Casele din busteni sunt o solutie demna de luat in calcul in acest caz.

In mijlocul padurii, intr-o localitate situata la mica distanta de Sibiu, se afla o casa pe cat de simpla, pe atat de frumoasa. Proprietarii spun ca au plecat de la ideea de a ridica o locuinta asemanatoare cu cele pe care le-au vazut la Muzeul Satului, insa rezultatul a fost un pic diferit fata de proiectul initial.

Casa, realizata integral din busteni, se potriveste perfect cadrului natural in care este situata si prezinta o multime de avantaje. De cele mai multe ori, casele din busteni sunt realizate din trunchiuri de rasinoase care asigura o structura masiva si au o forma unica, pentru ca fiecare bustean are dimensiuni si forma unice. Astfel de case se furnizeaza, de cele mai multe ori, sub forma de kit de catre firmele specializate care ganteaza ridicarea lor de la fundatie in numai doua saptamani.

Casele din busteni prelucrati manual sunt concepute pe principiul zidariei autoportante, peretii fiind alcatuiti din busteni suprapusi care se articuleaza printr-o imbinare speciala cunoscuta sub numele de „chertare de tip scandinav”. Imbinarea etansa a bustenilor este asigurata totodata si de un strat de spuma poliuretanica, asezat in santul de imbinare. Mai exact, fiecare bustean este asezat dupa principiul jocurilor puzzle, imbinarea fiind perfecta; astfel, zidurile sunt rezistente in timp si la miscarile seismice de mare intensitate. In acelasi timp, spre deosebire de zidaria clasica, acesti pereti asigura o izolatie termica si fonica sporita. 

Din cauza greutatii sale reduse, o astfel de casa are nevoie de o fundatie realizata in stil clasic din sapa de beton. Talpile constructiei se monteaza pe o membrana hidroizolatoare, fiind fixate cu dibluri metalice, urmand ca in spatiul de imbinare sa fie fixata izolatia din vata minerala si banda hidrofuga. Constructiile in lemn masiv rotund se acopera cu sarpante clasice (formate din coama, capriori, stalpi de sustinere si astereala pentru invelitoare). Capriorii se pot realiza si din lemn rotund, sectionat pe jumatate, si pot fi vizibili in cazul mansardelor. Pe langa avantajele de ordin financiar si estetic, casele din lemn mai detin un atu: costructia respira, pentru ca lemnul absoarbe si emana umiditate, regularizand astfel mediul ambiental interior. „Cei care locuiesc intr-o astfel de casa au mai putine dureri reumatice si probleme respiratorii, pentru ca umiditatea este stabilizata, iar aerul e filtrat si purificat”, a declarat Emil Iorga, medic generalist.

In cazul casei de la Sibiu, fundatia este decorata cu piatra naturala, material cu care a fost pavata aleea de acces, dar si albia unui parau care trece prin curte, pentru a se evita infiltratiile. Constructia are o forma si o structura simpla, fiind ideala pentru o familie tanara sau pentru o casa de vacanta situata intr-o zona pitoreasca de munte. Din pacate, o astfel de casa nu se potriveste intr-o zona urbanizata, din cauza aspectului sau pitoresc.   

Mai multe imagini si informatii in numarul de octombrie al Revistei Casa Mea.

Related posts

Tu stii cum sa cureti corect masina de spalat rufe?

Adina Meyers

FDC lanseaza usa de garaj CITO

Adina Meyers

Ce aparate nu trebuie sa iti lipseasca atunci cand faci curatenie generala

Adina Meyers