Amenajari Interioare

Tot ce trebuie să știți despre cum funcționează un bec cu LED-uri

Multe lucruri s-au schimbat de când a fost inventat becul electric. Inovația continuă a creat mai multe opțiuni ca niciodată pentru consumatori pentru a-și ilumina spațiile.

În acest articol, vă vom spune ceea ce trebuie să știți despre becurile cu LED, de la beneficiile lor extinse până la modul în care se compară cu alte tipuri de becuri. Până la final, credem că veți fi de acord că, cel puțin în ceea ce privește iluminatul, schimbarea nu este deloc un lucru rău.

Ce înseamnă LED?

LED înseamnă diodă emițătoare de lumină. Partea „emițătoare de lumină” este de la sine înțeleasă, dar ce este mai exact o diodă? Și cum se diferențiază aceste lustre LED de alte tipuri de becuri? Mai multe despre asta mai jos.

Cum funcționează becurile cu LED-uri?

Un bec cu LED produce lumină prin trecerea curentului electric printr-un material semiconductor – dioda – care apoi emite fotoni (lumină) prin principiul electroluminescenței.

În esență, acest lucru înseamnă că un material (în acest caz, dioda) emite lumină atunci când i se aplică energie electrică, de unde și faza de diode emițătoare de lumină. Electronii sar dintr-o parte (o parte plină de electroni) în alta (o parte cu deficit de electroni) printr-o joncțiune (joncțiunea „p-n”). 

Gândiți-vă în felul următor: atunci când se aplică energie joncțiunii p-n, partea lipsită de electroni dorește să fie umplută cu electronii încărcați din cealaltă parte, iar atunci când se aplică energie, electronii devin nerăbdători să se deplaseze. În timpul acestui proces, se creează lumină în cadrul unei lustre LED.

În schimb, un bec cu incandescență funcționează prin trecerea electricității printr-un fir mic, sau filament. Rezistența electrică a filamentului face ca acesta să se încingă atât de tare încât strălucește, producând lumină.

Faptul că luminile LED nu se bazează pe căldură pentru a produce lumină înseamnă că funcționează mai rece și este mult mai eficient din punct de vedere energetic decât un bec cu incandescență.

Care sunt avantajele becurilor cu LED?

Becurile cu LED sunt unele dintre cele mai eficiente soluții de iluminat disponibile în prezent, iar anumite modele de lustre LED sunt din ce în ce mai versatile și mai accesibile.

Eficiente din punct de vedere energetic: Becurile cu LED nu pierd aproape la fel de multă energie în căldură ca becurile cu incandescență, astfel încât obțineți aceeași lumină cu o putere mai mică.

Siguranță: LED-urile nu conțin mercur, precum alte becuri, cum ar fi CFL-urile sau lămpile fluorescente.

Durată lungă: Rezistă până la 50.000 de ore, în timp ce becurile cu incandescență se ard după 1.000 până la 2.000 de ore, iar cele CFL după aproximativ 15.000 de ore.

Reglabile: Aceste becuri pot fi reglate cu ajutorul unor variatoare de intensitate nominală cu LED-uri pentru a îmbunătăți iluminarea în spațiul dvs.

Defecțiune lentă: În timp ce multe becuri se ard într-o clipă, LED-urile se sting încet, oferindu-vă timp suplimentar pentru a găsi un bec nou.

Puteți pune becuri LED în corpuri de iluminat obișnuite?

Da, puteți monta becuri cu LED în corpuri de iluminat obișnuite, precum aplice sau lampadare, sau puteți cumpăra direct lustre LED. Acest lucru include corpurile de iluminat care au folosit anterior becuri cu incandescență sau becuri CFL. La urma urmei, becurile cu LED sunt destinate să înlocuiască vechile modele de becuri care sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic.

Asigurați-vă că alegeți un bec cu LED cu o bază, o formă și o putere care să fie compatibile cu dispozitivul de iluminat. Deoarece becurile LED și diodele emițătoare de lumină sunt fabricate în toate formele și designurile posibile, ar trebui să găsiți cu ușurință becul potrivit pentru lampa sau candelabrul dvs.

Mulți oameni sunt confuzi atunci când vine vorba de putere. Ei cred că trebuie să folosească un bec cu LED cu exact aceeași putere ca un bec cu incandescență sau CFL. Cu toate acestea, nu este cazul. Becurile cu LED folosesc mai puțini wați decât alte modele pentru a produce o lumină similară. De exemplu, un bec LED de 10 wați poate produce aceeași putere de iluminare ca un bec cu incandescență de 60 de wați. Acesta este un lucru bun, deoarece înseamnă că becurile cu LED utilizează mult mai puțină energie pentru a crea aceeași cantitate de lumină. Așadar, atunci când înlocuiți un bec vechi cu un bec cu LED modern, ar trebui să alegeți un bec de putere mai mică.

Related posts

Cum sa alegi patul potrivit pentru un somn linistit

Adina Meyers

Alegerea produselor potrivite pentru spatiul de birou de acasa

Adina Meyers

5 idei simple pentru a crea un decor exotic

Adina Meyers