Numărul tipurilor de forme de paste concurează strâns cu cel al regiunilor din Italia, iar pentru fiecare există, bineînțeles, sosuri pentru paste care să se potrivească perfect.
Când ne hotărâm că vrem să punem pe masă o porție de paste, care să aibă un gust formidabil, ne lovim preponderent de două aspecte: ce tip de paste să alegem și cum determinăm care este cel mai potrivit sos paste. Iată cum poți decide ușor care este alegerea cea mai potrivită:
1. Pentru Spaghetti: se află în categoria pastelor lungi și pot fi combinate cu sosuri de roșii, simple sau cu carne, dar sunt la fel de delicioase și lângă sosuri albe. Dacă te gândești la rețeta de paste „rece”, ca de exemplu o salată, spagetti nu este tipul de paste cel mai potrivit, pentru că sunt mai greu de mestecat.
2. Pentru Penne: se află în categoria pastelor scurte, fiind împărțite în penne lisce (netede) și penne rigate (cu striații), cele din urma reținând foarte bine sosurile pe suprafața lor. Este recomandat să fie gătite „al dente” și cel mai bine sunt puse în valoare de sosul pesto.
3. Pentru Farfalle: în formă de fundiță și regăsite adesea și în variante colorate, acestea merg cel mai bine cu sos de roșii și smântână și arată extrem de bine în salate.
4. Pentru Fusilli: sunt perfecte pentru rețetele de paste la cuptor, dar și pentru salate, fiind puse în valoare de sosurile cu carne, roșii și chiar pesto.
Rețetă pesto verde
Ingrediente:
5-9 legături busuioc proaspăt
3-6 legături pătrunjel verde, proaspăt
3 căţei de usturoi
10-30 g seminţe crude de pin
400 ml ulei măsline extra virgin
sare şi piper, după gust
Preparare:
În mod tradiţional, pentru prepararea acestui sos se foloseşte mojarul cu pistil, în care se macină toate ingredientele. În cazul în care nu aveţi aşa ceva în dotare, vom proceda după cum urmează:
Spălăm şi tocăm apoi mărunt busuiocul şi pătrunjelul. Tăiem la cuţit seminţele de pin, iar usturoiul îl pisăm fin. Amestecăm toate ingredientele, după care adăugăm uleiul de măsline. Potrivim la final de sare şi piper, după gust.