Orice produs din piatra naturala este unic. Fiind taiat dintr-o bucata de roca, acel produs nu este identic cu altul, asa cum se intampla cu obiectele fabricate la nivel industrial. Regasim aceasta unicitate si la chiuvetele din piatra naturala: nici o chiuveta nu va semana cu alta. Aceasta particularitate constituie doar o parte a farmecului acestor chiuvete. Dintre rocile folosite pentru confectionarea lor mentionam travertinul, granitul, marmura, limestone-ul si onixul. De obicei, aceste chiuvete din piatra naturala se folosesc in bai, in spatii private sau publice.

Cromatica lor este una foarte variata: crem, maro, alb, galben, verde, visiniu, gri etc. Cele mai multe sunt realizate dintr-o singura bucata, deci au o singura culoare dominanta care ”gazduieste” jocul venaturilor. In variantele mozaicate, doua tipuri de pietre de culori diferite sunt combinate, impactul vizual fiind unul foarte placut si provocator totodata.  

La exterior, suprafetele acestor lavoare sunt polisate, mate sau antichizate. Indiferent de finisajul exterior, in interior chiuvetele din piatra naturala sunt polisate, lucru firesc, avand in vedere ca aceasta parte este si cea care se impermeabilizeaza (porii sigilati). Daca luam in considerare finisajul exterior, venatura, culoare si forma, rezulta obiecte cu personalitati diferite, ce se integreaza diferit in fiecare tip de amenajare: classic, minimalist, baroc, industrial, art-deco etc. 

 

Chiuveta pentru baie din marmura Dark Emperador

Chiuveta pentru baie din travertin Yellow 

Chiuveta pentru baie din marmura King Blue 

In privinta formei, cele mai multe sunt rotunde si patrate. Cele cu forme speciale sunt asimetrice, iar unele au aspect organic. O alta categorie este a chiuvetelor cu piedestal, acestea fiind formate din doua parti, dar aceste componente vin din aceeasi bucata de roca. In fara unei asemenea diversitati, este imposibil ca una din aceaste chiuvete sa nu se potriveasca planurilor voastre de amenajare a baii. 

Chiuvetă pentru baie din travertin Rosu 

O chiuveta de baie din piatra naturala se potriveste cel mai bine intr-o camera care este placata cu piatra naturala. De fapt, piatra naturala ”cere” piatra naturala pentru o armonie cat mai buna. Singurele materiale care se asorteaza perfect cu piatra sunt lemnul si fierul, deoarece si acestea sunt de esenta naturala. In acest context, intelegem mai bine de ce o chiuveta din piatra naturala este indicat a se monta pe blaturi de piatra naturala sau de lemn. 

Lemnul este materialul care, impreuna cu acele lavoare din travertin sau  marmura de culoare crem sau maro, se asociaza foarte bine in amenajari cu tente rustice, mediterneene sau vintage. Lemnul (eventual wenge) functioneaza si cu lavoare din marmura alba, astfel realizandu-se un contrast puternic atat de indragit de o parte din romani. 

Contrablatul reprezinta un alt element-cheie la care chiuveta se raporteaza din punct de vedere cromatic. Fiind o placare verticala care nu necesita presiune fizica deosebita, ca in cazul blatului, libertatea de alegere este mai mare. Contrablatul poate fi din orice fel de produs din piatra naturala: mozaic, paneluri, placi, ardezie flexibila SKIN, caramida aparenta.  

Chiuveta pentru baie din marmura Tundra Grey 

Chiuveta pentru baie din marmura Wood 

Chiuveta pentru baie din mozaic Onix Verde 

Chiuveta pentru baie din travertin Classic

Intretinerea chiuvetelor din piatra naturala se face foarte usor. Exista solutii speciale pentru impermeabilizare si intretinere periodica, solutii care se gasesc in magazinele de bricolaj si la furnizorii de piatra naturala din tara. Este de preferat sa solicitati informatii legate de aceste solutii chiar de la firma care vinde chiuvetele din piatra naturala.    

Exista un numar destul de mare de persoane care nici macar nu stiu ca pot cumpara chiuvete din piatra naturala in Romania. In acelasi timp, mai sunt inca romani care cred ca placarea unei case costa o avere. O simpla cautare pe net va spulbera aceasta prejudecata. Produsele din piatra naturala sunt de ceva vreme foarte raspandite si accesibile ca pret. De exemplu, gasim placi pentru interior si exterior, mozaicuri, placaje, blaturi, pavaje si mobilier de curte, fantani de exterior pentru amenajarea gradinii, obiecte decorative, pietre cubice etc. 

Toate aceste produse sunt apreciate pentru rezistenta, aspectul lor unic, marea diversitate a culorilor si a venaturilor, montajul fara dificultate, intretinerea usoara si, nu in ultimul rand, pretul accesibil. 

Sursa foto: piatraonline.ro si piatraonline.com

Related posts

3 metode inovatoare de hidroizolare a subsolului

Adina Meyers

De ce să alegi sistemul pluvial Scandic de la RoofArt

Adina Meyers

Tot ce trebuie să știi despre centrale pe lemne

Adina Meyers