Din motive ce țin de noi sau nu, se impune ca fiecare locuință să fie izolată fonic. În acest fel, intimitatea noastră este la nivelul la care trebuie, iar vecinii noștri nu vor fi deranjați de activitățile noastre și viceversa. Realizarea unei izolări fonice perfecte nu este o muncă ușoară, mai ales pentru cei care nu au destule cunoștințe în acest domeniu.

În cazul în care cineva s-a hotărât să facă acest pas, să își izoleze fonic locuința, îi este recomandat să ia legătura cu experți în domeniu pentru a beneficia de o lucrare de calitate. Emexon System a ajuns tot mai mult în atenția românilor datorită multitudinii produselor destinate izolării fonice pe care le pune la dispoziție.

Ce este izolarea fonică?

Pentru a realiza o izolare fonica optimă, fiecare dintre noi trebuie să cunoască principiile acestei operațiuni. Astfel, izolarea fonică înseamnă totalitatea măsurilor luate pentru a opri sau pentru a reduce într-o proporție cât mai însemnată vibrațiile care se propagă de pe o parte pe alta a unei construcții – perete, plafon sau pardoseală.

Atenție! A nu se confunda corecția acustică cu izolarea fonică. Corecția acustică înseamnă doar reducerea ecoului dintr-o încăpere pentru a îmbunătății claritatea și calitatea sunetului – aceasta se aplică cu precădere în studiourile de înregistrări.

Cuplarea elastică – primul element al unei izolări fonice corecte

După cum prea bine știm, sunetul nu este decât o vibrație care se propagă prin mediile cu care intră în contact, în afară de vid. Făcând un exercițiu de imagine, se observă că sunetul se va propaga ușor doar dacă există deja o direcție stabilită pe care trebuie să o urmeze – cutiile de tablă cu un șnur între ele sunt un exemplu concret. În cazul în care acest șnur este tăiat, circulația vibrațiilor se va opri.

Astfel, este optim să se decupleze sau cupleze elastic structura în pereți, plafoane și pardosele. O metodă extrem de eficientă pentru a realiza cuplarea elastică o reprezintă bridele și amortizoarele acustice SENOR – disponibile pe emexon.ro. Acestea limitează vibrațiile care caută să se transmită de pe o parte și pe alta a structurilor de construcții.

Absorbția fonică

S-a demonstrat că un perete gol va rezona mult mai bine. Acea cavitate de aer din interiorul pereților este un alt mijloc prin care vibrațiile se pot propaga extrem de ușor. Pentru a realiza o absorbție fonică corectă se pot folosi două tipuri de materiale.

  • Materiale fibroase: bumbacul reciclar și vata minerală sunt cele mai potrivite. Bineînțeles, nu orice vată minerală va fi eficientă din punct de vedere acustic, chiar dacă prezintă densitatea corespunzătoare.
  • Materiale cu structura celulară deschisă

Este foarte important să nu se utilizate plăci din plută sau spumă poliuretanică rigidă pentru a izola fonic. În cazul utilizării lor, procesul nu se va mai numi izolare fonică, ci izolație termică. În cavitățile din pereți dublii ele vor reduce izolarea fonică, îl loc să o stimuleze.

 

Izolaţie tavan

Amortizarea vibrațiilor

Pereții din gips-carton sunt o uriașă suprafață care vibrează. Instalarea unei membrane fonoizolante Tecsound, pe partea peretelui unde se produce zgomotul, va amortiza totalitatea vibrațiilor. Această membrană poate fi lipită pe plăcile gips-carton, dar și de cele OSB, placaj și așa mai departe. Ea va amortiza o mare parte din vibrații și va crește semificativ masa pereților, însă fără că grosimea lor să fie sesizabilă.

Creșterea masei

Acest element de bază al unei izolări fonice corecte spune că pereții trebuie să fie cât mai groși posibil. De ce? Pentru că sunetul va încerca mereu să miște peretele când se propagă, iar în cazul în care aceștia sunt groși nu va reuși să treacă dincolo de ei.

Se recomandă utilizare a cel puțin două plăci de gips-carton fonic sau placa SoundBoard de la Emexon System de 12,5 mm peste peretele de bază. Totodată, această metodă, cea de folosire a gips-cartonului, nu este una costisitoare, ci o alternativă ieftină și la îndemâna oricui.

În acest sens, pereții nu vor mai rezona, iar vibrațiilor sunetului le va fi imposibil să ajungă cel puțin în cavitatea de aer a pereților, acolo unde există.

Dacă persoanele care îți doresc să izoleze fonic locuința respectă aceste 4 elemente, realizarea finală va depăși cu siguranță așteptările. Emexon.ro este magazinul din care se pot face toate achizițiile necesare și locul din care se poate cere suport pentru a urma corect toți acești pași.

Related posts

Și holurile mici pot fi decorate cu farmec

Adina Meyers

Stilul vintage – Cum poate schimba un obiect vechi look-ul unei locuinte

Adina Meyers

Bucatarii mici, dar organizate ca la carte. Cum amenajezi totul intr-un spatiu redus

Adina Meyers