Aceasta este intrebarea foarte multor oameni, dupa ce isi pun in gand sa isi construiasca o locuinta si dupa ce, eventual, au cumparat un teren. Ei bine, la o astfel de intrebare exista mai multe raspunsuri, iar acesta este un lucru bun pentru beneficiari. Dar mai intai sa explicam ce inseamna de fapt structura de rezistenta a unei cladiri.

Cea mai buna comparatie pentru o constructie este cea cu a corpului uman. Astfel, o constructie este conceputa atunci cand este proiectata in ateliere, se naste cand este construita, traieste cand sta in picioare si moare atunci cand scheletul sau se naruie.

Ea respira prin ferestre sau aparate de aer conditionat; are circulatie – in conducte si tevi curg fluide ca prin niste artere; are sistem nervos – firele electrice si intrerupatoarele; are piele – sistemele de fatada; are schelet – stalpi, grinzi, plansee; are picioare – fundatiile.

Asemenea oamenilor, cladirile au o viata, iar la o varsta inaintata mor. Daca oamenii mor pentru ca inima nu mai bate, cladirile mor atunci cand structura de rezistenta se prabuseste. De aici putem sa desprindem metafora ca structura de rezistenta este inima constructiei.

Structurile de rezistenta se clasifica dupa mai multe criterii: mai intai, dupa materialul din care sunt facute (otel, lemn, beton armat, piatra etc.), apoi dupa numarul de etaje, dupa lungi- mea deschiderilor, dupa modul de alcatuire sau de distribuire a elementelor componente etc.

Pentru o alegere mai usoara a structurii, vom face o mica prezentare a fiecarui tip in parte:

1. Structuri din caramida

1.1 Pereti portanti de caramida – reprezinta un sistem in care structura de rezistenta a casei este formata din pereti de caramida. Ei nu pot fi sparti ulterior sau demolati, ceea ce inseamna ca o eventuala recompartimentare a casei este limitata de aceasta conditie.

Intreaga greutate a casei este transmisa de la acoperis la aceste ziduri, apoi la fundatii, iar in final pamantului. Peretii portanti de caramida pot fi executati cu diferite tipuri de caramizi, iar pentru o mai buna comportare la cutremur la intersectiile dintre pereti se prevad stalpisori de beton armat.

Totodata, sub placa se prevad centuri de beton armat care leaga panoul de zidarie ca o rama de tablou.

2. Structuri din lemn

2.1 Structuri de lemn cu pereti din barne – reprezinta un sistem similar cu cel de mai sus, diferenta constand in faptul ca nu se mai folosesc caramizi si mortar, ci barne si cuie.

2.2 Structuri de lemn modulare, din panouri portante – reprezinta un sistem in care peretii casei alcatuiesc structura de rezistenta.

Practic, acesti pereti se compun din montanti verticali din lemn, care se dispun la o distanta de 50 – 60 cm si formeaza scheletul unui panou portant.

Pe fata exterioara a scheletului se pun placi de OSB sau placaj, pe fata interioara se prind placile de gips-carton, iar intre ele se monteaza un strat de vata minerala pentru izolatie acustica si termica. Acest sistem este unul des intalnit in Statele Unite (aprox. 80% din locuinte), desi el provine din Europa.

2.3 Structuri de lemn, din stalpi si grinzi – reprezinta un sistem clasic, folosit mai ales in zonele de munte, si consta in realizarea unui schelet din grinzi, stalpi si plansee din lemn, care se poate compartimenta apoi la alegere.

3. Structuri din otel

3.1 Structuri din otel laminat la cald – reprezinta un sistem folosit la majoritatea zgarie-norilor din Statele Unite, deci este un sistem recomandabil pentru cladiri inalte, multietajate.

In principal, structura este formata din stalpi si grinzi din otel si plansee din beton.

Pentru ca acest tip de structura este mai flexibil, se adauga si niste elemente diagonale, denumite contravantuiri, pentru a limita deplasarea laterala a cladirii in cazul cutremurelor sau al vanturilor puternice.

Dupa tipul de imbinare a elementelor, ele pot fi: cu suruburi normale, de inalta rezistenta, cu sudura, cu nituri. Dupa tipul de prindere, intalnim: cu noduri articulate, cu noduri rigide.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: ing. Alberto-Marius DARLA

 

Related posts

Fatade spectaculoase cu caramida clincher

Adina Meyers

Viața într-o rulotă cu tot strictul necesar la îndemână

Adina Meyers

Tipuri de pavaje și recomandări de utilizare

Adina Meyers