Amenajari Interioare

Cu ce finisezi zona de deasupra blatului de lucru?

În ultima vreme, observăm o mare diversitate de materiale folosite în bucătării, ca finisaj între blatul de lucru şi corpurile suspendate. În continuare, le trecem în revistă pe cele mai populare dintre ele, însoţite de câteva informaţii şi sfaturi utile:

1. Finisajul cu cea mai mare utilizare în amenajările actuale, în zona blatului de lucru, sunt placările ceramice. Acestea au diverse forme şi pattern-uri, de la modele neregulate până la deja celebra faianţă de tip metro sau patch.

Datorită gamelor foarte variate existente în magazinele de profil, poţi obţine foarte multe efecte, care mai de care mai interesante. De exemplu, poţi alege să foloseşti plăci de faianţă metro liniară sau în „V”. Acest tip de finisaj este recomandat în bucătăriile amenajate în stil industrial şi chiar vintage.

Placările de tip patch sunt disponibile şi ele într-o gamă foarte variată. De exemplu, le poţi face loc în decorul bucătăriei ca aceente de culoare, în combinaţie cu un mobilier uni.

Placările de tip 3D reprezintă ultimul trend în materie de plăci ceramice. Fiind tridimensionale, acestea oferă peretelui, pe lângă culoare, un joc de volume interesant.

Recomand volumele ample, fără prea multe unghiuri, pentru a nu face dificilă curăţarea.

Ca buget, această variantă este una dintre cele mai accesibile. Costul ridicat se poate regăsi doar în calitatea sau marca faianţei.

Un dezavantaj al placărilor clasice sunt rosturile ce vor apărea între acestea. Mai exact,

chitul aplicat se va murdări în timp, creând o imagine inestetică.

Dacă îţi doreşti ceva mai deosebit, poţi opta pentru placări cu mozaic din sticlă, disponibile, de asemenea, într-o multitudine de opţiuni. Atenţie la metoda de montaj aleasă! Un astfel de finisaj special necesită o tehnică anume de montare – deoarece stratul suport este flexibil, ar fi bine să apelezi la un meseriaş experimentat.

Rămânând tot în sfera soluţiilor ceramice, în zona de deasupra blatului de lucru îşi pot găsi foarte bine locul plăci hexagonale. De exemplu, te poţi orienta spre o gamă cu aspect de marmură sau spre una realizată din sticlă.

SFAT: Pentru o întreţinere uşoară şi un aspect „curat” mai multă vreme, îţi recomand materialele fără îmbinări vizibile.

2. Un material preferat în ultimii ani datorită întreţinerii uşoare şi gamei coloristice foarte variate îl reprezintă sticla termorezistentă.

Aceasta se poate vopsi în orice culoare din RAL sau se poate imprima cu o imagine preferată.

Prezintă mai multe avantaje: se curăţă uşor, cu un spray pentru geamuri; are o rezistenţă termică sporită; este disponibilă într-o gamă coloristică variată; oferă posibilitatea de personalizare prin imprimare; măreşte vizual spaţiul, reflectând lumina, dacă utilizezi o culoare deschisă; nu se pătează.

Ca dezavantaje, amintim: costul mai ridicat faţă de placarea clasică cu faianţă; durata de execuţie mai mare (de obicei, se comandă după montarea mobilierului de bucătărie, pentru a evita erorile); nu se mai poate taia la „faţa locului” pentru ajustări.

3. Tapetul este un finisaj utilizat cu precădere de arhitecţi şi designeri în propunerile lor pentru bucătării mai nonconformiste.

Şi la acest capitol, tehnologia a evoluat destul de mult, astfel că poţi opta pentru un model cu inserţii metalice sau pentru unul extra-lavabil, rezistent la pete şi apă.

Deşi este o soluţie nonconformistă, tapetul se întâlneşte din ce în ce mai des în spaţiul bucătăriei. Este disponibil într-o gamă variată de finisaje, culori şi dimensiuni, potrivindu-se oricărui tip de decor: clasic, industrial sau modern.

Atuuri principale: rezistă la apă şi la pete, nu are îmbinări vizibile, se poate schimba cu uşurinţă, fără deranj major.

4. O prezenţă relativ nouă în zona dintre blat şi corpurile suspendate este vopseaua decorativă. Foarte potrivită pentru finisarea acestei porţiuni de perete este vopseaua de tip stucco, cu finisaj lucios. Vopseaua decorativă este impermeabilă şi, datorită faptului că se găseşte într-o gamă variată de culori şi pattern-uri, te ajută să-şi creezi propriul design original.

5. Un alt material „în vogă” pentru bucătării este lemnul – HPL. Fiind un material atemporal, se va regăsi tot timpul în topul alegerilor beneficiarilor. De exemplu, poţi alege ca finisaj un HPL decor lemn – un material rezistent la uzura din zona blatului de bucătărie. Pentru a obţine unitate din punct de vedere cromatic, îţi recomand să păstrezi continuitatea vizuală între lemnul mobilierului şi finisajul peretelui.

6. Fie că îl foloseşti sub formă de mozaic metalic sau de placări lise metalice, metalul reprezintă o alegere mai deosebită, ideală pentru decorurile industriale sau minimaliste, unde se pune accentul mai mult pe textură şi simplitate.

7. În bucătăriile amenajate în stil clasic sau provence, cel mai potrivit finisaj pentru zona de deasupra blatului este piatra naturală. Poţi opta pentru placări de marmură sau travertin, în funcţie de gama coloristică a spaţiului.

Sfat: Piatra naturală trebuie tratată pentru a rezista la apă şi pete.

Material realizat cu sprijinul: Arhitect Irina Radu – iDecorate

tel.: 0733.978.355, e-mail: irina@idecorate.ro,

site: www.idecorate.ro, fb: iDecorate

Foto: arhivă designer si Sutterstock

Related posts

Stilul rustic din nordul Franţei, transpus la Prejmer

Adina Meyers

Culori potrivite in amenajarea livingului

Adina Meyers

Un apartament cool, sic, artistic

Adina Meyers