Solutii Constructive

Cum alegem centrala termică?

Care este soluţia optimă pentru o casă amplasată în mediul urban, racordată la reţeaua de gaze? Dar pentru o locuinţă aflată în zona rurală sau pentru o casă de vacanţă, atunci când nu este reţea de gaze? Există soluţii ieftine şi, în acelaşi timp, moderne pentru casele din mediul rural, inclusiv pentru cele noi?

Din punctul de vedere al surselor de căldură, cele mai răspândite soluţii disponibile pe piaţa de profil sunt centralele care funcţionează cu combustibili clasici (biomasă, gaze naturale, combustibil lichid, combustibili solizi), precum şi sursele regenerabile de căldură (soare, căldura pământului şi/sau a apei, aerul înconjurător).  

Pe de o parte, centralele termice în condensaţie actuale prezintă o eficienţă şi un randament ridicate. Pe de altă parte, studiile actuale realizate în special pe unităţile moderne de încălzire cu lemne demonstrează că acestea sunt eficiente şi neutre relativ la degajările de CO2 în atmosferă, degajări care sunt preluate de plante pe durata dezvoltării lor.

În privinţa pompelor de căldură, pentru valorificarea căldurii pământului, se folosesc direct apele geotermale, captate prin forarea unor puţuri. Toate aceste tipuri de centrale au însă nevoie de energie electrică pentru a funcţiona. Eficienţa medie anuală a unei pompe termice este de 3, ceea ce înseamnă că are un consum de 1 kW pentru acţionarea compresorului şi cedează 3 kW căldură. La preţurile actuale ale unui kW electric şi ale gazului metan, utilizarea unei pompe de căldură în comparaţie cu cea a unei centrale termice în condensaţie care funcţionează cu gaz metan la un randament ridicat este neeficientă.

Investiţia necesară pentru obţinerea energiei cu ajutorul unei pompe termice este de circa 3-4 ori mai mare decat în cazul unei centrale termice. Faptul că pompele termice produc eficient agent termic până la temperaturi de 40° C conduce la creşterea suprafeţelor corpurilor de încălzire care funcţionează cu temperaturi de peste 80° C.

În concluzie, dacă aveţi gaz metan la poartă, chiar dacă preţul acestuia continuă să crească, nu este economic nici ca investiţie, nici în ceea ce priveşte exploatarea să folosiţi o pompă de căldură, chiar şi în situaţia în care există subvenţii de la stat pentru implementarea pompelor termice sau a energiei solare. Pe de altă parte, nu trebuie să omiteţi avantajul de necontestat al sistemelor care funcţionează cu energie electrică, şi anume că sunt nepoluante. Cu alte cuvinte, încălzirea se obţine fără degajare de noxe. De aceea, mulţi specialişti recomandă folosirea acestor sisteme. Nu mai puţin important este faptul că, tocmai de aceea, statul subvenţionează prin programe guvernamentale achiziţionarea soluţiilor ecologice, respectiv a pompelor de căldură, panourilor solare şi a centralelor cu lemne.

În cazul unei case din mediul urban, unde există gaze naturale la poartă, se vor folosi centrale termice cu gaz metan ce funcţionează în condensaţie.

Soluţii

Casele din mediul rural sau cele de vacanţă care nu sunt racordate la o reţea de gaz metan trebuie să fie bine termoizolate şi să beneficieze de încălzire centralizată cu lemne, folosind cazane cu gazeificare, care au un randament de peste 85%, comparativ cu cel de circa 46%, înregistrat de sobe. În zona rurală, deseori este disponibilă masă lemnoasă, chiar dacă preţul acesteia continuă să crească. De pe fiecare hectar de pădure se pot procura anual aproximativ 8 mc de lemn numai din igienizare. Astfel, pentru întreţinerea unei gospodării rurale, este suficient materialul lemnos colectat de pe o suprafaţă de 2,5-3 ha de pădure. Dacă gospodarul are şi pomi fructiferi sau viţă de vie, valorificarea resturilor obţinute în urma igienizării acestora reprezintă o soluţie la care se poate apela cu succes.

Criterii de alegere

Pe piaţă există numeroase tipuri de centrale termice, aşa că alegerea modelului potrivit nu va fi tocmai uşoară. Pentru a vă simplifica această sarcină, specialiştii vă recomandă să aveţi în vedere mai multe criterii.

Fie că funcţionează cu gaz, electricitate sau lemne, centrala termică trebuie aleasă prioritar în funcţie de următoarele criterii: capacitate, randament, eficienţă şi consum, siguranţă în exploatare, sistem de informare şi diagnoză, perioadă de garanție şi post-garanţie.

Înainte de toate, trebuie să faceţi o analiză a necesarului de încălzire a locuinţei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului pe care urmează să-l încălziţi, câţi consumatori de apă caldă menajeră există, numărul băilor şi bucătăriilor.

Determinarea puterii centralei termice, în urma acestei analize, este esenţială. Astfel, prin alegerea puterii adecvate, evitaţi riscul neplăcerilor apărute în urma furnizării unei cantităţi prea mici de căldură comparativ cu nevoile familiei voastre. Mai exact, puterea termică a centralei trebuie să fie direct proporţională cu dimensiunea interiorului şi cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră.

Un alt aspect deosebit de important pe care trebuie să-l luaţi în calcul atunci când  achiziţionaţi o centrală termică este siguranţa în exploatare, adică evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecţia la îngheţ şi la lipsa apei din instalaţie. În acest sens, vă recomandăm să evitaţi produsele ale căror funcţii nu sunt atent studiate şi care vă pot crea probleme pe termen lung.

Sistemul de informare şi de diagnoză al centralei termice reprezintă un alt factor la care trebuie să vă gândiţi. Astfel, vă sfătuim să vă orientaţi spre o centrală care să aibă integrat un sistem de informare şi de diagnoză care să facă posibilă verificarea constantă a stării de funcţionare. Acest lucru este extrem de folositor nu numai proprietarului şi instalatorului care montează centrala, ci şi tehnicianului care execută lucrări de revizie şi întreţinere. În plus, datorită acestui sistem, puteţi detecta şi rezolva orice problemă în cel mai scurt timp.

IMPORTANT!

Un criteriu esenţial în alegerea unui aparat de încălzire este perioada de garanţie. De asemenea, este foarte important ca atât serviciul de garanţie, cât şi cel de post-garanţie să fie asigurate de către firme specializate.

Foto: Sutterstock

Related posts

Proiect de casă cu mansardă: suprafața utilă 174.29 mp

Adina Meyers

Ghid de cumparare si montare pentru pavajul rezidential

Adina Meyers

Cum armonizam exteriorul cu interiorul unei case?

Adina Meyers