80% dintre romanii care si-au amenajat curtea in ultimul deceniu au ales sa foloseasca pavelele pentru crearea aleilor, teraselor sau locurilor de parcare, fapt ce demonstreaza o aliniere la practicile vestice, potrivit Symmetrica, unul dintre principalii jucatori de pe piata locala de pavele si borduri vibropresate.

”Pavelele reprezinta un element esential de design exterior, atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere practic, iar alegerea lor se face tinand cont de destinatia fiecarei zone din curte”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Potrivit acestuia, in cazul in care se opteaza pentru amenajarea zonei de trafic auto, pavelele trebuie sa reziste la uzura si o sarcina mai grea si trebuie montate intr-o anumita forma. In schimb, pentru pavarea suprafatelor destinate doar traficului pietonal, exista o varietate mai larga de optiuni.

Curtea poate avea un design creativ, datorita varietatii de forme, culori si marimi existente. Acestea se pot combina pentru a obtine fie un design mai minimalist, fie unul mai special, creandu-se anumite modele. Symmetrica recomanda cinci idei de amenajare deosebita care pot schimba complet aspectul unei gradini.

Forme rotunjite

Pavelele pot fi montate in forme rotunjite, potrivite pentru zonele de alei, terase sau cele din jurul fantanilor. Acest tip de design genereaza o atmosfera linistitoare, relaxanta, datorita formelor circulare si nuantelor calde care pot fi folosite.

Forme ascutite

Pentru un ambient mai energic, formele ascutite reprezinta alegerea perfecta. Se poate opta chiar si pentru crearea unei atmosfere hollywoodiene, prin aranjarea pavelelor in forma de stea, in mijlocul careia se poate instala un foisor.

Modernism la superlativ

Formele lineare amestecate cu cele in forme hexagonale sau de romb ofera un aspect modern, ideal pentru caile de acces largi si luminoase din curte. De asemenea, combinatia intre cele doua forme de pavele si mixtul de culori apropiate ale acestora, ofera posibilitatea obtinerii unor arhitecturi peisagistice pline de originalitate.

Aspect rustic

Pavajul dreptunghiular, de tip caramida, ofera curtii o ambianta rustica si poate fi folosit atat pentru zonele de terase, cat si pentru cele destinate accesului auto. Utilizarea culorilor specifice, precum caramiziu, negru sau maro va conferi suprafetei un apect deosebit.

Noua tendinta ecologica

Pentru a pastra un ambient cat mai natural, pavelele ecologice reprezinta solutia ideala de a imbina aspectul estetic cu cel practic. Comparativ cu pavajul impermeabil, cel ecologic permite precipitatiilor atmosferice sa alimenteze panza freatica. Astfel, apa nu mai trebuie colectata prin conducte si scurgeri ce necesita investitii suplimentare. Mai mult, pavelele ecologice au o capacitate ridicata la drenaj si o rezistenta foarte mare, motiv pentru care acest sistem este utilizat atat pentru aleile pietonale, cat si pentru parcarile de autovehicule.

“In ultimii ani constructiile ecologice au inceput sa prinda contur si in Romania, mai ales in cazul amenajarilor peisagistice, unde armonizarea cu mediul inconjurator este obligatorie. Pe langa efectul estetic al pavelelor ecologice, principalul lor avantaj consta in faptul ca evita stagnarea apei provenite din precipitatii si permit drenarea suprafetele pe care sunt aplicate”, a incheiat Sebastian Bobu.

 

 

 

 

Related posts

Soba din teracota – caldura traditionala

Adina Meyers

Sfatul specialistului: Izolaţi pereţii exteriori şi acoperişul

Adina Meyers

Casă de inspiraţie tradiţională: P, 177 de mp

Adina Meyers