Image default
Amenajari case

O viaţă nouă pentru o casă construită în 1956

Situată în centrul Timişoarei, într-o zonă cu imobile vechi, casa din imagini i-a făcut pe actualii săi locatari să se îndrăgostească de ea de cum au văzut-o prima oară. Erau în căutarea unei locuinţe vechi, pe care voiau să o renoveze, convinşi fiind de faptul că edificiile noi nu mai au farmecul construcţiilor de altădată.

„Deşi fosta casă boierească ridicată în 1956 era în paragină, încă puteai să-ţi dai seama de grandoarea şi frumuseţea din zilele ei bune; proprietatea avea piscină, acum secată, înconjurată de hortensii şi de o grădină ca un parc, cu brazi înalţi. Chiar dacă îşi pierduse din strălucire, câştigase în schimb o aură de mister prin curtea sălbatică, cu alei acoperite de iederă, ce te conduceau în spatele construcţiei, unde, după perdeaua de verdeaţă, ţi se dezvăluia grădina intimă, cu aer romantic.”

De cum au văzut-o, au ştiut că era casa pe care o căutau şi, chiar dacă iniţial au dorit să-i păstreze configuraţia originală, ulterior şi-au dat seama că împărţirea gen vagon şi unele spaţii foarte mici erau total nefuncţionale. Soluţia găsită a fost aceea de a prelungi latura din spate a imobilului şi de a realiza pe această porţiune un etaj parţial. Corpul de la stradă a fost păstrat aşa cum era, pe un singur nivel, cu o mică verandă la intrare, în amintirea imaginii sale de altădată.

Pentru amenajarea interioară şi pentru aspectul exterior al casei şi grădinii, proprietarii au apelat la designerul Corina Săftescu de la Cass Design. Fiind îndrăgostiţi de sudul Franţei, aceştia şi-au propus să adauge locuinţei un aer mediteranean, iar în acest sens au adus din călătoriile lor ca model sute de poze cu detalii de la casele care le-au plăcut. Toate acele elemente caracteristice arhitecturii mediteraneene se regăsesc acum în aspectul exterior: acoperişul cu olane, capacul specific al coşului de fum, arcadele terasei susţinute de coloane de tip doric, obloanele de la ferestre, pergola de pe terasa de la etaj, pardoseala acoperită cu gresie şi nu numai.

Curtea de dimensiuni generoase ocoleşte casa pe trei laturi, desfăşurându-se pe o suprafaţă ce însumează aproximativ 650 de metri pătraţi. Şi aici, atmosfera mediteraneană se simte din plin, datorită aleilor realizate din pavele antichizate şi plantelor folosite – hortensii, lavandă, leandri şi palmieri în ghivece. Brazii bătrâni din mijlocul grădinii, moşteniţi odată cu proprietatea, au fost păstraţi, la fel şi hortensiile, care însă au fost mutate de-a lungul aleii laterale.

Interiorul, reconfigurat în mare parte, a fost amenajat în stil clasic contemporan. Designerul a combinat piese de mobilier albe şi obiecte finisate în nuanţa nucului închis, culoarea de accent fiind turcoazul, dorit de stăpâna casei.

Livingul şi diningul, ce comunică direct, însumează o suprafaţă de aproximativ 80 de metri pătraţi. Elementul central al livingului, în jurul căruia a fost construit decorul, este şemineul vechi, cu funcţionare pe lemne, ce a fost încadrat de două corpuri de bibliotecă din lemn vopsit în alb, la fel ca masca şemineului. Mobilierul a fost realizat pe comandă după schiţele designerului, de către firma Magnitude din Satu Mare.

Din punct de vedere decorativ, piesele de rezistenţă ale bucătăriei sunt hota supradimensionată şi veselarul suspendat. Tavanul casetat, vopsit în alb, oferă un plus de eleganţă ambientului.

Pentru dormitorul matrimonial, proprietarii au dorit culori calde şi liniştitoare. Mobilierul cu aspect masiv nu dă senzaţia de spaţiu aglomerat; din contră, designerul a găsit suficient loc şi pentru amplasarea a două fotolii confortabile, în care beneficiarii se relaxează citind. Patul king size, cu tăblie înaltă capitonată, este de la Mobexpert, la fel şi noptierele.

Perdelele, draperiile groase şi ţesăturile pentru pat provin de la Mosibel, iar corpurile de iluminat sunt de la Prima Lighting.

Baia matrimonială păstrează stilul de amenajare şi cromatica dormitorului. Duşul walk-in şi blatul din marmură pe care se sprijină lavoarul reprezintă, cu siguranţă, punctele de interes ale acestui spaţiu.

Renovarea şi amenajarea casei au durat aproximativ doi ani, fiind finalizate în 2018.

Material realizat cu sprijinul designerului Corina Săftescu, [email protected], www.cass-design.com

foto: Antonio Cioarek

Articole similare

Casă de vacanţă într-un loc uitat de lume

casamea.ro

Constructie spectaculoasa pe un teren in panta

Simona Popa

Mai aproape de natura: vila de vanzare, la 30 de km de Bucuresti

casamea.ro

Lasă un comentariu

2 × one =