Costurile tot mai ridicate ale energiei conventionale ne determina sa ne indreptam catre sistemele alternative de producere a energiei necesare pentru confortul locuintei.
Prin energie alternativa sau regenerabila se intelege energia derivata dintr-un larg spectru de resurse, toate avand capacitatea de a se reinnoi, cum este de exemplu energia solara, eoliana, geotermala sau biogazul. Initial, investitia este deobicei considerabila, insa pe langa faptul ca sunt ecologice, solutiile alternative pot aduce si economii importante.
Panourile solare pot reduce cheltuielile cu pana la 70%
Soarele reprezinta un potential energetic fara limite. Solutia, purtand si denumirea de “Pensia solara”, furnizeaza energie gratuita si ajuta la protejarea mediului inconjurator, fiind nepoluanta. Puteti profita de beneficiile energiei solare montand pe acoperisul casei cateva panouri solare. Acestea sunt realizate din sticla si aluminiu, materiale ce asigura o functionare economica de lunga durata. Pe piata se gasesc panouri solare cu tuburi vidate sau cu tuburi plane, care se monteaza pe acoperis plan, pe fatada sau incastrate in acoperis.
Utilizarea acestei solutii este o modalitate ecologica si economica de preparare a apei calde menajere, de incalzire a locuintei si chiar de producere a energiei electrice. Chiar daca, de regula, sunt functionale pe tot parcursul anului, eficienta acestor instalatii este strans legata de dimensiunile si randamentul panourilor, dar si de consumul efectiv al gospodariei. Montarea prezinta reguli speciale iar intretinerea (iarna) trebuie facuta cu atentie.
Cu cat pot scadea ele factura de intretinere? Specialistii spun ca daca ne referim la instalatiile solare destinate locuintelor individuale, Specialistii sustin ca economisirea de energie este cuprinsa intre 60-70% pe an, in ceea ce priveste partea de apa calda.
Continuarea acestui articol o puteti citi pe www.romanialibera.ro