Fie că te pregătești să-ți construiești o casă sau să o renovezi pe cea în care locuiești, izolarea termică este extrem de importantă pentru un confort termic sporit. Procesul de izolare termică implică reducerea transferului de căldură între două materiale sau medii. Așadar, din punct de vedere al temperaturilor din interior, o casă termoizolată corect, folosind materiale calitative, te va ajuta să te bucuri de căldură în anotimpul rece și de răcoare în lunile caniculare. În izolarea locuinței se folosesc materiale speciale care se aplică atât la exterior cât și la interior. În acest articol vom prezenta 9 tipuri de materiale termoizolante din care poți alege.

1. Polistirenul

Sursă foto: https://www.macostore.ro/polistiren-expandat/polistiren-expandat-ignifugat-alb-caparol-capatec-ct-70-fv-8.html

 

Datorită prețului accesibil și rapidității cu care se montează, polistirenul este unul dintre cele mai utilizate materiale de izolare termică. Polistirenul poate fi expandat (EPS) sau extrudat (XPS). Polistirenul expandat (EPS) are o bună permeabilitate la vapori și se folosește, de obicei, atunci când se realizează o termoizolație exterioară a pereților. În plus, el mai poate fi utilizat la izolarea teraselor și a acoperișurilor cu șarpantă din lemn. Cu o rezistență mecanică ridicată și o permeabilitate redusă la vapori, polistirenul extrudat (XPS) se folosește, de regulă, la izolarea pardoselilor, teraselor circulabile, fundațiilor și subsolurilor.

2. Vata minerală

Sursă foto: https://www.macostore.ro/vata-minerala/vata-minerala-bazaltica-rockwool-airrock-nd-fb1-100-mm.html

 

Vată minerală este un material durabil, rezistent la apă, incombustibil, care izolează termic foarte bine, și, preferabil împreună cu niște plăci rigips, izolează fonic. În comparație cu polistirenul, vată minerală este mai rezistentă, protejează mai bine împotriva zgomotului și a focului, permițând pereților să respire. Vata minerală este de două feluri: vată minerală bazaltică și vată minerală de sticlă.

 

Vata minerală bazaltică este de obicei montată sub acoperișuri, în cadrul termosistemelor, în mansarde, pardoseli, fațadelor cu izolații interioare, spațiilor tehnice, garajelor, precum și acoperișurilor de tip terasă. Vata minerală bazaltică se montează foarte ușor, oferă o rezistență bună la compresiune, are o densitate ridicată și izolează mai bine acustic decât cea de sticlă, așadar este deseori folosită împreună cu popularele plăci rigips tavan.

 

Vata minerală de sticlă este ușoară, nu pune presiune suplimentară pe structura casei și se folosește la termoizolarea pereților despărțitori (de compartimentare), mansardelor, și a fațadelor cu izolații interioare.

 

3. Spuma poliuretanică

Sursă foto: https://www.macostore.ro/lipire-si-etansare/spuma-poliuretanica-expandabila-sika-boom-w-0-75-l.html

 

Spuma poliuretanică este un material pentru o izolare termică ușoară a teraselor, subsolurilor, acoperișurilor, pardoselilor și acoperișurilor. Chiar dacă se aplică ușor, spuma poliuretanică nu are o durabilitate sau rezistență mecanică foarte mare.

4. Celuloza

Chiar dacă pare ciudat, poți să folosești celuloză pentru a-ți izola termic casa. Acest material este disponibil vrac sau sub formă de panouri și se utilizează cel mai des pentru izolarea mansardelor. Trebuie totuși să ai în vedere că celuloza nu are o rezistență bună la umiditate.

5. Lâna

Un alt material inedit pentru izolarea locuinței, lâna este în același timp o soluție ecologică. Aceasta se folosește sub formă de role și panouri care conțin lianți și săruri speciale împotriva dăunătorilor. Lâna este recomandată pentru izolarea mansardelor, având calitatea de a absorbi umiditatea din aer și fiind permeabilă la vapori.

6. Cânepa

Cânepa se găsește sub formă de role sau saltele, care au diferite densități și dimensiuni. Cânepa este amestecată cu substanțe speciale care compactează fibrele și le protejează împotriva focului. Acest material are o permeabilitate foarte bună la vapori și este folosit cu succes la izolarea pereților și a tavanelor.

7. Pluta

Sursă foto: https://www.macostore.ro/placi-si-accesorii-gips-carton/banda-de-pluta-knauf-100-x-8-x-05-cm.html

 

La fel ca lâna, pluta este un material ecologic folosit la izolarea caselor. Disponibilă sub formă de plăci, pluta are o excelentă permeabilitate la vapori și izolează atât termic, cât și fonic. Aceste plăci sunt de obicei folosite la izolarea pardoselilor și a pereților, protejând de asemenea locuința împotriva rozătoarelor și a insectelor.

8. Panourile din așchii de lemn preudate

Panourile din așchii de lemn preudate sunt fabricate prin presare, astfel încât nu conțin substanțe chimice. Acestea se aseamănă cu rolele sau saltelele din cânepă prin permeabilitatea lor ridicată la vapori. Panourile din așchii de lemn preudate se folosesc de obicei la izolarea acoperișurilor.

9. Inul

Inul pentru izolare termică este disponibil sub formă de panouri. Datorită unor lianți din compoziția lor, aceste panouri sunt incombustibile și asigura o izolație excelentă a pereților, podelelor și tavanelor.

 

Orice alegi să folosești pentru procesul de izolare termică, asigura-te că materialele sunt de înaltă calitate. Chiar dacă vorbim despre termoizolație exterioară sau izolații interioare, finisajele calitative îți vor garanta durabilitatea și eficiența lucrării.

 

Related posts

Caramida, mereu o alegere inspirata

Adina Meyers

Ești în căutarea unei hote de bucătărie? De ce anume trebuie să ții cont

Adina Meyers

Cum tratam aparitia puntilor termice

Adina Meyers