Legislatie

Case în Timișoara – Cum să verifici actele de proprietate

Tranzacțiile cu case în Timișoara și nu numai au stârnit o serie de reacții negative în ultimii ani. Și asta pentru că au fost umbrite de înșelăciuni la limita legii. Ca să nu ai surprize, trebuie să verifici cu atenție toate detaliile.

 

Unele agenții imobiliare care fac tranzacții cu case în Timișoara, dar și proprietari, au primit reclamații în ultimii ani. Înșelătoriile au făcut ca potențialii investitori în tranzacții cu case în Timișoara și nu numai să renunțe la planurile lor. Dar multe persoane au învățat să verifice în detaliu actele necesare unui proces de vânzare-cumpărare sau chiar de închiriere.

 

Cum verifici actele de proprietate pentru case în Timișoara

 

Fie că vrei să faci tranzacții cu case în Timișoara, fie în alt oraș din țară, verificarea actelor de proprietate este obligatorie. Căci nu toți posesorii de imobile le-au obținut prin vânzare-cumpărare. Există și proprietari prin donații sau împroprietăriri în baza unor legi care vizează imobile construite înainte de 1945. Pentru a-și dovedi calitatea de proprietar, vânzătorul trebuie să dețină actele de proprietate, certificatul de sarcini și certificat fiscal. Toate sunt necesare la încheierea tranzacției cu case în Timișoara, la notar.

 

Certificatul de sarcini – ce este și la ce se folosește

 

Certificatul de sarcini este, de fapt, așa-numitul extras de carte funciară. Și se obţine de la judecătoria în raza căreia se află locuinţa. Acest act trebuie să conțină:

-numele proprietarului, identic cu numele persoanei cu care vă aflați în discuție și cu cel trecut pe actul de identitate al persoanei, fără nici cea mai mică greșeală

-numărul de ordine şi numărul cadastral, care certifică autenticitatea actului

-suprafaţa terenului

-titlul de proprietate, cu actul de provenienţă şi demersul juridic prin care a fost obţinut

-dovada că imobilul are sau nu o ipotecă sau un comandament (proces pe rol pentru datorii şi restricţie de vânzare, pe care o pun de regulă asociaţiile de proprietari pentru datoriile la întreţinere, interzicând astfel vânzarea lor).

 

Atenţie, judecătoria eliberează în orice situaţie certificatul de sarcini pentru o casă, chiar dacă este sau nu ipotecată sau dacă are restricţii de vânzare! În cazul în care acestea există, pe hârtie este scris cu roşu dacă are restricţii de vânzare.

 

Titlul de proprietate e cel mai important

 

Pentru că e cel mai important act, trebuie verificat cu foarte mare atenţie. Pe acest document nu trebuie să apară ştersături, ştampile neclare, semnături ilizibile, indescifrabile ale notarilor sau persoanelor oficiale. O persoană poate avea dreptul de a locui sau a se folosi de un imobil prin uzufruct, prin dreptul de uz sau dreptul de abitaţie, dreptul de servitute sau dreptul de superficie. Iar o astfel de persoană nu deține dreptul de a vinde un imobil. În plus, pentru imobilele mai vechi, de dinainte de anii `50, trebuie verificată neapărat la serviciul juridic al primăriei starea proprietății imobilului.

 

Related posts

Cetățenii se pot implica în gestionarea fondurilor europene pentru protecția mediului

Adina Meyers

Piața de finanțare a eficienței energetice

Adina Meyers

Cum sa eficientizezi procesul de cumparare al unui imobil?

Adina Meyers