Atunci cand vine vorba de confortul nostru, mediul pe care ni-l cream in propria locuinta joaca un rol foarte important, asadar e bine sa ne indreptam toata atentia catre crearea unui mediu care sa se plieze perfect pe nevoile organismului nostru. Pe langa faptul ca temperatura e bine sa fie una constanta, nivelul de umiditate trebuie sa fie si el la un nivel potrivit (adica nici prea ridicat, nici prea scazut).

In acest articol atentia noastra se va indrepta catre reglarea nivelului de umiditate cu ajutorul plantelor, iar aici vom vorbi in special de cele care sunt capabile sa ne ajute sa scapam de umiditatea excesiva. Atunci cand nivelul de umiditate este prea ridicat, sanatatea noastra tinde sa aiba de suferit, la fel fiind si in ceea ce priveste confortul nostru. Sa nu uitam ca din cauza aerului umed obiectele de mobilier vor avea de suferit, iar, pentru ca nu era de ajuns, mucegaiul si igrasia vor incepe sa isi faca si ele simtite prezenta. Iata asadar de ce e bine sa facem tot ce putem pentru a mentine umiditatea la un nivel acceptabil (care este de 40-50%).

Partea buna este ca putem face acest lucru intr-un mod cat se poate de natural, si anume cu ajutorul plantelor. Asadar, care sunt cele mai bune plante pentru a scapa de umiditatea excesiva din aer? Vom incerca sa iti oferim raspunsul la aceasta intrebare in randurile urmatoare.

Prima noastra recomandare este Spathiphyllum, o planta care este cunoscuta pentru faptul ca adora pur si simplu umiditatea, atat in sol, cat si in aer. Este asadar o planta ideala de avut prin casa atunci cand vrem sa scapam de umiditatea excesiva, deoarece va absorbii pur si simplu vaporii de apa din aer.

O alta planta care te poate ajuta este liliacul pacii, care se foloseste de frunzele sale pentru a absorbii apa din aer. Pe langa faptul ca regleaza nivelul de umiditate, liliacul pacii purifica si aerul din camera in care se afla, astfel incat noi sa respiram un aer mai curat si mai sanatos, lipsit de toxine. Unde mai pui ca are si un miros placut, care va absorbi pur si simplu mirosurile neplacute.

Iedera englezeasca se afla si ea pe lista noastra cu recomandari. La fel ca liliacul pacii, si aceasta planta este capabila, pe langa absorbirea apei din aer, sa ne scape si de toxinele care pot ajunge in aer. Un avantaj este reprezentat de faptul ca nu are nevoie de o ingrijire foarte atenta, neavand nevoie de foarte multa lumina naturala si putand creste fara probleme chiar si in spatii mai inguste.

Chamaedorea este o specie de palmier pitic perfecta pentru a fi amplasata in zonele foarte umede. Pe langa un nivel al umiditatii ridicat, Chamaedorea adora lumina, dar poate fi amplasata si in zonele mai intunecate din casa (atunci cand umiditatea are un nivel mai scazut).

O planta pe care o intalnesti aproape la orice pas, si care absoarbe excesul de umezeala din aer, este feriga. Cu siguranta o stii, fiind folosita de foarte multa lume, mai ales in bai, acolo unde nivelul de umiditate tinde sa fie mereu unul foarte crescut.

Cam acestea sunt recomandarile noastre. Fie ca alegi doar una sau mai multe plante, pe langa faptul ca aerul va fi mult mai placut de respirat, o sa fii incantat si de usoara apropiere de natura.

Related posts

Un domeniu realizat din trei proprietăţi

Adina Meyers

Cum arata o gradina completa?

Adina Meyers

Video – Cum să pictezi o ușă

Adina Meyers