Amenajari Interioare

Culori potrivite in amenajarea livingului

Designul inovator si culorile indraznete pot pune in valoare livingul tau si sa creeze un ambient placut si confortabil. O locuinta este frumoasa pentru ca oamenii care locuiesc in ea, isi pun personalitatea in culorile pe care le aleg pentru decor. Alegerea unor combinatii de culori este intotdeauna o adevarata provocare. Culoarea are puterea de a schimba forma si dimensiunea pieselor de mobilier, precum si forma si dimensiunea camerei in sine.

Criterii pentru alegerea paletei cromatice in living

In afara criteriilor estetice, de moda sau personalitate in alegerea culorilor, ar trebui sa tinem seama de:

– Cea mai importanta regula a culorilor in designul interior se refera la „proportia de aur”, potrivit careia trebuie sa te concentrezi pe trei culori, pe care sa le folosesti in proportiile 60/30/10. Aplicata corect iti va da raspunsul la intrebarile de genul: cum sa zugravesc peretii? in ce nuanta sa fie canapeaua sau ce esenta de parchet sa aleg? In acest fel, culorile vor fi corect echilibrate si puse in valoare in acelasi timp. Intr-o schema simpla, peretii ar reprezenta 60% din camera, 30% tapiteria, iar restul de 10% din camera ar reprezenta accente precum aranjamente florale, vase decorative, etc.

– Culorile arata diferit in lumina naturala si in lumina artificiala. De aceea, daca ai camere cu ferestre mari si multa lumina naturala, poti alege culori mai tari si mobila sau accesoriile in culori mai inchise. Pentru camerele mici si intunecoase e bine sa alegi nuante deschise, care sa dea impresia de spatiu.

– Nuantele tari dau un aer mai sofisticat si mai intim incaperilor, pe cand cele deschise, dau un aer vesel si proaspat. E bine sa combini culorile intr-un mod placut, dar tine cont mai ales de personalitatea ta cand alegi.

– Alaturarea culorilor „la moda” nu este intotdeauna pe placul tuturor proprietarilor, de aceea pentru situatiile in care culoarea aleasa ajunge sa fie coplesitoare, ar trebui sa o temperezi cu orice culoare adiacenta, de acelasi nivel in diagrama culorilor. Pentru a obtine o schema coloristica armonioasa, se recomanda sa folosesti culori din aceeasi familie de culori si in proportii corecte, intai de toate trebuie identificata culoarea principala, apoi cea secundara si apoi cea care va fi folosita pentru accente de culoare.

Tendintele designului interior pentru living in 2018

– Se poarta ultra violet (culoarea anului), dar si culorile vibrante (rosu, turcoaz, rozul pal, verde galbui, portocaliu, galben, albastru). Toate aceste culori iti vor crea un living plin de viata si o atmosfera placuta. Pentru cei ce cauta un decor mai extravagant, ultra violet este alegerea inteleapta pentru spatii precum livingul sau diningul. Culoarea anului 2018 in designul interior arata foarte bine in living pe texturi moi cum ar fi catifeaua pentru canapele sau draperii si covoare, dar si in decoratiuni precum panouri 3D sau tablouri.

Chiar daca pare o nuanta complicata, ultra violet poate fi combinat cu o paleta relativ generoasa de culori. Se poate asorta cu grija la proportii si cu alte culori cum ar fi: maro deschis sau bej, rosu aprins, roz mai domolit care echilibreaza din amploarea violetului, albastru cu tenta gri, verde smarald alaturi de care creeaza o combinatie eleganta.

– O canapea este piesa de mobilier ce iti poate scoate din banal camera in care este pusa, iar daca mai este tapitata intr-o culoare puternica, atunci cu siguranta reprezinta alegerea ideala. Poti alege o piesa de mobilier, sub forma unor coltare living ultra violet sau a unui fotoliu intr-un living in care predomina albul si/sau nuantele de gri sters.

– Putem reinsufleti un perete sau un tapet in aceasta culoare puternica, astfel pe fundalul acestuia va arata bine orice canapea alba, neagra sau gri.

– Paturi si perne decorative sau alte modele textile vor da pete de culoare de succes unor canapele. La fel, pentru orice aranjament de living precum canapele cu/fara fotolii, un covor de culoare ultra violet va scoate piesele de mobilier in evidenta, dand ambientului un aer sofisticat.

– In functie de marimea camerei, albastrul poate fi o alegere cromatica foarte reusita pentru livingul tau. Daca ai un spatiu suficient de mare, poti opta pentru un albastru inchis, in combinatie cu alb, care va da camerei un aspect stilat si, in acelasi timp, plin de viata. In cazul in care ai o sufragerie mica, alege albastrul deschis, in nuante pastelate. O nuanta verde albastrui e perfecta pentru dinning, iar accente inchise la culoare precum mobilierul din lemn de mahon sau ramele tablourilor ori elementele din fier forjat vor da viata unui living relaxant.

– Negrul revine in forta si e perceput ca un ton extrem de elegant si de rafinat. De asemenea, culorile metalice sunt un must have, punand mobilierul in evidenta si dand un aer luxos. Cei care iubesc negrul, vor fi fericiti in 2018. Black Flame este noul negru cu subtilitati adanci de indigo. Este o culoare care pune in evidenta mobilierul, creaza senzatia de putere si independenta. Nuantele de negru creeaza un ambient super elegant, adauga putina drama, creaza profunzime, iar rezultatul va fi unul excentric.

Fara nici o teama mobila neagra poate transforma orice interior intr-unul elegant. Foarte potrivita pentru living, mobila neagra, fie ca vorbim de coltare living, https://www.acaju.ro/coltare-living/ o biblioteca sau un alt element de mobilier, va conferi un nivel de eleganta aparte. Canapelele negre sunt un must have pentru stilul minimalist.

– Considerat o culoare stearsa si chiar deprimanta, mult timp griul a fost evitat in amenajarile interioare. In ultimii ani designerii si specialistii in amenajari interioare i-au reconsiderat atributele, luand in calcul mai ales cameleonismul acestuia. Tonurile de gri sunt cele mai neutre nuante posibile, ceea ce inseamna ca griul se poate integra in absolut orice schema cromatica fara sa o influenteze. Griul este un liant pentru echilibrarea spatiului, imbinand atat nuantele calde cat si cele reci.

– Alb si negru ramane o combinatie de culori relevanta chiar si dupa trecerea anilor, tocmai pentru ca este extrem de sic si se potriveste perfect cu orice stil. Paleta alb si negru este foarte versatila, oferind numeroase avantaje. Decorul alb-negru vorbeste de la sine, ofera impresia de open-space, dar in acelasi timp reuseste sa se adapteze si spatiilor mici.

Modele de cromatici pentru living

– Alegerea stilului clasic in living impune compunerea unui decor elegant, asociat adesea cu diferitele nuante ale culorii maro, datorita lemnului masiv din care sunt confectionate cele mai multe dintre piesele de mobilier specifice acestui stil de amenajare. Pentru obtinerea unui echilibru cromatic aceste piese de mobilier pot fi asortate cu finisaje si accesorii in nuante pastelate de crem, bej, galbui sau chiar alb.

Iar ca sa eviti monotonia nu folosi in decorul livingului o singura nuanta de maro. Pentru a obtine un decor clasic placut privirii, ar fi indicat sa folosesti cel putin 3 tonuri ale acestei culori.

– Stilul modern iti permite sa asortezi nuantele deschise de maro cu unele dintre cele mai aprinse culori: galben, portocaliu, rosu, bleu, turcoaz, fuchsia si altele. Insa, in egala masura, poti pastra o nota mai rezervata, alegand mobilier si accesorii moderne in nuante inchise de maro. Mobilierul cu forme futuriste, excentric, va crea un spatiu modern, dar confortabil si foarte placut. Combina bejul cu nuante de wenge si accente de negru si vei obtine un decor cu totul special.

– Livingul calm si pastelat are nuante neutre ce aduc echilibru intr-o incapere, iar cele colorate aduc personalitate si energie. Nuantele pastel pot incorpora mai multe culori in decorul livingului, fara ca acesta sa para incarcat. Alege nuante neutre deschise pentru pereti si obiectele de mobila de dimensiuni mari, canapeaua, dulapurile sau biblioteca, acestea oferind echilibru incaperii, fara a obosi vizual. Decoratiunile, ramele, ghivecele pentru flori, cutiile decorative, dar si piesele de mobilier mai mici, precum fotoliile, scaunele, noptierele, obiecte de iluminat, vor fi colorate pastel, camera fiind plina de viata si personalitate, fara sa fie prea incarcata. Una din nuantele pastelate foarte la moda, hit in 2018, este lavanda.

– Pentru un living boem si colorat opteaza pentru o paleta de nuante alb, maro si culoarea ta preferata. Pentru o camera calma, alege verde sau albastru, sau pentru mai multa culoare, indrazneste cu rosu, mov sau portocaliu. Cu cat este mai vibranta culoarea, cu atat e mai bine sa o utilizezi in cantitati mai mici. Daca totusi simti nevoia de mai multa culoare, poti vopsi un perete intreg in culoarea preferata.

Alta problema de care sa tii cont in amenajarea livingului este ca putini dintre noi isi pot permite, si poate nici nu isi doresc, sa-si schimbe complet livingul cu fiecare tendinta de culoare care vine si pleaca. Pentru a preintampina acest neajuns, designerii ne recomanda sa optam pentru culori neutre de mica intensitate pentru lucrurile costisitoare sau mai dificil de inlocuit – mobilier, podele si ferestre, iar pentru celelalte elemente relativ accesibile, pereti, perne, covoare, decoratiuni… sa mergem pe nuantele preferate, dar si in voga in acel moment.

Related posts

Seturile de veselă – accesorii șic pentru casa ta

Adina Meyers

Tot ce trebuie să știți despre cum funcționează un bec cu LED-uri

Adina Meyers

Amenajare shabby chic

Adina Meyers