În mod ideal, orice teren de fotbal trebuie să fie îngrădit cu o plasă, de jur împrejur. Plasele de protecție sunt accesorii tot mai des folosite, atât în cazul terenurilor private, cât și al celor care se închiriază contra cost. Cu toate că poate fi o investiție considerabilă, pentru că suprafața care trebuie îngrădită este destul de mare, această îmbunătățire adusă terenului va rezista ani de zile.

 

Alegerea plasei pentru fotbal se face în funcție de criterii clare, cum sunt mărimea terenului, grosimea plasei, materialul din care este făcut și așa mai departe. Îți prezentăm pe rând, în detaliu, fiecare aspect de care trebuie să ții cont dacă vrei să te asiguri că vei cumpăra o plasă de calitate.

 

Materialul

Cele mai folosite materiale pentru plasele destinate terenurilor de fotbal sunt polietilena (PE) și polipropilena (PP).

 

Prima variantă are o rezistență chimică ridicată. Polietilena este un material ecologic, reciclabil și care arde fără reziduuri, atribute care îi oferă un avantaj important pentru cei care vor să păstreze o atitudine prietenoasă față de mediul înconjurător. În această categorie intră mai multe tipuri de polietilenă, cea de înaltă densitate (HDPE) fiind însă folosită în realizarea plaselor pentru sport.

 

Pe de altă parte, polipropilena este un material termoplastic din categoria poliolefinelor și are o rezistență structurală și chimică foarte ridicată. Deși robust, este un plastic cu greutate mică și foarte rezistent la solicitări multiple și continue.

 

Indiferent ce material alegi, trebuie să știi că aceste plase de protecție sunt de regulă tratate pentru a rezista mai bine la razele ultraviolete, la temperaturi extreme, abraziune, acizi minerali și organici, uleiuri, dar și pentru a reține cât mai puțin umiditatea.

Tehnologia folosită

Așa cum materialul și grosimea plasei îi asigură o rezistență și o durată de viață mai mari, la fel de mult contează și tehnologia prin care se fabrică plasa pentru protecția terenului de fotbal.

 

Astfel, ai de ales între plase cu nod și cele fără nod. Cum este de așteptat, cele cu nod au o durabilitate mai mare și o rezistență crescută la impact, acestea fiind de regulă preferate în cazul terenurilor de fotbal. Un avantaj mai puțin cunoscut este că ele sunt și mai ușor de reparat în cazul ruperii sau desfacerii. În plus, se destramă mai greu decât cele fără nod. Acestea din urmă sunt mai ușoare și rețin mai puțin apa, dar au o rezistență mai scăzută.

Ochiul plasei

Un alt criteriu la care trebuie să fii atent atunci când alegi o plasă de protecție pentru terenul de fotbal este și mărimea pătrățelelor sau ochiurilor de pe suprafața plasei.

 

Astfel, producătorii recomandă ca acesta să nu fie mai mare de 100-110 mm, fiindcă altfel rezistența materialului scade. În ceea ce privește densitatea pe metru pătrat a plasei, aceasta ar trebui să fie între 65 și 110 grame. Cu cât firul este mai gros, cu atât plasa va fi mai rezistentă.

 

Montarea plasei implică achiziționarea unor accesorii suplimentare, cu care să întinzi și ancorezi plasa în mod optim. Indiferent de model de plasă vei alege, trebuie să te asiguri că aceasta este de calitate și că este montată de către specialiști.

Related posts

Cum alegeţi, proiectaţi şi întreţineţi fosa septică?

Adina Meyers

Află de ce este atât de importantă hidroizolația acoperișului

Adina Meyers

9 sfaturi utile pentru casa ta

Adina Meyers