Deși în ianuarie, un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice arăta că plafonul disponibil pentru programul “Prima Casă” a fost depășit, un comunicat mai recent arată că de fapt au mai rămas aproximativ 175,5 milioane lei disponibili pentru garanții ale Programului "Prima Casă".

"Din plafonul de 2,94 miliarde de lei alocat în 2016 programului 'Prima Casă' au rămas neutilizați 175,5 milioane lei, disponibili pentru emiterea de garanții în anul 2017. 

Acest plafon de garantare neutilizat permite finanțatorilor să acorde credite 'Prima casă' în valoare totală de 351,01 milioane lei. 

Pentru garanțiile care se acordă în semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, în scădere de la 0,49% cât a fost anul trecut, aplicat la soldul garanției acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) în numele îi în contul statului", se arată în documentul citat de Agerpres.

Astfel, celor 2,5 miliarde de lei alocați pentru 2017 (există o hotărâre de guvern aflată în dezbatere publică în acest sens) li se vor adăuga cei 175,5 milioane lei rămași.

Modificări aduse Programului “Prima Casă”

Îți reamintim că la finalul anului trecut, unele măsuri privind implementarea Programului “Prima Casă” au suferit o serie de modificări adoptate prin OUG și care au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017. 

Statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și / sau consolidate. Restul de locuințe care nu se vor încadra la aceste categorii, vor primi de la stat o garanție de 40% din valoarea creditului.

Despre Programul “Prima Casă”

Programul “Prima Casă” a fost lansat în 2009 cu scopul de a îmbunătăți condițiile de locuire în România. Din 2009 și până la finalul lui octombrie 2016, au fost acordate 201.080 garanții, în valoare de 17,2 miliarde lei, pentru finanțări de circa 34,4 miliarde lei.

Sursa: AGERPRES

Related posts

Cu Gama Symmetrica pentru Gradina, amenajarile trec usor testul timpului

Adina Meyers

Mansarda – un spațiu deosebit al locuinței tale

Adina Meyers

Ce alternative exista la termoizolarea cu polistiren?

Adina Meyers