LifeStyle

Beneficiile consumului de cartofi mov: leguma anti-cancer

Majoritatea dintre noi consumăm de regulă cartofi albi sau roșii. Puține persoane știu de beneficiile cartofilor mov pentru sănătate.

Consumul regulat al acestei legume ne poate proteja de diverse afecțiuni și ne poate îmbogăți dieta.

Ce gust are cartoful mov?

Gustul cartofului mov este aproape asemănător cu cartofii cu interiorul alb. Are un ușor gust de nuci și o textură cremoasă în comparație cu cartofii tradiționali, făcându-i ideali pentru copt, zdrobit, fript.

Beneficii pentru sănătate

Originar din America de Sud, cartoful mov este cunoscut ca fiind cea mai sănătoasă legumă datorită compoziției ridicate de resveratrol și antocianină, substanțe ce previn mare parte din tumorile cancerigene. Cartoful mov este bogat în vitamina C, fier, calciu, potasiu, proteine, fibre și carbohidrați. Antioxidanții cartofului mov ajută la întărirea sistemului imunitar, arderea grăsimilor, prevenirea bolilor cardiovasculare și afecțiunilor colonului.

Pe lângă reglarea tensiunii arteriale, cartoful mov protejează structura ADN-ului și încurajează producția de citokine, care sunt vitale pentru imunitatea organismului. Coaja cartofului mov este foarte bogată în antioxidanți, așa că nutriționiștii recomandă să o păstrăm, mai ales când îi prăjim sau coacem în cuptor.

Legumă anti-cancer

Cererea pentru cartofii mov a crescut în ultimii ani, după ce studiile au arătat că este cea mai sănătoasă legumă. Culoarea deosebită este dată de conținutul ridicat de antocianine, substanță activă ce se regăsește și la fructele de pădure și care este recunoscută ca având un puternic efect anti-cancer.

Scad tensiunea arterială

Antioxidanții din componența lor au un alt efect benefic asupra sănătății organismului, și anume scăderea tensiunii arteriale. De aceea, ei sunt recomandați mai ales în dieta persoanelor cu hipertensiune sau alte fluctuații de tensiune.

Bogați în vitamine și minerale

Cartofii mov reprezintă una dintre cele mai sănătoase alternative la care poți apela, fiind bogați în vitamine și nutrienți – vitamina C, fier, calciu sau potasiu.

Ideali în diete

Cartofii mov consumați în cantități potrivite, gătiți la abur sau la cuptor, pot susține scăderea în greutate datorită aportului scăzut de grăsimi.

Protejează sistemul imunitar

Aportul crescut de antioxidanți puternici din componența cartofilor mov ajută la dezvoltarea imunității și protejarea celulelor de boli.

Related posts

Black Friday Special la kika, încă un motiv să-ți decorezi casa

Adina Meyers

CANDY – 5 ani garantie la masinile de spalat rufe

Adina Meyers

Mărimea farfuriei contează de fiecare dată

Adina Meyers