Calatorii LifeStyle

Complexul Monahal de la Snagov – o lucrare de arhitectura de exceptie

Text: Arh. Tudor Radulescu

Complexul Monahal de la Snagov este menit sa completeze mediul de viata al calugarilor din Ordinul Carmelitanilor Desculti. Conceptul urmareste imbinarea arhitecturii locale cu influentele culturii catolice in general, cu cel italian in special.

Sursele de inspiratie au fost multiple, de la detalii din arhitectura traditionala pana la rezolvari impresionante din arhitectura universala legate de structurile din lemn lamelar. Ca scop, patrunderea in miez si extragerea propriei imagini.

Aceste motive de inspiratie, cumulate cu pretentiile beneficiarului si cu mesajul pe care l-am considerat potrivit, toate acestea impreuna, au dat nastere acestei rezolvari arhitecturale. Legat de mesaj, forma se inspira din rugaciune prin impreunarea palmelor… rugaciunea este momentul de legatura cu Divinitatea, la fel si spatiul sacru…

Pe langa mesajul religios al rugaciunii, structura interioara are si un mesaj arhitectural. Desface acele perdele ale conceptului clasic de bolta si scoate la lumina frumusetea imbinarilor de elemente si descarcarilor de forte. Elementele care se pierdeau smerite in structura sarpantei, devin piese vii in noul concept.

Imaginea generala a bisericii, privita din exterior, s-a dorit a fi una calda, o casa simpla, loc ales de rugaciune in spiritul locului si al arhitecturii traditionale romanesti.

Avantajul structurii din lemn lamelar a fost ca a putut dezvolta structuri inraznete, dar a pastrat totodata caldura de neegalat a lemnului, atmosfera calda si parinteasca din micuta biserica din lemn, dar si grandoarea structurilor gotice care te desprind parca de jos si te ridica atat de sus…

Cititi articolul intreg pe revistacaminul.ro

 

Related posts

Produse profesionale de igiena personala pentru o rutina de ingrijire completa

Adina Meyers

Grădinile, sursă de inspirație pentru seniori

Adina Meyers

Muzică, gastronomie, cultură tradițională și contemporană la ediția dedicată Turciei

Adina Meyers