Lemnul se gaseste cu generozitate in natura si are caracteristici extrem de greu de egalat chiar si de materialele de constructie revolutionare, scoase pe piata de ingineri care muncesc luni intregi la ele. Daca va ganditi sa deveniti proprietarul unei case ecologice, ridicate cu un buget moderat, atunci trebuie sa stiti ca, in constructii, cel mai des este folosit lemnul de molid si brad, provenit din zona de nord a tarii, care, potrivit unor studii amanuntite, are o densitate ideala. Pe piata autohtona au aparut tot mai multe firme specializate in realizarea caselor din lemn care garanteaza calitatea viitoarelor constructii si care au echipe specializate, capabile sa ridice o locuinta la rosu chiar si in mai putin de o luna, cu conditia ca proprietarul sa se ocupe de turnarea fundatiei.  In esenta, constructiile realizate din lemn prezinta o multitudine de avantaje, care incep de la costurile reduse, perioada scurta de executie si se continua cu eficienta termica. Pretul unei case realizate pe structura de lemn porneste de la 110 euro/mp si ajunge pana la 400 euro/mp, in functie de calitatea materialului folosit si de firma producatoare. Un studiu recent arata ca locuintele din lemn sunt rezistente la cutremur, pot fi montate in 7 pana la 90 de zile, in functie de suprafata, iar cheltuielile energetice se reduc cu 40-60%. Lemnul folosit la constructia de case trebuie sa fie uscat in instalatii specializate, care il aduc la o umiditate optima: sub 14% pentru exterior si sub 12% pentru lemnul folosit la interior.

In cazul in care acesti parametri nu sunt respectati, pot aparea probleme pe parcurs, pentru ca lemnul este un material „viu”, in continua transformare, iar prin uscare isi poate schimba forma si, implicit, pot aparea imperfectiuni in structura viitoarei case. Inainte de a fi trimis clientului pentru montare, lemnul trece prin mai multe procese tehnologice, printre care se numara si tratarea sa impotriva mucegaiului si cariilor, operatiune care se face cu produse ecologice. In plus, la cererea clientului, contra cost, structura viitoarei case se trateaza ignifug, cu produse garantate peste 40 de ani. O casa din lemn este alcatuita din mai multe elemente, baza fiind constituita de fundatie care, in cele mai multe dintre cazuri, cade in sarcina beneficiarului. Aceasta trebuie sa aiba partea superioara in forma de platforma, fara alte elemente. Urmatoarea etapa o reprezinta talpa casei, care se fixeaza de placa fundatiei cu un sistem special de prindere, prin conexpanduri.

Cei mai multi specialisti recomanda ca talpa sa fie asezata pe un carton bituminat cu rol de strat hidroizolant. Daca ati bifat cele doua ­etape, puteti considera ca greul a trecut. Urmeaza executarea peretilor si a structurii de ­rezistenta, care pot veni sub forma unui kit furnizat de firmele specializate. Peretii pot fi de mai multe feluri, dar structura intalnita cel mai des are pereti din lemn masiv si autoportanti cu folie PVC, izolatie de vata minerala si lambriu interior cu grosimea de 18 mm sau gips-carton. O alta structura pe care o puteti alege este alcatuita din perete exterior tencuit pe un suport termorezistent de polistiren, care are la baza o structura de rezistenta dimensionata intre 80 si 140 mm. In acest caz, se foloseste o izolatie de vata minerala cu grosimea egala cu dimensiunea structurii de rezistenta. In plus, puteti opta si pentru case din lemn in stare „natur”, care nu au nevoie de izolatie suplimentara, nici de finisaje exterioare sau interioare. Aceasta ultima solutie este recomandata pentru casele de vacante situate in zonele de munte. In ceea ce priveste acoperisul, acesta poate fi din sindrila bituminoasa, tigla ceramica placi ondulate sau tigla metalica.  

Solutii constructive

Si in cazul caselor de lemn veti incepe cu fundatia, care trebuie sa fie continua sub ziduri si prevazuta cu placa de beton armat. O alta varianta pentru fundatie este planseul din lemn, executat pe piloti de beton. De o atentie deosebita are nevoie si talpa casei, elementul pe care se construieste intregul ansamblu. Structura din lemn se prinde de fundatia din beton cu agrafe metalice, care sunt inglo bate in momentul turnarii.

Peretii sunt o alta componenta de baza in procesul de constructie al unei case din lemn, ei reprezentand, in acest caz, elementul principal al structurii de rezistenta. In aceste conditii, ei trebuie sa faca fata presiunii exercitate de plansee si sarpanta, dar si unor posibile cutremure. Specialistii spun ca trebuie proiectati in asa fel incat sa preia greutatea componentelor superioare si eventualele miscari tectonice si sa le transmita fundatiei, care are capacitatea de a le neutraliza. Structura clasica a peretilor din lemn se prezinta astfel: placaj exterior, care poate fi lambriu exterior orizontal drept sau semirotund, sipci din lemn cu tencuiala ori placaj OSB, structura de rezistenta din lemn (50-150 mm), sistem de stalpi si grinzi imbinate cu suruburi si cuie, vata minerala (50-150 mm grosime), bariera de vapori (folie PE) si placaj interior (lambriu interior vertical, gips-carton sau placaj OSB. Structura peretilor interiori este asemanatoare cu cea a peretilor exteriori. In functie de rolul peretelui in structura de rezistenta a constructiei, grosimea acestuia poate avea valori cuprinse intre 50 si 120 mm, incluzand termoizolatia.

Related posts

Avantajele ridicarii unei case pe structura de metal usor

Adina Meyers

Familia Marinescu a ales soluţia vatei minerale bazaltice de la Isover pentru izolaţia noii case

Adina Meyers

Țigla metalică – aspect tradițional și performanță modernă

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe