LifeStyle Practic

Castelul Bethlen de la Arcalia, modernizat cu 12 milioane de lei bani europeni – FOTO

Castelul de la Arcalia, județul Bistrița-Năsăud, singurul din Transilvania în stil mauro-bizantin, va fi modernizat cu peste 12 milioane de lei. Banii provin din fonduri europene.

Proiectul vizează extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de educație de la Arcalia, menită să deservească anual peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi la standarde europene.

Primii beneficiari direcți ai modernizării bazei UBB de la Arcalia sunt studenții Facultății de Știința și Ingineria Mediului și cei ai Facultății de Biologie și Geologie, care își desfășoară aici practica interdisciplinară.

„Proiectul vizează extinderea spațiilor de învățământ modernizate cu peste 840 mp, precum și amenajarea unui spațiu corespunzător pentru desfășurarea activităților didactice universitare preponderent practice. Până la finalul proiectului, acest spațiu va avea o capacitate de 313 locuri care pot fi utilizate concomitent”, au anunțat reprezentanții UBB.

Lucrările de modernizare vor începe în toamnă, durata de implementare a proiectului fiind de 3 ani. Valoarea totală a proiectului depășește 12 milioane de lei, finanțare asigurată prin Programul Operațional Regional.

În 1673 localitatea Arcalia a intrat în posesia familiei nobiliare Bánffy, iar în următoarele două secole a fost moștenită de către membrii familiei Bethlen.

La începutul secolului al XIX-lea, domeniul de la Arcalia a fost supus unui proces de modernizare, aici amenajându-se unul dintre primele parcuri în stil englezesc din Transilvania.

În jurul anilor 1880, Béla Bethlen, un descendent al familiei contelui János Bethlen, a reamenajat vechiul parc, transformându-l în parcul dendrologic existent și astăzi, cu o varietate de peste 150 de specii de arbori şi arbuşti. Același nobil a construit și castelul în stil mauro-bizantin, singurul de acest fel din Transilvania.

Domeniul a fost naţionalizat în 1949 şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri.

Din 1963, domeniul Arcalia a fost preluat de UBB iar timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind de asemenea o bază pentru practica de vară a studenţilor.

Castelul Bethlen, de la Arcalia – Scurt istoric

În localitatea Arcalia, situată în Județul Bistrița-Năsăud se află un frumos castel, înconjurat de un parc dendrologic. Suprafaţa totală a proprietăţii de la Arcalia este de 16,5 hectare şi se compune dintr-un parc dendrologic cu circa 150 de specii autohtone şi exotice şi din trei corpuri de clădiri. Castelul propriu-zis, construit în urmă cu 150 de ani, într-un stil mauro-bizantin, este singurul de acest fel din Transilvania.

Situat la 15 kilometri de municipiul Bistriţa, castelul a aparţinut unei familii de grofi maghiari, care mai avea încă două castele în Bistriţa-Năsăud, cel de la Beclean şi cel din satul Șieu-Cristur.

Castelul Bethlen din Arcalia a fost preluat în 1947 de stat şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri, iar din 1963 a fost preluat de Universitatea Babes-Bolyai. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind, în acelaşi timp, o bază pentru practica de vară a studenţilor.

În prezent, în imobil funcționează „Centrul Regional al Francofoniei”, aparținând Universității Babes-Bolyai, din Cluj-Napoca.

Foto Facebook

Related posts

Diversitate pentru intreaga familie

Adina Meyers

Primul certificate de autenticitate care atesta valoarea si veridicitatea operelor unui sculptor

Adina Meyers

Ziua de 1 Iunie va fi celebrată cu peste 10 ore de distracție în familie. Vezi aici întregul program

Adina Meyers