Amenajari case Amenajari Interioare

Casa in Vietnam: oaza de verdeata si locuire contemporana

Daca aveati impresia ca in Vietnam nu gasiti arhitectura care sa va dea pe spate, mai ganditi-va. Ca sa nu va tinem mult in suspans, venim cu un prim exemplu: casa Binh Thanh, o oaza de verdeata in inima Ho Chi Minh-ului.

Locuinta, care se inalta pe partier si 4 etaje, a fost realizata pentru a adaposti trei generatii diferite, atat ca nevoi, dar si ca stil de viata. Cuplul de 60 de ani impreuna cu familia baiatului lor (care numara si un copil) isi impart etajele casei fara a se izola complet unii de ceilalti, dar si fara a utiliza intreg spatiul la comun.

Ruptura dintre generatii este foarte evidenta in limbajul estetic adoptat, existand 3 niveluri inchise de o serie de casete din beton cu luminatoare si inca doua in care comunicarea cu exteriorul se realizeaza prin pereti de sticla. Cu toate acestea, etajele par a face parte dintr-un tot unitar, legate prin prezenta elementelor naturale si a decalajelor de adancime care lasa loc unor terase si gradini diferite de la nivel la nivel.

Casa are doua orientari, una inspre cartierul rezidential in curs de dezvoltare, destul de zgomotos si agitat, iar a doua spre un curs de apa si spre gradina zoologica Saigon, ambele zone fiind pline de vegetatie.

Desi limbajul casei pare departe de traditie, in realitate, arhitectii s-au adaptat climatului tropical folosind aceleasi principii utilizate in arhitectura traditionala vietnameza. Din acest punct de vedere, importante au fost realizarea unui sistem de filtrare a luminii si de ventilatie naturala. Si golurile din blocurile de beton, dar si jocul de adancimi al etajelor, au un rol activ in asigurarea acestui confort necesar zonelor tropicale.

Materialele brute (betonul si lemnul natur) contrasteaza atat intre ele (material rece – material cald), dar si cu verdeata atat de prezenta in interiorul curtii. Alte detalii adancesc ideea de entitati diferite care reusesc sa comunice: scara exterioara din beton din care poti accesa direct nivelul intai, organizarea a doua sisteme distincte de ventilatie: unul natural, pasiv, si unul mecanizat, etc.  

Related posts

5 aspecte care ofera confort apartamentului tau

Adina Meyers

Casa in oras, eleganta intr-un decor clasic

Adina Meyers

O casa moderna, cu look sofisticat

Adina Meyers