Amenajari Interioare

Culorile anului 2015. Cele mai noi tendinte, direct de la Milano

Text: Genoveva Hossu

Am participat, saptamana trecuta, la Salone del Mobile Milano, unde mi-am reimprospatat viziunea si m-am incarcat de energie si inspiratie pentru noul sezon. Anul 2015 este anul tuturor posibilitatilor in materie de design interior, decorurile fiind din ce in ce mai debordante si mai originale. Accentul a picat, de data aceasta, pe culori. Combinatiile propuse ne-au incantat privirile ca niste adevarate simfonii cromatice, pe care voi incerca, in cele ce urmeaza, sa le „interpretez” pentru voi.

Catifea zmeurie

Nuantele de zmeuriu intens au facut furori la Milano, in diferite interpretari, care mai de care mai indraznete. De departe cea mai reusita combinatie a fost cea a nuantelor puternice de roz cu semitonurile calde, folosite pentru decorul unei camere de zi. Piesele mari de mobilier bej, in contrast cu accesoriile inchise la culoare s-au incadrat perfect in nota sofisticata, data de peretii zmeurii.

Pigmenti naturali, de pamant

Pigmentii naturali, obtinuti din pamant si din piatra, au stat la baza primelor vopseli produse vreodata, motiv pentru care aceste culori vor conferi un aer reconfortant incaperilor. Pentru tamplarie si podea se pot folosi nuante de crem si nisip, iar pentru un plus de originalitate, puteti integra in decor si o rogojina de iuta. Optati pentru diferite tonuri in aceleasi note pamantii, pentru a imita, intr-un mod inteligent si subtil, natura.

Arhitectural si monumental

O alta culoare „vedeta” a acestui an este oranjul. Atentie, insa, cum il folositi in decor, intrucat o asemenea nuanta, destul de intensa, este cel mai bine pusa in valoare intr-o zona spatioasa. Liniile in tonuri de cenusiu-bleu si gri-argintiu contrasteaza foarte frumos cu oranjul, iar accesoriile metalice pot fi folosite cu succes intr-un design interior urban. Daca sunteti o persoana indrazneata si doriti ca decorul sa reflecte acest lucru, integrati si nuante de rosu-sangeriu, pentru o explozie de culoare, alaturi de cateva accente in nuante de albastru-rece.

Prafuit, sters, mat

Dramatismul si impactul decorurilor in culori puternice poate fi foarte bine redat si de combinatiile fade, mate, subtile. O astfel de abordare necesita multa incredere, dar, echilibrat corect din punct de vedere cromatic, design-ul final poate fi cu adevarat uluitor. Inghetata de fistic este o nuanta de efect pentru podele sau pervazuri, careia ii puteti alatura un mov-mat sau o nuanta de migdala glasata, in confectionarea pernelor decorative sau a huselor scaunelor. Tonurile „dulci” de piersica si frisca pot fi intensificate prin folosirea unei game variate de texturi si suprafete, iar pentru un plus de originalitate, puteti integra si nuante de kaki-deschis in decorul final.

Limeta, luminoasa si aromata

Pentru o incapere cu vedere la gradina, recomandam cu incredere nuantele verzui, de la verde mazare pana la oliv-inchis, in combinatie cu o paleta luminoasa de galben-limeta. Rezultatul va intrece orice asteptare! Pentru estomparea jocului debordant verde-galben, puteti folosi cu incredere rozul-piersica, in alegerea stofelor sau a bolurilor de fructe. Nuantele electrice de limeta trebuie folosite moderat, iar pentru un aspect luxuriant, integrati obiecte de lemn in nuante de oliv-inchis.

Intens, elegant, rafinat

Ultimul, dar nu cel din urma, Albastrul de Prusia ne ofera posibilitatea unui decor deosebit de elegant, in combinatie cu tonuri estompate de turcoaz-inchis si bleu-cenusiu deschis. Putem da o nota sofisticata prin adaugarea unor accente zmeurii, pe care le putem folosi, spre exemplu, pentru husele scaunelor. Alegeti o pardoseala bleu-ciment si folositi nuante de albastrea pentru ceramica si cateva vase decorative. Un dulap in stil vechi frantuzesc, pictat cu vopsea lavabila in culori pale, aduce o nota de rafinament intregului decor. 

 

Related posts

Restaurarea unui imobil de secol XIX

Adina Meyers

10 tendinte de design interior pentru 2016

Adina Meyers

Eficientizarea spatiului in casele mici

Adina Meyers