Cu sprijinul unui arhitect bun, un lot mic de teren se poate transforma dintr-un dezavantaj in avantaj. Pe 300 de metri patrati puteti construi o casa cocheta si intima care sa starneasca admiratia trecatorilor.

Proprietarii acestei case situate in cartierul Colentina din Bucuresti spun ca, adesea, au sunat la poarta trecatori si vecini interesati de numele arhitectului care a realizat proiectul.

Cititi si: Casuta la poalele muntilor

Nu putini sunt proprietarii care detin loturi mici de teren, in cartiere din orase mari, multi dintre ei gandindu-se ca in aceste conditii este aproape imposibil sa construiasca o casa cu o arhitectura deosebita pe care sa o si poata pune cumva in valoare.

Primul lucru de care trebuie tinut cont in momentul in care achizitionati un teren sunt dimensiunile minime pe care le poate avea pentru a fi considerat construibil, conform regulamentelor de urbanism. De exemplu, deschiderea la strada trebuie sa fie de minimum 8 metri, iar suprafata, de minimum 150 mp pentru cladirile insiruite. Pentru cladirile cuplate (duplex), deschiderea trebuie sa fie de maximum 10-12 metri si suprafata de 200 mp, iar pentru cele izolate – de 12 m, respectiv 200 mp.

Cititi si: Arhitectura si natura, in armonie

In concluzie, terenurile trebuie sa aiba o latime suficienta pentru a permite construirea unei locuinte confortabile. In caz contrar, incaperile tind sa fie insiruite de-a lungul parcelei, fiind deservite de un hol lung (locuinta vagon).

Daca latimea terenului dumneavoastra este mai mica, este indicat sa optati pentru o locuinta de dimensiuni reduse, cu maximum trei dormitoare, care sa se mentina compacta si estetica si la exterior.

In cazul de fata, deschiderea casei este de 10 metri, asa ca proprietarii au avut ceva mai multa libertate in alegerea si structurarea proiectului. In cartierele bune ale marilor orase, loturile de teren sunt de cele mai multe ori mici, iar procentul de ocupare a terenului variaza intre 40% si 70%.

Pentru a realiza o casa confortabila si frumoasa aveti nevoie de o parcela cu dimensiuni intre 250 si 400 mp; altfel, veti fi extrem de constransi de regulile de urbanism si de limitele proprietatii. Un alt lucru important pentru aspectul casei este forma lotului, de preferat fiind cele dreptunghiulare.

Cititi si: Casa moderna si aerisita in Bucuresti

„Am avut o colaborare excelenta cu arh. Adela Olaru. In principal, ideile cu privire la compartimentarea si functionalitatea casei au fost ale noastre, pentru ca am stiut de la bun inceput ce ne dorim. Ne-am gandit intai la spatiul interior pe care ni l-am dorit ideal pentru o familie tanara. Sprijinul din partea arhitectului a venit atunci cand a fost vorba de exterior, intrucat ne temeam ca aceasta casa va ajunge sa arate ca un bloc de beton, lucru pe care nu ni-l doream sub nicio forma. Atunci, arhitecta a venit cu ideea sa realizam o mansarda frantuzeasca, iar noi am fost de-a dreptul incantati, pentru ca se potriveste perfect cu peisajul urban”, au povestit proprietarii.

Casa este construita din caramida, pe structura de beton, compartimentata la interior tot cu caramida. Din cauza faptului ca are o amprenta de 84 mp, proprietarii au ales sa exploateze la maximum spatiul, optand pentru structurarea locuintei pe trei niveluri: demisol, parter si mansarda. La subsol se afla un garaj dublu, o crama si spatii de depozitare.

 

Related posts

Oglinda poate transforma radical o incapere

Adina Meyers

Un nou stil de viață eco friendly

Adina Meyers

Scapa de aglomeratia de cabluri si aparate din casa. Afla cum sa integrezi discret tehnologia in locuinta ta

Adina Meyers