LifeStyle

Ce presupune recuperarea după accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral, sau AVC-ul, reprezintă a treia cauză majoră de deces în România, după bolile cardiovasculare și cancer. Acest lucru se datorează atât dezinformării populației cu privire la modul de depistarea a simptomelor, cât și faptului că majoritatea oamenilor nu știu cum să prevină apariția acestei afecțiuni grave.

Accidentul vascular cerebral – definiție, tipuri și simptome

Accidentul vascular cerebral apare în momentul în care creierul nu mai primește cantitatea de sânge necesară funcționării corespunzătoare. Acest lucru poate fi cauzat de:

– blocarea unui vas de sânge la nivelul creierului – caz în care este vorba de un AVC ischemic;

– ruperea unui vas de sânge la nivelul creierului – situație în care se poate vorbi de un AVC hemoragic.

Cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral este cel ischemic (ACI), reprezentând aproximativ 80% din cazuri. AVC-ul ischemic mai poartă și numele de infarct cerebral. Acesta are un debut brusc, progresiv și este însoțit de simptome precum paralizie la nivelul unei jumătăți din corp, afazie și probleme de vedere (dispariția acesteia pe jumătate de câmp vizual).

Accidentul vascular hemoragic (AHC) apare mai rar, în special datorită hipertensiunii. De asemenea, poate fi rezultatul unei tumori, al unor traumatisme sau al unor anomalii vasculare. AVC-ul hemoragic se manifestă treptat, fiind însoțit adesea de vărsături, vertij și dureri de cap.

Impactul unui AVC, indiferent de tip, asupra unei persoane este imens. Netratat cât mai repede, acesta distruge celulele nervoase (neuronii) din zona unde se produce blocajul/ruptura vasului se sânge și poate cauza decesul persoanei afectate.

Ce presupune recuperarea post AVC

Dintre persoanele care au suferit unui accident vascular cerebral, conform National Stroke Association, 10% se recuperează complet – acest lucru este posibil dacă se descoperă simptomele din timp și se recurge de urgență la tratament.

Un procent de 25% rămâne cu deficiențe minore, iar alți 40% suferă deficiențe majore, care necesită servicii de recuperare complexe.

Recuperarea post AVC are loc, de regulă, într-un spital de specialitate, iar scopul principal al acesteia este de a ajuta pacientul care a suferit un accident vascular cerebral să își recapete aptitudinile pierdute și să dezvolte metode de compensare a leziunilor cerebrale ireversibile.

Dintre procedurile care ajută celulele nervoase să realizeze noi conexiuni se pot menționa:

– Recuperare robotizată;

– Kinetoterapie;

– Fizioterapie;

– Hidrokinetoterapie;

– Electroterapie;

– Terapie ocupațională;

– Logopedie;

– Psihoterapie;

– Stimulare cognitivă.

Desigur, fiecare bolnav beneficiază de propriul tratament, în funcție de gravitatea situației și urmează o cale proprie de recuperare. Cel mai important este ca reabilitarea să fie începută din timp, astfel încât creierul să fie cât mai puțin afectat, iar pacientul să își recapete într-un timp cât mai scurt abilitățile.

Polaris Medical – programe adaptate nevoilor individuale ale pacienților

Polaris Medical este cel mai mare spital de recuperare post AVC din România. Structurat pe cinci nivele și amplasat într-un cadru natural de o frumusețe aparte, în județul Cluj, se aseamănă mai mult cu un hotel, în care vizitatorii se bucură de servicii de înaltă calitate și de confort.

Acest loc este ideal pentru persoanele care doresc să se regăsească și să se refacă, Polaris Medical oferind atât servicii de recuperare post AVC, cât și servicii de recuperare cardiovasculară, servicii medicale cu spitalizare continuă în secția de îngrijiri paliative, servicii de recuperare medicală etc. Toate serviciile medicale oferite sunt decontate de CAS.

Echipa Polaris Medical este compusă din medici psihiatri, interniști, medici de reabilitare medicală, neurologi, cardiologi, endocrinologi și psihologi clinicieni dedicați care împreună contribuie la crearea unui plan adecvat nevoilor individuale ale fiecărui bolnav în parte și care, cu răbdare și atenție, ajută în obținerea unor rezultate foarte bune.

Ce presupune recuperarea post AVC la spitalul Polaris Medical

La Polaris Medical, reabilitarea post AVC presupune, pe lângă procedurile clasice (kinetoterapie, fizioterapie, terapie ocupațională etc.) și noi metode de recuperare cum ar fi CIMT (Constraint-Induced Movement Therapy), BWSTT (Body-Weight Supported Treadmill Training), stimularea electrică neuromusculară transdermală, stimularea magnetică transcraniană sau reabilitarea prin realitatea virtuală.

Rezultatele excelente obținute de pacienții care au urmat un program de recuperare după AVC în cadrul spitalului Polaris Medical sunt datorate abordării holistice, care integrează atât mijloacele de tratament, cât și reabilitarea pentru minte și suflet.

Procedurile sunt combinate rațional, în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient, astfel încât chiar și persoanele care nu mai sperau la rezultate bune reușesc să își recupereze abilitățile și să se reintegreze în familie și în comunitate.

 

 

Related posts

Tot ce trebuie să ştii despre darea în plată

Adina Meyers

Pregateste-ti look-ul de primavara cu Biotissima®!

Adina Meyers

Cât câștigă Elon Musk într-o zi obișnuită? L-a depășit pe Warren Buffett

Adina Meyers