Decor

Descoperă stilul french country!

Lumina cu totul specială a zilelor de toamnă ne duce cu gândul departe, în Franţa, la superbele case în stil rustic din Normandia, Provence şi Bordeaux. Boeme, pline de naturaleţe şi totodată elegante, aceste bijuterii arhitecturale reprezintă o sursă de inspiraţie extraordinară pentru cei care vor să se înconjoare de decoruri romantice şi rafinate.

Amenajările french country impresionează cel mai mult prin faptul că mixează într-un mod armonios elemente simple, rustice şi elemente elegante, impunătoare, ce provin din mai multe stiluri franceze: Louis XV, Louis XVI, Regence, Directoire şi Louis Phillipe. Acest contrast şarmant se regăseşte şi la nivelul cromaticii: pe de o parte, se folosesc nuanţe neutre, inspirate din natură (alb, crem, maro, pasteluri), ce insuflă interioarelor un aer cald şi primitor, pe de altă parte, se apelează la culori puternice (roşu, verde crud, albastru cobalt, negru etc.), ce oferă multă personalitate. Puse alături, acestea dau naştere unor spaţii uimitoare, dramatice.


Locuinţele amenajate în stil french country au ferestre înalte, adesea din tavan până în podea, tocmai pentru a invita lumina să pătrundă în interior. Lumina joacă un rol foarte important, punând în valoare elementele decorului şi creând o atmosferă caldă, pozitivă.

Atmosferă relaxată, dar totodată sofisticată
Fiind vorba despre un stil rustic, materialele naturale au ponderea cea mai mare în amenajare. Între acestea, lemnul masiv este cu siguranţă vedeta. Acesta se întâlneşte la mobilier, pardoseli, tocărie, grinzi şi are cel mai adesea un aspect brut sau vintage.
De asemenea, se pune accentul pe piatră, prezentă la pardoseli, şeminee, faţade exterioare, alei şi fântâni. Indiferent că este utilizată din raţiuni funcţionale sau decorative, aceasta creează decoruri încântătoare, mai ales atunci când este asociată cu lemnul masiv, plantele urcătoare sau tufele de flori colorate.
Alte materiale care contribuie într-o mare măsură la atmosfera caldă şi şarmantă a interioarelor french country sunt: textilele (pânză, in, bumbac satinat, mătase, dantelă etc.), folosite în varianta uni sau cu imprimeuri florale, împletiturile din fibre naturale, fierul forjat, cuprul şi plăcile de teracotă cu look antichizat.

Obiectele din cupru sau alamă cu aspect antique ocupă un loc privilegiat în amenajările french country.

Finisajele pentru pereţi constau în vopsea lavabilă aplicată printr-o tehnică specială, tapet cu motive florale şi lambriuri din lemn, ce sporesc aerul rustic.

Simple, elegante, relaxante – acestea sunt cuvintele cele mai potrivite pentru a descrie piesele de mobilier specifice acestui stil. Acestea pot fi identificate după câteva trăsături aparte: sunt voluminoase, realizate din lemn masiv şi finisate cu vopsea uşor crăpată sau patinată.

O casă în stil french country nu ar avea farmec fără accesorii. La acest capitol, accentul se pune pe obiectele vintage, care au rolul de a adăuga decorului un parfum de altădată, dar şi un strop de mister. Dintre acestea amintim: candelabre elegante, oglinzi supradimensionate, cu rame patinate, fotografii vechi, lămpi, ceasuri, tablouri, cufere etc.


Accesoriile romantice, cu imprimeuri florale, plantele aromatice aşezate în vase de cupru, setul de ceai din porţelan şi peretele îmbăcat în lambriu surprind perfect atmosfera primitoare şi rafinată a unui colţ de casă în stil french country.

În jurul caselor rustice din Franţa, descoperim adevărate frânturi de paradis. Viţa-de-vie, trandafirii urcători, tufele de levănţică şi multe alte specii de plante şi flori încântătoare sunt lăsate să crească în ritmul naturii, dând naştere unor grădini sălbatice de o frumuseţe aparte, care devin adesea cadrul perfect pentru organizarea unor mese sau picnicuri de neuitat.

Foto: Shutterstock

Related posts

Se apropie Crăciunul: alegeţi un decor cu drapaje elegante

Adina Meyers

Cum decorăm căminul de Sărbători

Adina Meyers

Un Crăciun delicat şi tandru în mijlocul familiei

Adina Meyers