acestea pot pompa și apa contaminată cu diferite substanțe sau particule, cum ar fi spre exemplu situația eliminării apei acumulate în beciuri, subsoluri sau demisoluri, ca urmare a infiltrațiilor, inundațiilor sau accidentelor casnice.

Pompele pentru ape murdare pot fi dotate cu tocător atunci când granulația particulelor din apă este foarte mare și când este necesară mărunțirea acestora pentru a facilita transportul prin furtunul pompei.  

Pompe cu hidrofor

Atunci când pompelor submersibile le este anexat un hidrofor, acest lucru le transformă în motopompe sau pompe în sistem hidrofor. Hidrofoarele sunt elemente foarte importante în lucrările de alimentare cu apă, mai ales pentru că oferă verificări substanțiale la nivel de presiune a apei datorită manometrului și a membranei vasului de expansiune. Hidroforul ajută la păstrarea presiunii constante a apei, ajutând la alimentarea corectă a locuințelor sau sistemelor care au nevoie de apă.

Cum alegi pompa de apă potrivită?

Înainte de a alege  un anumit tip de pompă va trebui să delimitezi foarte bine lucrările pe care le ai de realizat. Dacă lucrările pe care le realizezi sunt cele de alimentare cu apă a locuințelor, iar în acest sens folosești o sursa curată de apă, atunci poți alege o pompă submersibilă pentru ape curate sau o pompă de suprafață. 

În cazul în care ai nevoie de o pompă pentru a elimina apa rezultată ca urmare a infiltrațiilor sau apa provenită din refulări de apă murdară din interiorul unor incinte, atunci vei avea nevoie de o pompă pentru ape murdare, cu sau fără tocător. 

La oricare dintre pompe va fi nevoie să iei în calcul debitul de apă, scopul utilizării, presiunea apei, adâncimea de lucru, dar și materialele din care este realizată pompa. Având toate aceste detalii îți va fi mai ușor să alegi pompa de apă potrivită pentru tine.

Related posts

13.000 de copaci plantați de Daikin România împăduresc 4 hectare de teren degradat

Adina Meyers

Cum puteti planta trandafiri in timpul iernii

Adina Meyers

Peleți de îngrășământ eco din lână de oaie. Cum se folosește fertilizatorul- FOTO

Adina Meyers